Kā pareizi kopt auto virsbūvi vasaras sezonā?

PUBLICITĀTES FOTO

Jebkurš automašīnas īpašnieks zina, ka auto prasa rūpīgu gādību, lai tā būtu droša ceļu satiksmei, nepieviltu ceļā un kalpotu ilgi un labi. Rūpes par automašīnu nebeidzas tikai ar tehniskās apskates iziešanu, degvielas uzpildi vai sezonālo riepu maiņu.





Mašīnas uzturēšanai labā kārtībā ir arī savs sezonālais raksturs, katram gadalaikam savi noteiktie darbiņi, kas jāpaveic. Varbūt daudzi pat neaizdomājas, ka rūpīgu kopšanu prasa arī auto virsbūve, lai neizbalētu krāsa, lai neparādītos rūsa, kā arī lai laikus pamanītu un novērstu jebkādus iespējamos defektus. Un, nenoliedzami, auto virsbūves regulāra kopšana palīdz saglabāt spēkrata estētisko izskatu.

Šobrīd, kad vasara tepat ap stūri, pastāstīsim, kā pareizi kopt auto virsbūvi vasaras sezonā.

Kopšanai izmantot tikai speciālos automašīnai paredzētos kosmētiskos līdzekļus

Vasaras sezonā automašīnas virsbūve nosmērējas ļoti ātri, visapkārt ir putekļi, kas nosēžas uz automašīnas virsbūves, īpaši, ja bieži gadās braukt pa lauku grantētajiem ceļiem. Tieši putekļu dēļ, mašīnu vasaras sezonā ieteicams mazgāt apmēram 2 reizes nedēļā. Turklāt automašīnas nomazgāšana to ne tikai atbrīvos no putekļiem un dubļiem, bet arī atdzesēs, tā pasargājot no pārkaršanas, kas karstās vasaras dienās ir neizbēgams ļaunums automašīnai.

Svarīgs aspekts, kas jāņem vērā, mazgājot savu auto, ir jāizmanto tikai šim mērķim paredzētie auto kosmētikas mazgāšanas līdzekļi. Tie parūpēsies par to, lai tiktu pasargāta auto virsbūve. Piemēram, parasta trauku mazgājamā līdzekļa izmantošana virsbūvi var tikai sabojāt, jo ķīmija izlaužas cauri vaska aizsargkārtiņai, to bojājot vai pat pilnībā noņemot.

Atsevišķa kopšana auto diskiem

Auto diski ir vieni no pamanāmākajiem mašīnas elementiem, kuru kopšanu daudzi pamet novārtā, uzskatot, ka tie tāpat ātri atkal nosmērēsies, vai arī mazgājot savu auto, diskus tikai noskalo ar ūdeni. Tomēr arī auto diski prasa rūpīgu kopšanu, neatkarīgi no to izgatavošanas materiāla.



Regulāra disku mazgāšana paildzinās to kalpošanas ilgumu, kā arī saglabās to labo izskatu. Īpaši rūpīgai disku mazgāšanai ieteicams izmantot speciālus disku tīrīšanas līdzekļus, kas atbrīvos tos no itin visiem netīrumiem, kas pieķērušies diskiem, tāpat šie līdzekļi arī atjaunos sākotnējo metālisko mirdzumu.

Jāmazgā arī riepas

Ja cilvēki maz uzmanības pievērš disku kopšanai, tad par riepu mazgāšanu varbūt pat vispār neaizdomājas, kaut vai tikai tāpēc, ka riepas visu laiku ir saskarē ar ceļa virsmu, tad kāpēc pūlēties ar to mazgāšanu. Un, tomēr, arī riepas ir jāmazgā.

Riepu mazgāšana tām ne tikai uzlabo vizuālo izskatu, bet arī parūpējas, lai tehniski tās būtu pēc iespējas labākā kārtībā ilgu laiku. Riepu kopšanas līdzekļi riepām veido arī saules aizsargfiltru, kas gumiju pasargā no izbalēšanas un plaisāšanas, līdz ar to paildzina riepu kalpošanas mūžu.

Arī vasaras sezonā stiklu apstrāde ir tikpat svarīga kā ziemas sezonā

Nenoliedzami, gada tumšākajos mēnešos auto stikli tiek tīrīti regulāri un rūpīgi, tomēr arī vasarā stiklus vajadzētu kopt tikpat bieži kā ziemā. Vasarā uz stikliem atrodami ne tikai putekļi, bet bieži vien arī kukaiņu atstāti traipi un pat sula no kokiem. Tas viss apgrūtina redzamību.

Tāpēc ieteicams regulāri auto stiklus nomazgāt ar tam paredzētajiem līdzekļiem, tā padarot labāku redzamību. Var izmantot arī speciālu vaska pulieri, kas ne tikai notīrīs stiklu, bet arī veidos ūdeni atgrūdošu kārtu. Stikla pulieri arī palīdzēs apstrādāt sīkus defektus un atbrīvot no netīrumiem, kas virsmā jau ieēdušies.

Nedrīkst aizmirst arī par lukturu nopulēšanu, kas palīdzēs uzlabot redzamību diennakts tumšajā laikā.

Lai auto būtu ne tikai kopts, bet arī drošs

Viena lieta, ka spēkrata īpašnieks par auto virsbūves kopšanu rūpējas cītīgi un regulāri, tomēr reizēm automašīnas virsbūve tiek sabojāta tik un tā, piemēram, ceļu satiksmes negadījumā. Tāpēc nevar aizmirst par savlaicīgu automašīnas apdrošināšanu, lai auto būtu ne tikai kopts, bet arī lai neparedzēti apstākļi nespētu to sabojāt.



Avots