Dārzu apsēduši gliemeži. Kā kaitniekus apkarot?

Dārzu apsēduši gliemeži. Kā kaitniekus apkarot?
Foto: Kosobu/SHUTTERSTOCK

“Pērnruden novācu sarkanās bietes. Uz to saknēm konstatēju iegrauzumus, acīmredzot tās bojāja 0,5 cm garie pelēkie gliemezīši. Vai siltās ziemas dēļ tie šovasar nesavairosies lielākā skaitā? Kā ierobežot gliemežus?” interesējas Zenta Ainažos.





Dārzos uzturas tikai dažas gliemežu sugas. Šajā gadījumā pie vainas, visticamāk, ir raibā vīngliemeža mazuļi. Šie gliemji dārzos sastopami visbiežāk un reizēm pat lielā skaitā.

Malakoloģe Digna Pilāte atzīst, ka šī ziema bijusi labvēlīga gliemju pārziemošanai, taču to vairošanās būs ļoti atkarīga no sausuma un karstuma ilguma nākamajā sezonā.

Gliemji ziemas guļu pavada zemsedzē zem lapām, augu atliekām vai kūlas. Vairoties sāks vasaras sākumā līdz ar pirmajām lietavām. Dārzā gliemeži vislabprātāk ēd salātus, zemenes, gurķus, kabačus, ķirbjus, dālijas, retāk grauž kultūraugu saknes.

4 pasākumi cīņā ar gliemežiem

• Pelni. Jākaisa ap dobēm, uz taciņām 2–3 cm biezā slānī. Tie ir kodīgi, apdedzina gliemezim pēdu. Pelnus atkārtoti ber pēc katra lietus un vienmēr biezā slānī, lai kaitnieki ietu bojā.

• Likvidē dzīvesvietas un slēptuves. Gliemežiem nepatīk, ja dārzs tiek regulāri kopts – ravēts (sevišķi daudz to ir augu biežņās, saaugušās nezālēs – tās gliemežiem nodrošina patvērumu un mitrumu saulainā laikā). Uz taciņām starp dobēm izliek dēļus – dienā gliemeži zem tiem slēpjas, tad tos var nolasīt un iznīcināt.

Citi pasākumi – uzrok augsni, tā ierobežojot gliemju pārvietošanos. Pēc ražas novākšanas noteikti jāaizvāc vai jāierok augsnē visas augu atliekas. Nav ieteicams tuvumā veidot komposta kaudzes.



Avots: la.lv

Leave a Reply