Piena Ceļa iekšienē pirmo reizi novēroti mistiskie radiosignāli

Piena Ceļa iekšienē pirmo reizi novēroti mistiskie radiosignāli
Piena Ceļa galaktika.
FOTO: pixabay.com

Astronomi novērojuši mistiskus radiosignālus, kuru avots ir Piena Ceļa iekšienē.





Tā saucamie ātrie radio uzliesmojumi (FRB) ir tikai dažas milisekundes ilgi un nāk no kosmosa dzīlēm. Ņemot vērā, ka tie ātri pazūd, bieži vien satelītu datos tos izdodas identificēt tikai pēc tam, kad tie ir ierakstīti. Tāpēc, kāda ir to izcelsme, lielākoties ir mistērija.

Pirmie šāda veida signāli tika novēroti pirms desmit gadiem. Kopš tā laika zinātnieki ir centušies noskaidrot, kas tos izraisa. Teoriju vidū ir arī kosmosa kataklizmas, piemēram, divu neitronu zvaigžņu saduršanās vai melnā cauruma sabrukšana.

Tomēr šīs hipotēzes pēc tam, kad signāli tika novēroti atkal un atkal, izrādījās nepilnīgas. Melnie caurumi, piemēram, var sabrukt tikai vienu reizi, tāpēc, ņemot vērā, ka signāli atkārtojas, tiem ir vai nu cits izskaidrojums, vai arī tos rada vairāk nekā viens avots.

Pēdējo gadu laikā starptautiska zinātnieku grupa cenšas atrisināt šo mistēriju. Šī sadarbība noveda līdz vēl vairāku signālu un to avotu atklāšanai. Piemēram, šā gada sākumā vienai pētnieku komandai izdevās izsekot radio uzliesmojumiem līdz savādam “V” formas zvaigžņu reģionam milzīgā spirālveida galaktikā miljardiem gaismas gadu lielā attālumā no mums. Tiesa, līdz šim nebija zināms neviens šādu signālu avots mūsu galaktikā.

Jaunākajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astronomer’s Telegram, zinātnieki raksta, ka ātrie radio uzliesmojumi nāk no aktīva magnetāra, ko dēvē par “SGR 1935+2154”. Magnetāri ir neitronu zvaigznes ar ārkārtīgi spēcīgu magnētisko lauku.

Ņemot vērā, ka šis novērojums ir ļoti nesens, pētniekiem vēl vajag izanalizēt šos signālus un apstiprināt savu atklājumu. Ja izrādīsies, ka šis atklājums ir patiess, tie būs pirmie novērotie ātrie radio uzliesmojumi, kuru avots ir mūsu pašu galaktika.

Atklājumu ar sajūsmu uzņēmuši arī citi zinātnieki, kas pēta šāda veida signālus. Izdevumam “Newsweek” zinātnieks Džeisons W. T. Hessels komentēja, ka šis atklājums ir “izrāviens šajā zinātnes lauciņā”.

“Mums tagad ir tieši pierādījumi tam, ka zināms magnetārs ir izstarojis radiosignālus, kas ir gandrīz tikpat spoži kā radio uzliesmojumi no citām galaktikām,” stāstīja Hessels.

Savukārt pētnieks Endrjū Simions, kurš arī nebija iesaistīts šajā pētījumā, teica: “Viens no svarīgākajiem jautājumiem ir, kas rada šos radiosignālus? Ja jaunais atklājums izrādīsies patiess, tad būs iegūti spēcīgi pierādījumi tam, ka daži ātrie radio uzliesmojumi ceļas no magnetāriem.”



Avots