Koronavīruss var izpostīt ne tikai cilvēka plaušas, bet arī zarnu traktu

FOTO: Rajesh Bhayana/Radiology

“Covid-19” pacientu zarnu uzņēmumi atklāj, ko koronavīruss var izdarīt ar cilvēka zarnām.





Šis pētījums ir pirmais, kurā publicēti “Covid-19” pacientu zarnu attēli.

Zinātnieki aplūkoja 412 starp 27. un 10. aprīli slimnīcā ievietoto cilvēku zarnu uzņēmumus. Pacientu simptomi bija dažādi – to skaitā vēdera sāpes un aknu problēmas.

Zinātnieku komanda cerēja, ka šie uzņēmumi palīdzēs noskaidrot, kā vīruss ietekmē dažādas ķermeņa daļas, izņemot plaušas.

FOTO: Rajesh Bhayana/Radiology

No visiem pacientiem 241 bija vīrietis un 171 sieviete. 34 pacientiem bija vismaz viens kuņģa-zarnu trakta kaites simptoms, bet 136 pacientiem bija nepieciešama intensīva ārstēšana. Pacientu vidējais vecums bija 57 gadi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Radiology”, parādīts, ka izplatītas ir problēmas ar žults plūsmu, bet 31% pacientu bija problēmas ar zarnu sieniņām, to skaitā sieniņu sabiezināšanos. Problēmu vidū bija arī cistas zarnu sieniņās un asinsvados. 20% gadījumu pacientu zarnām pietiekami nepieplūda asinis.

FOTO: Rajesh Bhayana/Radiology

Viens no pētījuma autoriem Radžešs Bhajana komentēja: “Uzņēmumos mēs atklājām, ka “Covid-19” pacientiem ir problēmas ar zarnām. Dažiem bija zarnu išēmijas simptomi, un mēs zinām, ka arī “Covid-19” var līdz tam novest.”

Protams, ir nepieciešami vēl vairāki pētījumi, lai noskaidrotu, kāpēc “Čovid-19” pacienti piedzīvo problēmas ar zarnu traktu. Kā arī šis pētījums ir limitēts tādā ziņā, ka visi pacienti bija viena aprūpes centra iemītnieki.



Avots

Leave a Reply