Eksperti atspēkojuši muļķīgu mītu par ūdens dzeršanu

Eksperti atspēkojuši muļķīgu mītu par ūdens dzeršanu
Vīrietis dzer ūdeni no pudeles.
FOTO: Unsplash

Infografikā, ar ko sociālajos medijos dalījušies tūkstošiem cilvēku, parādīta ūdens dažādā ietekme uz organismu atkarībā no diennakts laika, kad tas tiek dzerts. Tomēr eksperti saka, ka šī informācija ir maldinoša.



Materiālā autori vēsta, ka ūdens dzeršanai noteiktā laikā ir dažāda pozitīva ietekme uz cilvēka veselību, piemēram, augsta asinsspiediena pazemināšana un sirdstriekas riska samazināšana. Šie apgalvojumi ir maldinoši. Veselības eksperti saka, ka nav zinātnisku pierādījumu, ka ūdens dzeršana noteiktā diennakts laikā kaut kādā veidā var uzlabot veselību.

Infografika tika publicēta sociālajā tīklā “Twitter” 2020. gada 15. februārī, un kopš tā laika ar to dalījušies jau teju desmit tūkstoši lietotāju.

Publikācijā ieteikts dzert ūdeni uzreiz pēc pamošanās, 30 minūtes pirms maltītes, pirms dušas un pirms došanās gulēt. Katrs dzeršanas laiks sniedz savu labumu cilvēka veselībai, sākot no iekšējo orgānu aktivizēšanas un beidzot ar sirdstriekas riska samazināšanu.

“Nepastāv zinātniski pierādījumi, kas atbalstītu šos apgalvojumus,” izdevumam “AFP” komentēja Filipīnu Sirds asociācijas valdes locekle Nanete Reja.

Šādi apgalvojumi patiesībā ir atvasināti no jau zināmajiem ūdens sniegtajiem labumiem un pasniegti kā klīniski ieteikumi. Taču vienīgā patiesā rekomendācija ir vienkārši dzert ūdeni pietiekamā daudzumā.

“Rekomendēts ir tikai tas, ka ir jādzer ūdens, lai organisms neatūdeņotos un saglabātu savas vitālās funkcijas,” piebilda Reja.

Savukārt telefona sarunā ar “AFP” Filipīnu Sirds centra ārsti arī atzina, ka tas ir medicīnas mīts, sakot, ka sirds slimības parasti izraisa holesterīns, cukurs, stress un smēķēšana.

“Ja tu samazini tos faktorus, tad samazinās sirds slimību risks. Glāze ūdens tajā ziņā neko nemainīs,” skaidroja ārsti.



Avots: tvnet.lv

Dalies:

Leave a Reply