Rimant, nāc mājās! Kuldīgā meklē izbēgušu piejaucētu mežakuili

Rimant, nāc mājās! Kuldīgā meklē izbēgušu piejaucētu mežakuili
Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix/LETA

Mežakuilis vārdā Rimants izbēdzis no aploka viesu mājas “Pilskalni” teritorijā, Kuldīgas novada Īvandes pagastā.



Saimnieks lūdz atsaukties ikvienu, kurš ir redzējis pie cilvēkiem pieradušo mežakuili lauku māju vai kādas saimniecības tuvumā, vai novērojis tā viesošanos medību kamerā pie barotavas.

“Visi vietējie zina par mūsu nelaimi un nemedīs Rimantu, bet man tik un tā bail par to, jo viņš jau no cilvēkiem diži nevairās. Tam ir tādi skaisti ilkņi! Es ļoti ceru, ka kāds būs to redzējis un paziņos, lai varam aizbraukt un savākt mūsu bēgli,” sacīja viesu mājas “Pilskalni” saimnieks un mednieks Meinards Mētelis.

Mežakuilis dzīvoja iežogojumā kopā ar citām mežacūkām – Rūtu un sivēniem.

“Man ļoti žēl to kuili. Es viņu baroju, audzēju. Katru dienu braucām baros mežacūkas. Mums tās aplokā dzīvo. Lielās jau tā pieradušas, atsaucās uz vārda Rimants un Marta. Un tagad tāda nelaime,” uzsākot stāstu par likstām ar mežacūkām, pastāstīja Meinards Mētelis.



Nelaime notikusi naktī. “Vecajā aplokā mežacūkas bija apēdušas visu zāli un izrakušas saknes. Nolēmām ierīkot tunelīti pāri ceļam un pārlaist visu bariņu uz pretējo aploku. Zāle tur bija zaļāka un viss ļoti skaisti, bet mežacūciņas bija pieradušas dzīvot vecajā aplokā un negribēja paliks jaunajā vietā. Pa nakti lauzās atpakaļ un izbēga,” stāstīja saimnieks.

Kad no rīta saimnieks ieradās mežacūkas apraudzīt, izrādījās, ka neviena mežacūka aplokā nav atrodama. Kopā ar palīgiem gājuši meklēt un pa pēdām atraduši vietu, kur dzīvnieki iegājuši mežā.

Pēc ilgiem meklējumiem nolēmuši rīkoties citādāk: “Iekāpu džipā un apbraukāju apkārtni. Ieraudzīju Rūtu ar sivēniem un sāku saukt. Tā arī pievedu mājās – es lēnītēm ripoju ar džipu, bet cūciņas skrien līdzās, kā sunīši. Tikai Rimantu neatradām!”.

Rūta un sivēni pēc vienas dienas jau bija aplokā atpakaļ, bet mežakuilis vēl nav atgriezies. Saimnieks sacīja, ka nelaime notikusi pirms trīs nedēļām. Sākumā meklējuši pašu spēkiem, tad ar novada mednieku palīdzību, bet beigās nolemts vērsties mežniecībā, lai tā palīdz informēt mednieku formējumus un to biedrus par pazudušo lielo mežakuili Rimantu.

“Es katru dienu braucu un meklēju. Pārbaudu barības čupiņu, ko atstājām netālu no ceļa un ceru, ka tas atnāks, vai varbūt pēdas redzēšu, bet pagaidām nekā. Es ļoti baidos par to un tomēr ceru, ka mūsu Rimants atgriezīsies!” noslēgumā sacīja Meinards Mētelis.

Ja kāds ir redzējis dzīvnieku un var nosaukt aptuveno tā atrašanās vietu, lūgums sazināties ar “Pilskalnu” saimnieku pa tālruni +371 29146515.

Attēlā: Mežakuilis vārdā Rimants, kurš vēl nesen dzīvoja viesu mājas “Pilskalni” aplokā.
Foto no saimnieka arhīva.




Avots: la.lv

Leave a Reply