NASA pavisam drīz plāno uz Mēness nogādāt astronautus

NASA pavisam drīz plāno uz Mēness nogādāt astronautus
FOTO: AP/Scanpix

Trīs ASV kompānijas aktīvi darbojas, lai radītu sistēmu, kas ļaus cilvēkam atkal nolaisties uz Mēness. Programmu “Artemīda” (Artemis) NASA plāno īstenot līdz 2024. gadam.





Programmas “Artemīda” – grieķu dieva Apollona dvīņumāsa – ietvaros NASA plāno uz Mēness nogādāt kārtējo amerikāņu vīrieti un pirmo sievieti. Lai to realizētu, NASA sadarbosies ar komerciālajiem partneriem, kas būvēs nolaišanās sistēmu. Aplēsts, ka izmaksas būs 967 miljonus ASV dolāru lielas, vēsta izdevums “Newsweek”.

“Ar šiem trim līgumiem Amerika ir nonākusi pēdējā soļa priekšā, kas vajadzīgs, lai līdz 2024. gadam astronauti varētu izkāpt uz Mēness, turklāt brīnišķīgi ir tas, ka viņu vidū būs arī sieviete,” paziņojumā teica NASA administrators Džims Bridenstīns.

Trīs kompānijas, kuras izvēlējās NASA, dizainēs un radīs Mēness nolaišanās moduļus, kas tiks prezentēti 2021. gadā. Viena no kompānijām ir Īlona Maska “SpaceX”.

“Es esmu pārliecināta, ka šīs partnerattiecības palīdzēs realizēt misiju “Artemīda” un radīt nolaišanās sistēmu, lai cilvēks atkal varētu spert savu kāju uz Mēness,” teica NASA pārstāve Liza Vatsone-Morgana.

1961. gada maijā prezidents Džons F. Kenedijs vērsās pie ASV kongresa un rosināja līdz desmitgades beigām nogādāt uz Mēness pirmos cilvēkus un veiksmīgi nogādāt tos atpakaļ mājās. Astoņus gadus vēlāk Nīls Ārmstrongs kļuva par pirmo cilvēku vēsturē, kas izkāpis uz Mēness.

Pēc tam sekoja vēl daži veiksmīgi lidojumi uz Mēnesi, līdz pēdējie uz tā 1972. gada 11. decembrī izkāpa “Apollo 17” misijas astronauti.

Līdzīgi kā Kenedijs savā laikā mudināja Apollo misiju uzsākšanu, arī Donalds Tramps steidzina realizēt “Artemīdas” programmu, kas nākotnē varētu arī kalpot kā nozīmīgs solis ceļā uz Marsa misijām līdz 2028. gadam.




Avots