25 cilvēki vienuviet, robežas vaļā, maskas autobusā – Kā no šodienas dzīvosim?

25 cilvēki vienuviet, robežas vaļā, maskas autobusā – Kā no šodienas dzīvosim?
Foto: LETA

Saskaņā ar valdības norādījumiem un Satiksmes ministrijas rīkojumu no 12.maija sabiedriskajā transportā būs jālieto mutes un deguna aizsegs – aizsargmaska, šalle, lakats vai mājās šūta sejas maska, tādējādi pēc iespējas mazinot Covid-19 izplatības riskus.





No šodienas, 12. maija, Latvijā mazināti ierobežojumi virknē jomu, tostarp atļauts pulcēties līdz 25 cilvēkiem.

Ministru kabinets 7.maijā ārkārtas sēdē lēma Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju pagarināt līdz 9.jūnijam, vienlaikus lemjot par būtisku dažādu ierobežojumu atvieglošanu.

Tajā pašā laikā iedzīvotājiem arī turpmāk stingri būs jāievēro visi fiziskās distancēšanās un epidemioloģiskie drošības pasākumi.

Ar valdības lēmumu no šodienas atļauta pulcēšanās iekštelpās un ārtelpās līdz 25 cilvēkiem organizētos publiskos un privātos pasākumos, kā arī sapulcēs, gājienos un piketos, ja būs iespējams nodrošināt savstarpējo divu metru distanci un pārējos epidemiologu noteiktos drošības noteikumus. Tāpat atļauta organizēta reliģisko darbību veikšana.

Pasākumu norises ilgums ārtelpās nebūs ierobežots, taču iekštelpās tas nedrīkstēs pārsniegt trīs stundas.

Organizatoram būs jānodrošina arī ierobežojumu ievērošana un dezinfekcijas līdzekļu pieejamība. Pasākumos, kuros apmeklētājs piedalīsies, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī, netiks piemērots noteiktais cilvēku skaita ierobežojums.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs varēs apstiprināt pasākumus sociālās un fiziskās distancēšanās nodrošināšanai, kas jāievēro, organizējot sapulces, gājienus un piketus. Savukārt kultūras ministram būs tiesības reglamentēt kārtību, kādā kultūras institūciju darbībā ievērojami fiziskās distancēšanās un dezinficēšanas prasību ievērošana kultūras institūcijās, piemēram, bibliotēkās, muzejos u.c. vietās.

Neievērojot divu metru distanci, vienlaicīgi pulcēties publiskās iekštelpās un ārtelpās joprojām varēs ne vairāk kā divas personas vai arī personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, vecāks un viņa nepilngadīgie bērni, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā vai arī personas, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Sabiedriskajā transportā tikai ar maskām.

Sabiedriskajā transportā pasažieriem no šodienas jāvalkā sejas un deguna aizsegi, piemēram, sejas maska, respirators, šalle, lakats un tamlīdzīgi, informēja Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Savukārt pārvadātājiem ir jānodrošina pasažieru informēšana par piesardzības pasākumiem audio vai vizuālā formātā transportlīdzekļos, interneta mājaslapās, pieturās, autoostās, stacijās un citviet.



Foto: Timurs Subhankulovs

Pasažieri tiek aicināti nepieciešamības gadījumā informēt citus pasažierus par noteiktajiem piesardzības pasākumiem, savukārt vadītāju, konduktoru vai atbildīgās valsts iestādes informēt par šo prasību neievērošanu.

Ministrijā skaidroja, ka transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori, ievērojot noteikto distanci, personas identificēšanai var lūgt noņemt mutes un deguna aizsegu tiem pasažieriem, kuri izmanto braukšanas maksas atvieglojumus.

Pārvadātāja pienākums ir informēt pasažierus par prasību lietot mutes un deguna aizsegu. Transportlīdzekļos, kur iekāpšana notiek pa priekšējām durvīm,

vadītājs var atteikt iekāpšanu pasažieriem bez mutes un deguna aizsega.

Transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori var aizrādīt pasažieriem un prasīt mutes un deguna aizsega lietošanu.

Vienlaikus pasažieri aicināti izmantot sabiedrisko transportu būtiskos gadījumos, izvēlēties braucienu laikā, kad sabiedriskajā transportā ir mazāk pasažieru, pēc iespējas ievērot divu metru distanci un transportlīdzekļa salonā vispirms ieņemt tās sēdvietas, kas atrodas pamīšus vai vienu sēdvietu izlaižot no jau aizņemtajām sēdvietām.

Kur tas iespējams, pārvadātājiem jāorganizē pasažieru izvietojums transportlīdzekļa salonā tā, lai pasažieri vispirms aizņemtu sēdvietas pamīšus vai vienu sēdvietu izlaižot, un, kur to pieļauj pasažieru skaits, sēžot vai stāvot ievērotu divu metru distanci (izņemot vienas mājsaimniecības locekļus un pasažierus ar bērniem).

Baltijas valstu robežas vaļā

No šodienas drīkstēs organizēt tūrisma pakalpojumus ceļošanai Baltijas valstīs – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, ceturtdien nolēma valdība.

No iepriekš pieņemtā valdības rīkojuma arī dzēsts punkts, kas nosaka “atbilstoši iespējām atcelt darba braucienus un komandējumus uz ārvalstīm”, attiecīgi tas turpmāk būs atļauts.

