Pētījums: mirstība no Covid-19 ir zemāka nekā domāts, tomēr ievērojami augstāka nekā gripas paveidiem

Pētījums: mirstība no Covid-19 ir zemāka nekā domāts, tomēr ievērojami augstāka nekā gripas paveidiem
FOTO: EPA/Scanpix




Mirstība no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ir zemāka par vairumu līdzšinējo aprēķinu, tomēr tā ir ievērojami augstāka, nekā novērots nesenajās gripas pandēmijās, piemēram, H1N1 jeb cūku gripas gadījumā, liecina medicīnas žurnālā “The Lancet” publicēts pētījums.


Slimība tuvākajās nedēļās un mēnešos radīs globāla mēroga draudus sabiedrības veselībai, jo tai raksturīga strauja ģeogrāfiskā izplatība un augsts hospitalizējamo slimnieku īpatsvars. Šo apstākļu dēļ Covid-19 uzliesmojumi pārslogo veselības aprūpes sistēmu pat tajās valstīs, kurās tā ir ļoti augstā līmenī, secinājuši pētījuma autori.

Pētnieki salīdzināja datus no Hubei provinces Ķīnā un 37 citām valstīm.

Gadījumos, kad saslimšana beidzās letāli, no simptomu parādīšanās līdz pacienta nāvei pagāja vidēji 18 dienas. Savukārt izārstēšanās gadījumā pacientus no slimnīcas izrakstīja vidēji 25 dienu laikā.

Covid-19 mirstības rādītājs Ķīnā, aprēķinot pēc reģistrētajiem inficēšanās un nāves gadījumiem, ir 3,67%. Taču, ņemot vērā demogrāfiskos rādītājus un ierobežoto testēšanu, pētnieki aplēsa, ka patiesais mirstības rādītājs Ķīnā varētu būt ap 1,38%. Dažādu vecuma grupu starpā pastāv ievērojamas atšķirības: cilvēkiem līdz 60 gadu vecumam mirstība ir 0,32% un 6,4% vecumā pēc 60 gadiem. Vecuma grupā pēc 80 gadiem šis rādītājs ir 13,4%.

Citu valstu dati atklāja līdzīgu tendenci. Pētnieku aplēses liecina, ka tur cilvēkiem vecumā līdz 60 gadiem mirstība ir 1,4%, kamēr vecuma grupā pēc 60 gadiem tā ir 4,5%.

Pētnieku aprēķinātā inficēšanās/nāves attiecība Ķīnā ir 0,66%. Mirstības rādītāji ievērojami augstāki ir gados veciem cilvēkiem.

Balstoties uz datiem līdz 8.februārim Ķīnā un 25.februārim citviet pasaulē, tika aplēsts, ka inficēšanās gadījumā hospitalizācija būs nepieciešama līdz 18,4% pacientu vecumā no 80 gadiem.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un Ķīnas kopējās misijas datiem, 80% pacientu, kuriem laboratoriski bija apstiprināts Covid-19, piedzīvoja vieglus vai vidēji smagus simptomus. 13,8% bija smagi simptomi, bet 6,1% pacientu bija kritiskā stāvoklī un tiem bija nepieciešama intensīvā aprūpe.

Visaugstākais smagas saslimšanas risks ir vecumā grupā virs 60 gadiem, kā arī cilvēkiem ar iepriekšējām veselības problēmām, tai skaitā augstu asinsspiedienu, diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, hroniskām elpceļu slimībām un vēzi.

Pētījuma autori norāda, ka Covid-19 mirstības rādītāji ir ievērojami augstāki nekā 2009.gada H1N1 pandēmijā. Tomēr viņu aprēķinātais rādītājs ir zemāks nekā citiem nesenajiem koronavīrusiem SARS un MERS, taču to izplatība nebija tik plaša.



Avots: tvnet.lv

Dalies:

Leave a Reply