Protestētāji no vairākām pašvaldībām ceturtdien ar smago tehniku dosies uz Rīgu

Protestētāji no vairākām pašvaldībām ceturtdien ar smago tehniku dosies uz Rīgu
Strenču novada, Trikātas pagasta un Ēveles pagasta lauksaimnieki un uzņēmēji ar smago tehniku un plakātiem Strenču tranzītielā aicina Saeimu, nepievienot tos Valkai. (Foto: Evija Trifanova/LETA)

Šodien plkst.17 Ikšķiles novada domē notiks ar administratīvi teritoriālo reformu (ATR) neapmierināto pašvaldību vadītāju un pārstāvju sanāksme, kurā plānots apspriest vērienīgu protesta akciju pret ATR, portālu Jauns.lv informēja Latvijas Zaļajā partijā (LZP).



Protesta akcija plānota 5.martā, tajā iesaistot arī smago tehniku.

Politiskajā spēkā uzsvēra, ka, neraugoties uz pašvaldību, iedzīvotāju un Eiropas ekspertu iebildumiem pret plānotās pašvaldību reformas formu, sasteigto un nedemokrātisko gaitu, šo ceturtdien, 5.martā ATR likumprojekts otrajā lasījumā nonāks uz izskatīšanu un balsojumu Saeimā.

LZP uzskata, ka arī speciāli šim mērķim izveidotās Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas konsultācijas Saeimā ar pašvaldībām izrādījās “tikai demokrātisko izpausmju fikcija”, nevis darbs ar priekšlikumu un pašvaldību argumentu vērtēšanu pēc būtības.

“Šāda situācija ir radījusi plašu neapmierinātību daudzu novadu iedzīvotājos, tai skaitā vietējos zemniekos un uzņēmējos, kuri vērsušies savās pašvaldībās, mudinot vietējās pašvaldības pieņemt radikālākus mērus pret valdības koalīcijas patvaļu saistībā ar pašvaldību reformu un ar smago tehniku doties Rīgas virzienā,” skaidroja LZP.

Šodien LZP Ikšķilē tiksies ar vairāku pašvaldību pārstāvjiem, lai konceptuāli saprastu un vienotos par sistēmu, kā organizēties protesta akcijai. Sanāksmē tiks izrunāts, cik smagās tehnikas vienības uzņēmēji ir pieteikuši novados, pa kādiem valsts nozīmes galvenajiem autoceļiem notiks virzība uz Rīgu.

Kandavas novada priekšsēdētāja Inga Priede (LZP) pastāstīja, ka viņas vadītās pašvaldības protestētāji uz Rīgu plāno doties pa A10 šoseju Ventspils pilsētas un Ventspils novada tehnikas kolonna, kur piedalīsies arī Talsu, Kandavas, Tukuma, Engures novadu smagās tehnikas vienības.

Lai precizētu akcijas dalībnieku skaitu, Ikšķilē tiksies lielākā daļa pašvaldību vadītāju, tostarp arī no Pierīgas pašvaldībām, piebilsta Priede.

Patlaban pieejamā informācija liecina, ka protesta akcijā pret novadu reformu, iesaistot smago tehniku, apsver iespēju iesaistīties Kandavas, Ikšķiles, Carnikavas, Alojas, Jelgavas, Salacgrīvas, Alsungas, Ventspils, Tukuma, Salas, Engures, Inčukalna pašvaldības.

Kā ziņots, likumprojektu par administratīvi teritoriālo reformu Saeimā otrajā lasījumā varētu skatīt vairākas dienas, iepriekš pieļāva vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija iepriekš atbalstījusi lielāko daļu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvājuma par jauno novadu teritorijām Pierīgas, Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales reģionos.

Pašvaldību reforma paredzēta, lai līdz 2021.gadam izveidotu ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām, teikts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta anotācijā. Līdzšinējo 119 vietējo pašvaldību vietā plānots izveidot 39 pašvaldības.



Avots: kasjauns.lv

Leave a Reply