Levits aicina palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām

Levits aicina palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām
Valsts prezidents Egils Levits
FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Jāpanāk, ka no valsts budžeta politiskajām partijām piešķir lielāku finansējumu, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.



Šodien Rīgas pilī forumā “Jaunieši politikā un demokrātijas attīstībā” valsts pirmā amatpersona tikās un diskutēja ar Latvijas politisko partiju jauniešiem.

Viņš pastāstīja, ka partiju sponsorēšana ir būtisks jautājumus, kuru prezidents vēlas virzīt tālāk, proti, panākt, ka no valsts budžeta politiskajām partijām piešķirtu lielāku finansējumu. Kā piemēru prezidents minēja Lietuvu un Igauniju, kur partijām piešķirtais valsts finansējums ir desmit reizes lielāks nekā Latvijā.

Ja nav pietiekama finansējuma, “amorfajā” politisko partiju vidē ienāk dažādi lobiji, sacīja prezidents norādot, ka partijas ir atkarīgas no privātajiem sponsoriem, kuri sagaida konkrētas partijas darbības, kas nāktu tiem par labu, sacīja Levits.

Tikšanās laikā ar jauniešiem, Levits sacīja, ka jauniešiem ir būtiski iesaistīties politikā.

“Partiju situācija Latvijā ir tāda, ka sabiedrības novērtējums tām nav pietiekami augsts. Līdz ar to, tās nevar pilnvērtīgi darboties demokrātiskā sabiedrībā,” sacīja Levits.

Levits pavēstīja, ka partiju loma demokrātijā ir sabiedrības viedokļu apkopošana, lai pilsoņiem būtu izvēles brīvība. Partijām ir jāspēj formulēt viedokli un caur vēlēšanu procesu, demokrātiskā ceļā, jāmēģina to īstenot.

Tāpat Levits norādīja, ka partijām Latvijā ir vairāki trūkumi, piemēram, politiskās partijas nestrādā pietiekamā mērā, lai formulētu savu redzējumu, atjaunotu un padarītu konkrētāku atkarībā no situācijas.

Politiskajām partijām ir jāpiedāvā savs redzējums par Latvijas attīstību un sabiedrību kopumā. Demokrātiju veido daudzpartiju sistēma, jābūt vismaz divām alternatīvām, vai arī daudzām partijām ar dažādām vērtībām, sacīja valsts pirmā amatpersona.

Formulēts redzējums un plāns, kā mērķus sasniegt – tās ir partiju programmas, skaidroja Levits. Ja partija nonāk lemjošās pozīcijās, jābūt skaidram, kā biedri programmu varētu īstenot.



Valdība un parlamenta vairākumu veido vairākas partijas un katrai ir savs pasaules redzējums. Programmu var īstenot kompromisa ceļā ar valdības vai parlamenta vairākumu, un kompromiss ir demokrātijas sastāvdaļa, sacīja valsts pirmā amatpersona.

Runājot par valsts finansējumu politiskajām partijām, Levits norādīja, ka sistēmas nesakārtotība izmaksā daudz dārgāk.

Tāpat Levits uzsvēra, ka partiju iekšienē ir jābūt apritei, lai ienāktu jaunie cilvēki. Tāpat valsts pirmā amatpersona pastāstīja, ka partijas līdz šim nav izrādījušas lielu interesi par jaunatnes līdzdalību.

Jauniešu politiskā aktivitāte partijā ir arī aktivitāte sabiedrībā, kur jāskaidro savas politikas programma, lai politiskajā diskusijā iesaistītu pēc iespējas lielāku sabiedrības daļu, aicināja prezidents.

Tāpat Levits aicināja aktīvi domāt par Latviju, darboties savā partijā, jo tas, ko dara Latvijas labā, ir arī darbs Eiropas labā, sacīja valsts pirmā amatpersona.

Kā ziņots, šodien forumā “Jaunieši politikā un demokrātijas attīstībā” Valsts prezidents tikās un diskutēja ar Latvijas politisko partiju jauniešiem, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents uz forumu ir aicinājis politisko pariju jauniešus, lai uzsvērtu viņu lomu valsts politiskās dienaskārtības veidošanā un Latvijas demokrātijas stiprināšanā ar aktīvu iesaisti politisko partiju darbībā, aģentūru LETA informēja prezidenta kancelejā.



Avots: tvnet.lv

Leave a Reply