Foto: Aculiecinieks lepojas pirms 30 gadiem pirkto un vēl nedarbināto ‘Rīga-13’ mopēdu

Foto: Aculiecinieks lepojas pirms 30 gadiem pirkto un vēl nedarbināto ‘Rīga-13’ mopēdu
Foto: Aculiecinieks Andrejs

Reaģējot uz “Auto” ziņu, ka Ukrainā atrasts 27 gadus vecs nelietots “Voshod” motocikls rūpnīcas iepakojumā, rīdzinieks Andrejs iesūtījis fotogrāfijas ar savu pirms 30 gadiem pirkto “Rīga-13” mopēdu, kas vēl nav nedz reģistrēts CSDD, nedz pat kaut reizi iedarbināts.



“Pirms 30 gadiem, 1991. gadā, universālveikalā Rīgā iegādājos mopēdu “Rīga-13″. Motorā pat vēl svece nav tikusi ieskrūvēta un mopēds vēl nekad nav darbināts. Tāpat tas vēl nav reģistrēts CSDD,” raksta Andrejs.

Aculiecinieka iesūtītajās fotogrāfijās redzams gan pats mopēds, gan arī pirkuma dokuments, kurā redzams, ka konkrētā “Rīga-13” tika uzražota 1991. gada 20. septembrī, bet aptuveni mēnesi vēlāk – tā paša gada 31. oktobrī – iegādāta.

Vieglais mopēds “Rīga-13” 1983. gadā nomainīja mopēdu “Rīga-11”. Tas tika aprīkots ar 1,3 zirgspēku dzinēju, kas ļauj attīstīt maksimālo ātrumu 40 km/h. Šī modeļa galvenā iezīme bija laba tuvā gaisma un uzstādītais augstsprieguma transformators, kas novērsa biežās problēmas ar aizdedzes spoli. “Rīga-13” bija visvairāk saražotais no visiem mopēda “Rīga” modeļiem. Viens no būtiskākajiem tā trūkumiem – bieži lūza sajūga vāciņš.

“Rīga-13” tika ražota līdz pat 1998. gadam – līdz pat “Sarkanās Zvaigznes” rūpnīcas pastāvēšanas beigām (no 1993. līdz 2001. gadam “Sarkanā Zvaigzne” bija pazīstama kā VAS “Rīgas Motorrūpnīca”).

[Rich_Web_Gallery id=”13″]



Leave a Reply