Alkohola lietošana neaizsargā no inficēšanās ar Covid-19, bet gan vājina imūnsistēmu

Alkohola lietošana neaizsargā no inficēšanās ar Covid-19, bet gan vājina imūnsistēmu
Foto: unsplash.com

Alkohola lietošana vājina imūnsistēmu, norādījusi Pasaules Veselības organizācija (PVO), aicinot valdības visā pasaulē veikt pasākumus, kas ierobežo alkohola patēriņu. Tāpat tā aicinājusi mazināt dezinformāciju, ka alkohola lietošana varot aizsargāt pret saslimšanu ar jauno koronavīrusu Covid-19.





Organizācija vērsusi uzmanību, ka stipro alkoholisko dzērienu lietošana nepasargā no saslimšanas. Turklāt, novājinot imunitāti, var pat saslimt smagākā formā. Nemaz nerunājot, ka var izraisīt vai pastiprināt citas veselības problēmas, kā arī, protams, palielina vardarbības risku ģimenēs.

PVO uzskata, ka būtu jāpastiprina alkohola lietošanas ierobežošanas noteikumi. Tāpat tā pilnīgi noliedz teoriju, ka stiprais alkohols varētu iznīdēt infekciju, ņemot vērā faktu, ka dezinfekcijas līdzekļi sastāvot no spirta. PVO norāda, ka spirts (turklāt 60%) esot efektīvs vienīgi ārējā vidē – uz ādas.

Lai arī nav veikti pētījumi par alkohola lietošanu pandēmijas laikā, tomēr pārdošanas dati Amerikas Savienotajās Valstīs liecina, ka alkohola patēriņš ir palielinājies, ziņo CNN.

Atgādinām, ka marta izskaņā Saeima uz ārkārtējās situācijas laiku Latvijā atļāva arī internetā iegādāties alkoholu.

Veselības ministre Ilze Viņķele jau iepriekš pauda, ka pēc Covid-19 krīzes būšot nopietni jārunā par alkoholisma mazināšanu.

Viņa sacīja, ka būtu nepieciešams veikt analīzi par to, kā mainījies alkohola patēriņš laikā, kad cilvēki Covid-19 krīzē masveidā ievēro pašizolāciju, turklāt ar iespēju iegādāties alkoholiskos dzērienus internetā. “Speciālisti signalizē, ka alkohola patēriņš ir audzis. Bet šie dati vēl jāapkopo un jāanalizē,” piebilda Viņķele.

Tāpat veselības ministre rosināja domāt par plašāku alkoholisma profilakses un mazināšanas programmu, ietverot ārstēšanu, pieprasījuma pēc alkohola mazināšanu, psiholoģisko palīdzību alkohola atkarīgajiem un līdzatkarīgajiem.



Avots: kasjauns.lv

Leave a Reply