Cik droši ir lidot? Atbild stjuarte

Cik droši ir lidot? Atbild stjuarte
FOTO: pixabay.com

Kāpēc abi piloti nedrīkst ēst vienādu ēdienu, cik bīstama ir turbulence un kuras ir visdrošākās sēdvietas lidmašīnā? Uz šiem un citiem jautājumiem atbild pieredzējusi stjuarte.

Marta ir baltkrieviete, kura jau sešus gadus strādā par stjuarti Apvienotajos Arābu Emirātos un gaisā pavadījusi vairāk nekā 4300 stundas. Atšķirībā no daudzām citām kolēģēm viņa savā Instagram kontā publicē ne tikai skaistas bildes no eksotiskām zemēm, bet arī atbild uz jautājumiem, par kuriem ne reizi vien iedomājies katrs, kam nākas lidot.

Kādēļ pirms lidmašīnas izkustēšanās no vietas salonā uz mirkli nodziest gaisma?

Tā nav tehniska kļūme, tieši otrādi – lidaparāts ir gatavs lidojumam, jo tikko notikusi pārslēgšanās no ārējā strāvas avota uz lidmašīnas ģeneratoru.

Kādēļ neilgi pēc atraušanās no zemes rodas sajūta, ka lidmašīna ir “pakārusies gaisā”?

Par šo sajūtu ir atbildīgs mūsu vestibulārais aparāts. Patiesībā lidmašīna turpina uzņemt gan augstumu, gan ātrumu. Lidojuma laikā lidošanas augstums var tikt mainīts lai izvairītos no iespējamas turbulences vai dotu ceļu citai lidmašīnai.

Cik bīstama ir turbulence?

Turbulence lidmašīnai nav bīstama, to var uzskatīt par standarta situāciju gaisā. Visiem, kuri izjūt bailes, Marta iesaka izturēties pret to tāpat kā pret braukšanu pa bedrainu ceļu. Spēcīga turbulence lidojuma laikā ir visai reta parādība – pat ne katrs pilots savas karjeras laikā tādu piedzīvo. Lielākās briesmas turbulences laikā draud no nenovāktām ēdiena paplātēm, nepaceltiem galdiņiem un kārtīgi neaizvērtām bagāžas glabātuvju durvīm.

Kaut arī piloti savos monitoros jau laikus redz tuvošanos iespējamas turbulences apgabalam, tomēr tā var būt arī pēkšņa, tāpēc ieteicams būt piesprādzētam visu lidojuma laiku.

Kādēļ pirms pacelšanās un nolaišanās jāpaceļ iluminatora žalūzija un krēsla atzveltne jānovieto vertikālā pozīcijā?

Bez šīm divām drošības procedūrām stjuarti liek ievērot vēl divas – aizvērt galdiņu un nolaist roku balstus.

Stjuarte stāsta, ka iluminatori jāatver, lai apkalpei būtu iespēja uzreiz konstatēt iespējamu ārkārtas situāciju un evakuācijas gadījumā novērtēt situāciju ārpusē. Tāpat atvērti iluminatori nepieciešami glābējiem, lai varētu novērtēt situāciju lidmašīnas iekšienē.

Krēsla atzveltne jāpaceļ vertikāli, lai aizmugurē sēdošajam būtu vairāk vietas, ja nepieciešams ātri evakuēties no lidmašīnas. Evakuācijai parasti jānotiek 60 – 90 sekunžu laikā. Turklāt sēdēt taisni ir drošāk arī avārijas bremzēšanas laikā – atlaistas atzveltnes gadījumā ķermenim inerces ietekmē nāksies veikt tālāku kustību.

Tieši tā paša iemesla dēļ ir jāpaceļ arī atvāžamais galdiņš – lai izvairītos no traumām, kas iespējamas, atsitoties pret to. Savukārt roku balsti jānolaiž, lai ierobežotu ķermeņa kustības sēdeklī un neizkristu ejā.

Kādēļ abi piloti nedrīkst izvēlēties vienu un to pašu ēdienu?

Turklāt abi nedrīkst arī pusdienot vienlaikus. Lidojumā pasniegtais ēdiens gan ir gatavots tieši lidojuma dienā, tādējādi tas nevar būt bojāts, tomēr nedrīkst izslēgt neparedzētu alerģijas vai gremošanas traucējumu iespēju. Kaut arī lidaparātu spēj vadīt viens pilots, tomēr šādā gadījumā lidmašīnai nāksies veikt iespējami drīzāku nolaišanos.

Cik bīstama ir mobilā tālruņa nepārslēgšana lidojuma režīmā?

Viens mobilais tālrunis nevar ietekmēt lidmašīnas navigācijas sistēmu, taču, ja visi pasažieri atstās savus tālruņus ieslēgtus, ir iespējami traucējumi. Jaunās paaudzes lidmašīnām gan šāds traucējumu risks ir neliels. “Ja mobilais tālrunis apdraudētu lidojuma drošību, tas tiktu atņemts jau muitas kontrolē,” apgalvo stjuarte.

Kur drošāk sēdēt – priekšgalā vai aizmugurē?

Nav drošāku un nedrošāku sēdvietu – visi pasažieri atrodas vienādos apstākļos. Negadījumā var ciest gan astes daļa, gan priekšgals – vairākumā gadījumu tas nozīmē to, ka var ieķīlēties kādas no avārijas durvīm.

Lai justos droši, stjuarte iesaka būt piesprādzētam visu lidojuma laiku, kā arī zināt, kur atrodas tuvākā avārijas izeja, glābšanas veste un skābekļa maska.

Kādēļ par stjuartiem nestrādā īsa auguma cilvēki?

Tā nav diskriminācija, bet gan drošības prasība. Stjuartu pienākumos ietilpst arī glābšanas ekipējuma sagādāšana, un tas visbiežāk ir novietots bagāžas nodalījumos, tādēļ ārkārtas situācijā īsāka auguma cilvēkam to būs grūtāk aizsniegt.

Kādēļ dažās lidmašīnās nav 13. sēdekļu rindas?

Tā ir dažu aviokompāniju piekāpšanās pasažieru māņticībai. Starp citu, dažu aviokompāniju lidmašīnās nav arī 17. rindas, jo šo skaitli par nelaimīgu uzskata itāļi.

Avots: tvnet.lv

Leave a Reply