Foto: Publicitātes foto

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca iepriekš atzīmēja, ka pieprasījums pēc ceļojumiem Baltijā ir. Viņa pauda cerību, ka cilvēki Baltijā ceļos vairāk. Piemēram, tā vietā, lai ceļotu vienu līdz divām dienām, ceļojumi ieilgs.

Vienlaikus, neskatoties uz atļauju rīkot ceļojumus Baltijas valstu robežās, Kavaca uzsvēra, ka darbības atsākšana šoreiz nav atkarīga tikai no tūroperatoriem un aģentiem. Pēc viņas stāstītā, neskaidri jautājumi ir par viesnīcu, pasažieru pārvadātāju un citu tūrisma pakalpojumu jomu klientu apkalpošanu un higiēnas prasībām. Asociācijas prezidente prognozēja, ka būs maz viesnīcu, kas jūnijā varēs atsākt darbu.

Par pasažieru pārvadātāju un citu tūrisma jomas pakalpojumiem prasībām drošai klientu apkalpošanai varētu būt zināms līdz piektdienai, sacīja Kavaca.

Tirdzniecības centri vaļā arī nedēļas nogalē

Pārskatot saistībā ar Covid-19 pandēmiju iepriekš noteiktos ierobežojumus, Ministru kabinets 7. maija ārkārtas sēdē lēma atcelt liegumu tirdzniecības centriem strādāt nedēļas nogalēs un svētku dienās.

Vienlaikus joprojām spēkā saglabājas prasība visās tirdzniecības vietās nodrošināt papildus drošības pasākumus. Tirgotājiem ir pienākums organizēt apmeklētāju plūsmas kontroli, nodrošinot, ka tirdzniecības vietā vienlaicīgi atrodas ne vairāk kā viens apmeklētājs uz četriem kvadrātmetriem no tirdzniecības zāles platības.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Tirgotājiem jānodrošina sociālās distancēšanās pasākumi pie tirdzniecības vietas ieejas (attiecas gan uz publiskām iekštelpām, gan ārtelpām), novēršot cilvēku drūzmēšanos un nodrošinot divu metru distanci starp apmeklētājiem. Papildus tirgotāji aicināti iespēju robežās rūpēties, lai pircējiem būtu iespējams ievērot divu metru distanci arī tirdzniecības vietai piegulošajās teritorijās, piemēram, autostāvvietās, un informēt klientus par nepieciešamību ievērot divu metru distanci. Arī sabiedriskās ēdināšanas vietās jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem.

Konsultācija eksāmena kārtotājam pie skolotājas atļauta

Šo šodienas centralizēto eksāmenu kārtotājiem un profesionālās kvalifikācijas eksāmenu kārtotājiem ir atļautas klātienes konsultācijas.



Valdība pagājušonedēļ nolēma ļaut organizēt klātienes konsultācijas arī tiem 9.klašu skolēniem, kuriem nepieciešamas konsultācijas, lai sagatavotos brīvprātīgajam eksāmenam latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmā.

Tāpat valdība pieņēma lēmumu turpināt attālināto mācību procesu visās izglītības iestādēs un visu veidu izglītības procesu ārpus izglītības iestādēm arī nodrošināt attālināti.

Foto no Pixabay.com

Valdība arī lēma no otrdienas atļaut klātienē sagatavot obligātajā izglītības vecumā esošos bērnus pamatizglītības ieguvei atbilstoši izglītības iestādes dibinātāja lēmumam. Rīkojumā minēts, ka skolu dibinātājam jānodrošina bērna vecāku informēšanu par pieņemto lēmumu, kā arī jānodrošina mācības attālināti, ja bērna vecāki to pieprasa.

Bērnudārzi tāpat kā līdz šim strādās dežūrgrupu režīmā, bet valdības lēmums ļaus 5 līdz 6 gadus vecos bērnus klātienē sagatavot 1. klasei.

“Vai tās būs pāris nedēļas jūnijā, jūlijā vai augustā, par to katras pirmskolas izglītības iestādes dibinātājs varēs lemt, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī un bērnu vajadzības,” klāstīja IZM.

Vienlaikus, ievērojot noteiktos sociālās distancēšanas un epidemioloģiskās drošības pasākumus, valdība no šodienas atļāva organizēt klātienē sporta profesionālās ievirzes un sporta interešu izglītības programmu mācību procesu, ievērojot vairākus nosacījumus.

Jau ziņots, ka organizēti sporta treniņi no šodienas tiks atļauti, ievērojot, ka treniņa dalībnieku skaits nepārsniedz 25 cilvēkus, ieskaitot treneri un citus darbiniekus, un treniņus jāvada personai, kura atbilst normatīvajos aktos par sporta speciālistu sertifikāciju noteiktajām prasībām.

Pieņemts lēmums, ka treniņa laiks iekštelpās nevar pārsniegt trīs stundas, taču treniņiem ārtelpās nav laika ierobežojuma.

Vienlaikus treniņu dalībniekiem jāievēro savstarpēja divu metru distance un nedrīkst pārklāties dažādu treniņgrupu plūsmas. Treniņa organizatoriem jānodrošina tā uzraudzība.

Nolemts arī, ka sporta nodarbībās nevar iesaistīties personas, kuras ir jaunākas par septiņiem gadiem, un visiem treniņa dalībniekiem jāievēro sporta norises vietas pārvaldnieka un treniņa vadītāja norādījumi, tai skaitā attiecībā uz personu plūsmu ierobežošanu atbilstoši sporta norises vietas ietilpībai.



Avots