Daži “Covid-19” pacienti ziņo par neparastu simptomu

Daži “Covid-19” pacienti ziņo par neparastu simptomu
“Covid-19”. Ilustratīvs attēls.
FOTO: Unsplash

Vairāk nekā divus mēnešus pēc tam, kad ASV iedzīvotājai Pegijai Gorolijai tika diagnosticēts “Covid-19”, viņa piedzīvoja kaut ko pavisam neparastu – matu izkrišanu.



56 gadus vecā Longailendas iedzīvotāja joprojām nejūtas vesela. Viņa ar jauno koronavīrusu inficējās 5. martā, kad piedzīvoja visus ierastos vīrusa simptomus – grūtības elpot, reiboni, sirdsklauves u.c. Viņai arī bija ļoti grūti kāpt pa kāpnēm vai vienkārši pastaigāties neaizelšoties.

Kā rakstīts izdevumā “Business Insider”, simptomu vidū parādījās arī strauja matu izkrišana.

Tomēr viņa nav vienīgā, kas piedzīvojusi šādu slimības simptomu. Gorolija ir sociālā tīkla “Facebook” grupā, kura paredzēta “Covid-19” pacientiem. Par matu izkrišanu šai grupā sūdzējušies vairāki pacienti.

“Kādu dienu es iegāju tajā grupā, un kāds bija ierakstījis: “Vai kādam vēl nekrīt ārā mati?” Cilvēki komentāros sāka sūtīt fotogrāfijas ar matu kušķiem rokās. Es tagad vismaz zinu, ka neesmu traka,” stāstīja Gorolija.

Viņas 23 gadus vecā meita, kura ar koronavīrusu inficējās aprīlī, arī piedzīvoja matu izkrišanu.

Slimību kontroles un profilakses centri matu izkrišanu nav iekļāvusi “Covid-19” simptomu sarakstā, tomēr daži ārsti savu pacientu vidū ir to novērojuši.


“Šāds simptoms mēdz parādīties cilvēkiem, kuru gadījums bijis ļoti smags,” komentēja ārsts Neits Favīnī.

Viņš arī pastāstīja, ka koronavīrusa pacienti var ciest no stāvokļa, kad mati pārstāj augt un izkrīt aptuveni trīs mēnešus pēc slimības. Vesels cilvēks dienā zaudē aptuveni 100 matu, savukārt cilvēki ar šo stāvokli trīs reizes vairāk.

“Kad organisms piedzīvo stresa pilnu situāciju, enerģija, kas vajadzīga matu augšanai, tiek novirzīta nepieciešamākiem mērķiem.

Stress var būt gan fizisks, gan garīgs, piemēram, liels drudzis vai depresija,” piebilda Favīnī.

Šis stāvoklis ilgst apmēram sešus mēnešus, un pacients var zaudēt pat pusi matu.

Pētījumi liecina, ka 40 līdz 60 gadu vecām sievietēm šis stāvoklis var rasties biežāk nekā citiem, tiesa, ārsti vēl nezina, vai koronavīrusa gadījumā ir tāpat.




Avots