Bordāns mēģinājis maldināt sabiedrību

Foto: Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

No tieslietu ministra Jāņa Bordāna izteikumiem LTV un saņemtajām atbildēm no Satversmes aizsardzības biroja (SAB) secināms – ministrs centies sabiedrībai radīt viedokli, ka lēmums par pielaides anulēšanu ekonomikas ministram Ralfam Nemiro pieņemts nevis SAB, bet gan koalīcijas padomē, respektīvi, politiskajās aprindās.





Šā gada 14. aprīlī J. Bordāns LTV raidījumā Rīta Panorāma cita starpā teica sekojošo: «Iepriekšējam ekonomikas ministram no KPV LV, viņam tika atņemta pielaide. Tieslietas arī ir atbildīgas par drošību valstī. Protams, es kā tieslietu ministrs jau pirms tam, kad Nemiro kungam atņēma šo pielaidi, es jau tad redzēju šos pastāvošos draudus un brīdināju valdības locekļus vairākkārtīgi personiski, gan Ministru prezidentu, un beigās man nācās pat paziņot publiski, ka es aicinu atkāpties, ka es aicinu Ministru prezidentu atstādināt ekonomikas ministru, kurš šodien šajā situācijā apdraudēja nacionālo drošību. Nu, kā redziet, tas netika paklausīts, bet beigās mēs kopīgi visa koalīcija nonācām pie tāda risinājuma, kas ir šodien, un mums šodien ir ekonomikas ministrs. Ekonomikas ministrs jau ir veicis pasākumus, ka personas, kuras ir šajā tuvējā Nemiro lokā, kā, teiksim, sabiedrībai un Latvijas ekonomikai ne pārāk droša, drošas personas, arī enerģētikas jomā un tamlīdzīgi, nu viņu vairs nav šajā, šajos amatos. Tāpēc, es domāju, mēs varēsim veiksmīgi virzīties tālāk gan ar ostu jautājumiem, gan ar enerģētiskās neatkarības jautājumiem, gan ar visiem citiem izaicinājumiem.»

No ministra teiktā varēja secināt, ka tieši J. Bordāns koalīcijas padomē iniciējis jautājumu par pielaides noņemšanu R. Nemiro un koalīcijas padome šādu J. Bordāna iniciatīvu ir atbalstījusi. Respektīvi – pielaides noņemšana R. Nemiro ir bijis politisks lēmums.



Ņemot šo vērā, Neatkarīgā SAB vaicāja, vai patiesi jautājums par nepieciešamību noņemt pielaidi R. Nemiro lemts koalīcijas padomē vai ar to saskaņots; vai tieslietu ministrs J. Bordāns uzstāja SAB, ka ekonomikas ministram R. Nemiro jānoņem pielaide; ja tas ir tā, vai tā ir kāda jauna pielaides anulēšanas kārtība; ja tas nav tā, vai tādā gadījumā tieslietu ministrs ar saviem izteikumiem nemaldina sabiedrību?

No SAB Neatkarīgā saņēma sekojošu atbildi: «Informējam, ka kritērijus un procedūru speciālās atļaujas izsniegšanai personai nosaka likums Par valsts noslēpumu un Ministru kabineta noteikumi. Lēmumu par speciālās atļaujas izsniegšanu, anulēšanu vai atteikumu to izsniegt pieņem Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis. SAB direktors savā darbībā ir neatkarīgs, un lēmumi tiek pieņemti, pamatojoties uz likumu. Minētajos citātos tieslietu ministrs ir paudis savu subjektīvo politisko viedokli, kas nekādā veidā nav saistošs SAB, izskatot jautājumu par speciālās atļaujas piešķiršanu.



Avots: nra.lv

Leave a Reply