Tiek vākti paraksti par deputātu skaita samazināšanu no 100 līdz 50

Tiek vākti paraksti par deputātu skaita samazināšanu no 100 līdz 50
Saeima. Ilustratīvs attēls. FOTO: Edijs Pālens/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija šodien, 14. janvārī, nolēma parakstu vākšanai reģistrēt iniciatīvu par Saeimas deputātu skaita samazināšanu no 100 līdz 50.



Šādus grozījumus Satversmē rosinājusi veikt Centra partija.

Lai iniciatīva virzītos tālāk, par to gada laikā būs jāsavāc vienas desmitās daļas jeb apmēram 155 000 vēlētāju paraksti. Parakstīties par grozījumu Satversmē varēs 12 mēnešus – no 15.janvāra līdz 2021.gada 14.janvārim, aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Parakstīties par CVK reģistrētām vēlētāju iniciatīvām iespējams elektroniski portālā “Latvija.lv”, pašvaldību parakstu vākšanas vietās – dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, kā arī pie zvērinātiem notāriem. Par paraksta apliecināšanu pašvaldībās un pie notāriem jāmaksā valsts nodeva, parakstīšanās portālā “Latvija.lv” vēlētājiem ir bez maksas.

Satversmē ir noteikts, ka ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesības iesniegt Valsts prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu, kuru prezidents nodod Saeimai.

Ja Saeima neatbalstītu piedāvātās izmaiņas, par attiecīgo priekšlikumu būtu jārīko referendums.



Avots: tvnet.lv

Dalies:

Leave a Reply