Mūsu galaktikā varētu eksistēt desmitiem inteliģentu ārpuszemes civilizāciju

Muzejs Rouzvelā. FOTO: SIPA/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki veikuši aprēķinus par iespējamo ārpuszemes civilizāciju skaitu, kas varētu atrasties mūsu galaktikā. Rezultāti ir pārsteidzoši.





Izmantojot pieņēmumu, ka dzīvība uz citām planētām attīstās līdzīgi kā tā parādījās uz Zemes, pētnieki aplēsa, ka Piena Ceļa galaktikā varētu būt aptuveni 30 aktīvi komunicējošu, inteliģentu civilizāciju, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Astrophysical Journal”.

“Mūsu galaktikā teorētiski varētu būt vairāki desmiti aktīvu civilizāciju, ja pieņem, ka uz citām planētām tāpat kā uz Zemes, lai rastos inteliģenta dzīvība, ir nepieciešami 5 miljardi gadu. Ideja ir tāda, ka mēs aplūkojam evolūciju visuma mērogā,” komentēja pētījuma vadītājs Kristofers Konseliss.

Lai veiktu precīzākus aprēķinus par iespējamo citplanētiešu civilizāciju skaitu Piena Ceļa galaktikā, pētnieki ņēma vērā divus ierobežojumus, proti, to, ka inteliģentai dzīvībai nepieciešams aptuveni 5 miljardi gadu ilgs evolūcijas laiks un ka planētas zvaigznei jābūt līdzīga sastāva kā Zemes Saulei.

“Klasiskā metode, lai aprēķinātu inteliģento civilizāciju skaitu, tiek balstīta uz minējumiem par vērtībām, kas nepieciešamas dzīvībai. Šīs vērtības ir ļoti mainīgas. Jaunajā pētījumā pieņēmumi ir vienkāršoti, ļaujot mums aplēst iespējamo civilizāciju skaitu mūsu galaktikā,” stāstīja viens no pētniekiem Toms Vestbijs.

Kā zinātnieki uzsvēra savā pētījumā, pastāv arī citi izaicinājumi, proti, mūsu spēja komunicēt ar citplanētiešiem. Lai to paveiktu, gan cilvēkiem, gan citplanētiešiem ir nepieciešamas sarežģītas tehnoloģijas. Kā liecina jaunākās aplēses, tuvākā inteliģentā dzīvība no mums varētu atrasties apmēram 17 tūkstošu gaismas gadu lielā attālumā, padarot komunikāciju ļoti sarežģītu.

“Mūsu pētījums liecina, ka meklējumi pēc ārpuszemes dzīvības ne vien atklāj, kā varētu veidoties dzīvība, bet arī sniedz mums pavedienus par to, cik ilgi mūsu pašu civilizācija vēl eksistēs,” piebilda Konseliss.



Avots

Dalies: