Video: cik daudz degvielas patērē kosmosa raķetes

Video: cik daudz degvielas patērē kosmosa raķetes
FOTO: Unsplash

Kosmosa raķetes patērē ārkārtīgi daudz degvielas, tomēr process, kā tas notiek, mūsu acīm ir slēpts. Lūk, video, kurā parādīts, kādos apjomos dažādās raķetēs sadeg degviela.





Bieži ir rakstīts, ka “Space Shuttle” raķetes galvenais dzinējs iztukšotu vidēju ģimenes peldbaseinu ar degvielu 25 sekundēs. Savukārt “Saturn V” raķete izmanto 763 ziloņus degvielas. Tomēr degvielas daudzums, kas vajadzīgs raķetei, lai tā sasniegtu Zemes orbītu, protams, ir atkarīgs no raķetes veida.

Jaunā video parādīts, cik daudz degvielas sadedzina dažādas raķetes. Animācijā raķetes izveidotas tā, it kā tās būtu pilnīgi caurspīdīgas.

“Youtube” vlogera “Hazegrayart” animācijā salīdzinātas četras raķetes – “Space Shuttle”, “the Falcon Heavy” un “Space Launch System” (SLS) -, kas paceļas no Kenedija kosmosa centra pacelšanās 39. kompleksa. Video papildināts ar lielisku audio, ko atpazīs katrs kosmosa un raķešu entuziasts.

Caurspīdīgajās raķetēs redzamas vairākas degvielas tvertnes ar atšķirīgu degvielas veidu, kas katra iekrāsota savā krāsā un, raķetei paceļoties, atšķirīgā tempā tiek sadedzināta. Lūk, krāsu atšifrējumi:

Sarkans = petroleja RP-1

Oranžs = šķidrais ūdeņradis LH2

Zils = šķidrais skābeklis LOX

Cik daudz degvielas raķetes izmanto? Lielākā degvielas “rijēja” ir visu laiku spēcīgākā raķete “Saturn V”, kuru NASA izmantoja no 1967. līdz 1973. gadam Apollo programmas ietvaros. Lai arī degvielas daudzums bija atkarīgs no konkrētās misijas, vidēji raķete iztērēja 2 076 545 kilogramus degvielas.

NOSKATIES VIDEO:

“Space Shuttle” raķetē tika izmantota dažādas šķidrās degvielas kombinācija. Lai paceltos orbītā, tai bija kopumā nepieciešams 1 735 601 kilograms degvielas.

“SpaceX” raķete “Falcon Heavy”, kas gaisā pacēlās trīs reizes, izmanto 411 tūkstošus kilogramu degvielas un orbītā spēj uznest 64 tūkstošus kilogramu smagu kravu. Ja ieskatās rūpīgāk, tad uz raķetes redzams sīks sarkanais “Tesla Roadster” elektromobilis.

“Space Launch System” vēl nav lidojusi, tomēr tas plānots “Artemis” programmas ietvaros, nogādājot astronautus uz Mēness un, iespējams, arī uz Marsa. Pagaidām gan ir grūti pateikt, cik daudz raķešu degvielas tā izmantos.



Avots