Sīkas brūces var ātrāk sadziedēt, lietojot uzturā noteiktus produktus

Sīkas brūces var ātrāk sadziedēt, lietojot uzturā noteiktus produktus
Foto: Shutterstock.com

Kam gan negadās sadzīvē gūt kādu skrambu un zilumu? Galvenais, lai tie ātri sadzīst! Vai zinājāt, ka brūču dzīšana ir saistīta ar uzturu un to var arī paātrināt?



Ķermeņa dabiskās spējas sadziedēt ievainojumus ir apbrīnojamas, taču, ja netiek lietots pilnvērtīgs uzturs un nepietiek dabīgo uzturvielu, šis automātiskais process var būtiski palēnināties. Lūk, daži vienkārši padomi, kā veicināt dabiskos atlabšanas mehānismus. Un, protams, var lietot arī praksē pārbaudītas ziedes, lai paātrinātu brūču un zilumu sadzīšanu.

Gādājiet par olbaltumvielām!

Olbaltumvielas ir ļoti svarīgas ķermeņa audu veidošanā un dziedēšanā, un, ja to pietrūkst, tas var izpausties kā palēnināta brūču dzīšana. Gādājiet par veselīgu, sabalansētu uzturu, kurā netrūkst olbaltumvielu, ko uzņemat no gaļas, zivs, piena produktu, riekstiem un pākšaugiem. Nesatraucieties, ja esat vegāni, – ir daudz olbaltumvielu avotu, no kuriem var izvēlēties vēlamākos produktus.

No kā olbaltumvielas var uzņemt vegāni

Pupas un pākšaugi

Aunazirņi, zaļie zirnīši, lēcas, parastās pupiņas, melnās pupiņas, pinto pupiņas, zemesrieksti



Sēklas

Čia sēklas, ķirbju sēklas, linsēklas, saulespuķu un sezama sēklas

Graudaugi/pseidograudaugi

Auzas, brūnie un savvaļas rīsi, kvinoja, griķi, tefs jeb Etiopijas graudi, prosa

Rieksti

Mandeles, valrieksti, Indijas rieksti, Brazīlijas rieksti, pistācijas

Dārzeņi
Sparģeļi, brokoļi, virziņkāposti, spināti, edamame jeb sojas pupiņas pākstī, Briseles kāposti

Uztura bagātinātāji, kas vajadzīgi, lai veikli atlabtu

Noteiktām uzturvielām, sevišķi cinkam, arginīnam un A, C un E vitamīniem ir īpaša loma brūču dziedēšanā, tāpēc tos ir vērts uzņemt papildus, īpaši, ja šo vielu trūkst.

C vitamīns ir pārbaudīts klīniskos pētījumos, un atklāts, ka tas spēj paātrināt dažādu savainojumu sadzīšanu, sākot no kāju čūlām līdz ķirurģiskām brūcēm. Savukārt arginīns uzrādījis, ka veicina brūču sadziedēšanu vecākiem cilvēkiem.



Sertificēts uztura bagātinātāju speciālists var ieteikt piemērotākās devas, bet šeit ir vispārējās vadlīnijas.

  • C vitamīns: 1–3 g dienā.
  • A vitamīns: 10 000–25 000 SV dienā, bet tikai īsu laiku (10–14 dienas, jo pārāk daudz A vitamīna var būt toksisks).
  • E vitamīns: 400 SV dienā.
  • Cinks: 30 mg dienā (plus 2 mg vara profilaksei, lai tā netrūktu).
  • Arginīns: 3 g dienā.

Palīdzēt var arī bites

Ir divi bišu produkti – medus un propoliss –, kas ir apliecinājuši, ka tiem piemīt spēcīgas dziedējošas spējas, ja tos lieto ārīgi.

Medus. Šis pārtikas produkts ir efektīvs līdzeklis inficētām brūcēm. Medum piemīt antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības, un atklāts, ka tas pat palīdzējis dziedēt tādas brūces, kuru infekcijas pieveikt nav bijis pa spēkam pat antibiotikām.

Taču ne visi medus veidi tiek iegūti vienādi. Lietojiet medicīnisku medu, piemēram, Medihoney, kas ir speciāli gatavots ārīgai lietošanai un ko oficiāli atļauts lietot brūču aprūpē Austrālijā, Eiropā un ASV. Comvita ir viens no zīmoliem, kas piedāvā ziedes, kuru pamatā ir Medihoney.

Propoliss. Šai lipīgajai vielai, ko bites veido no augu sveķiem, piemīt antibakteriālas, pretiekaisuma un atjaunojošas īpašības, kas to padara par ideālu līdzekli, ar ko dziedēt brūces.

Propolisu veiksmīgi lieto diabētisko čūlu ārstēšanā. Kad propolisa krēms tika salīdzināts ar sulfadiazīna sudraba ziedi – tos lietoja cilvēki, kam bija nelielas brūces, – abi līdzekļi pretmikrobu iedarbības ziņā izrādījās vienādi efektīvi, bet ar propolisu ārstētās brūces bija mazāk iekaisušas un sadzija ātrāk.

5 ārstniecības augi, kas veicina brūču dzīšanu

Pieredzējušais naturopāts, homeopāts un ārstniecības augu speciālists Haralds Gaiers (Harald Gaier) iesaka lietot ārstniecības augu kompreses, lai paātrinātu nelielu brūču dzīšanu. Iemērciet sterilas marles kompresi iepriekš novārītā, filtrētā ūdenī, kam pievienota ārstniecības auga tinktūra vai ārstniecības auga droga. Uzlieciet to uz brūces un vairāku dienu laikā regulāri mainiet.

Dr. Gaiera ieteiktie pieci galvenie ārstniecības kompresēm ir šādi:

  • Kumelītes (Matricaria Chamomilla) – slikti dzīstošām brūcēm.
  • Balzama apse (Populus Candicans) – sāpīgiem ievainojumiem.
  • Kalnu arnika (Arnica Montana) – pret zilumiem un pietūkumu (bet to nedrīkst likt uz vaļējas brūces).
  • Kliņģerīte (Calendula officinalis) – iekaisušām, sakairinātām brūcēm.
  • Alveja (Aloe Vera) – tai piemīt mitrinoša, pretiekaisuma un antiseptiska iedarbība, labi dziedē apdegumu brūces.




Avots: kasjauns.lv

Leave a Reply