Foto: Vienas pilsētnieku ģimenes pieredzes stāsts: mazdārziņi atkal ir modē

Ģimene dalās pieredzē: mazdārziņi atkal ir modē!
Publicitātes foto

“Mazdārziņi atkal ir modē” – tā apgalvo jaunie mazdārziņa saimnieki Gunta un Marko Rasi, kas pavasara vidū tikuši pie sava mazdārziņa Rīgā. Mazdārziņš Covid-19 pandēmijas laikā kalpo gan kā atpūtas vieta no ikdienas dzīves iekštelpās, gan arī kā fiziskās un psiholoģiskās veselības avots.





“Par to, ka mazdārziņi atkal ir modē esam pārliecinājušies paši – šī gada aprīlī sākām nomāt mazdārziņu Rīgā un ievērojām, ka mūsu kaimiņu dārzus apsaimnieko pārsvarā jaunas ģimenes.” stāsta jaunie mazdārziņa saimnieki.

Pēdējo gadu laikā arī mazdārziņu nomas piedāvājums strauji audzis, piedāvājot ne tikai ierasti bēdīgo skatu uz pamestiem Rīgas centra dārziņiem, bet radot ainavisku, sakoptu vidi ar jaukiem kaimiņiem, kā arī dažādus izlīdzēšanas pakalpojumus, ja pašiem nav iespējams apmeklēt mazdārziņu ilgāku laiku – dārziņa apliešanu, zāles nopļaušanu, zemes ecēšanu utt.

Ļoti jauki mazdārziņu projekti izveidoti gan Rīgā, gan ārpus tās, piemēram, “Esena dārzi”, “Dobnīca” un Siguldā īstenotais “kopienas dārzs “audz””, kas jau paspējis iegūt starptautisku atzinību. Ja nepieciešams ekonomiskāks variants, tad iespējams dārziņu nomāt no pašvaldībām visa Latvijā.
“Par mazdārziņu nomas iespējām netīšām uzzinājām, meklējot nekustamo īpašumu Rīgas tuvumā. Māja ar dārzu ikdienā izbraukājamā attālumā no Rīgas centra – tādas bija mūsu vēlmes. Tā kā bez kredīta ņemšanas šādu variantu nevarējām atļauties, bet šai neskaidrajā laikā kredītu ņemt nebūtu prātīgi, tomēr pavadīt visu vasaru Rīgas centra dzīvoklī arī neuzskatījām par pieņemamu. Tad sākām izskatīt mazdārziņu piedāvājumus.

Varējām atļauties nopirkt mazdārziņu tuvākajā apkārtnē, bet tie pārsvarā atradās nepatīkamā, nesakoptā vidē, nerunājot nemaz par drošību tur atstāt mantas, tādēļ mūs uzrunāja viens no Rīgā pieejamajiem mazdārziņu projektiem ar 24h apsardzi un apbrīnojami plašu, sakoptu un ainavisku vidi.



Paši dārzkopības jomā esam iesācēji, tādēļ lielākie padomu devēji ir mūsu vecāki, ar kuriem pandēmijas laikā cenšamies nesatikties. Tādēļ visas konsultācijas norisinās pa telefonu, un šī projekta dēļ sazvanīties sanāk aizvien biežāk. Mazdārziņa sarunas rada lielu līdzi jušanu un jautrību, jo arī mums pašiem nav skaidrības par gaidāmo ražu, bet ceram, ka kaut kas izaugs.” stāsta Gunta Rasa.

Kā apgalvo Marko Rass: “Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija valstī šovasar atvaļinājumam paredzētās finanses un laiku ļauj izmantot lietderīgi, iekopjot savu mazdārziņu. Kā arī, ja visu dienu pavadi mājās pie datora, strādājot attālināti, tā vien prasās vakarā paelpot svaigu gaisu un izvingroties ar lāpstu. Tā ir iespēja atslēgt domas no ikdienas rūpēm un pēc augļiem un dārzeņiem vairs nebūs jādodas uz veikalu vai tirgu, bet ēdīsim pašu izaudzēto.”

Esam izveidojuši Instagram kontu , kurā visi mūsu sekotāji varēs just līdzi mūsu sasniegumiem mazdārziņā. Priecāsimies, ja kādam bez mums tas sagādās prieku un iedvesmos uzsākt līdzīgus, līdz šim nebijušus pandēmijas laika hobijus.

[RPG id=19091]




Avots: la.lv

Dalies: