9. martā pie debesīm parādīsies “Tārpu Supermēness”

9. martā pie debesīm parādīsies “Tārpu Supermēness”
FOTO: EPA/Scanpix

Jau pavisam drīz, 9. martā, pasaulē būs iespējams vērot iespaidīgu dabas parādību – “Tārpu Superēness”, ziņo portāls “Lonely Planet”.



Supermēness debesīs būs vērojams jau 9. martā pulksten 17:53 pēc Universālā koordinēta laika. Pēc Latvijas laika tas notiks 19:53. Tas būs redzams visu nakti. Lai novērotu šo dabas parādību, nepieciešamas skaidras debesis bez mākoņiem.

Pilnmēness marta mēnesī tiek dēvēts par “tārpu”. Kāpēc? Amerikāņu ciltis izsekoja gadalaiku maiņas nevis pēc kalendārajiem mēnešiem, bet gan pēc Saules kalendāra.

Lai gan šķiet dīvaini Mēnesi dēvēt par “tārpu”, tas ir tāpēc, ka tas parādās vai nu īsi pirms pavasara sākuma, vai īsi pēc tā. Ap šo laiku parādījās tārpi, no kuriem barojās putni, kas atsāk ikgadējo atgriešanās procesu.

Šāds pilnmēness parādās brīžos, kad Mēness nostājas Zemes pretējā pusē blakus Saulei. Tajā brīdī Mēness pilnībā tiek apgaismots. Šomēnes tas nebūs tikai parasts pilnmēness. To papildinās arī supermēness. Tas ir tāpēc, ka Mēness būs vistuvāk Zemes orbītam.

Šajā gadījumā radīsies iespaids, ka Mēness izskatās krietni lielāks un spožāks nekā supermēness. Šogad šis būs jau otrais supermēness, kurš pietuvosies Zemei. Tāpat tas būs pirmais no trijiem pilnajiem supermēnešiem. Zemes dienvidu puslodē Mēness izgaismos naktis.



Avots: apollo.lv

Dalies:

Leave a Reply