Ar Covid-19 varētu būt inficējies vēl viens no Latvijā dienošajiem NATO sabiedroto karavīriem

Ar Covid-19 varētu būt inficējies vēl viens no Latvijā dienošajiem NATO sabiedroto karavīriem
Foto: DELFI

Ar Covid-19 vīrusu varētu būt inficējies vēl viens no Latvijā dienošajiem NATO sabiedroto karavīriem, tādējādi kopumā sasirguši varētu būt divi karavīri, LTV “Rīta panorāmā” informēja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).



Jau ziņoja, ka viens no Latvijā dienošajiem NATO valstu karavīriem ir saslimis ar jauno Covid-19 koronavīrusu. Karavīrs saslimis vieglā formā un ārstējas mājas režīmā, bet 14 dienu pašizolācijā atrodas daži Latvijā dienošie NATO valstu karavīri, ar kuriem saslimušajam karavīram bijis tiešs kontakts.

Pabriks stāstīja, ka pirmais sasirgušais infekciju atvedis no ārzemju komandējuma, un ar Latvijas karavīriem viņš neesot kontaktējies. Karavīra lietotās telpas armija ir izolējusi un dezinficējusi.

Tagad esot aizdomas par vēl vienu viņa kolēģi, kurš varētu būt inficējies ar Covid-19. Abi šie karavīri ir no vienas valsts, kuru Pabriks publiski nenosauca.

Ministrs pieminēja, ka saistībā ar armiju esot vēl viens saslimušais, bet viņš ir bērnu kopšanas atvaļinājumā un neskaitās aktīvajā dienestā.

Pabriks uzsvēra, ka armija ir gatava iesaistīties Covid-19 radīto problēmu risināšanā, tostarp jau palīdz atsevišķiem dienestiem ar sejas maskām. Taujāts, vai valdības līmenī ir ticis runāts par armijas iesaistīšanu sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, Pabriks stāstīja, ka analizēti tiekot dažādi scenāriji.



Ministrs atzīmēja, ka Covid-19 neatceļ citus apdraudējumus, pret kuriem armijai jābūt gatavai.

Kā pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins, saslimušais karavīrs nedienēja lielākajā Latvijā izvietoto NATO spēku struktūrā – NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Ādažu bāzē. Bez minētās kaujas grupas Latvijā vēl ir izvietots NATO Spēku integrācijas vienības štābs un daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi”.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas NBS militārajās bāzēs, tāpat kā citās valsts struktūrās, turpina ievērot epidemioloģiskās drošības prasības.

“Karavīri turpina pildīt savus pienākumus, tāpat iespēju robežās turpinās militārās mācības, tajā skaitā, poligonos paredzētie vingrinājumi. Pirms katrām mācībām gan tiek izvērtēts, vai mācības nepārkāpj epidemioloģiskās drošības prasības,” uzsvēra Galkins.

No 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.



Avots: delfi.lv

Leave a Reply