Brīnumi, ko veselības labā spēj paveikt Islandes ķērpis

Brīnumi, ko veselības labā spēj paveikt Islandes ķērpis
Foto: Shutterstock

Islandes ķērpis ir vērtīgs ārstniecības augs. Tā ir viena no spēcīgākajām dabiskajām antibiotikām, kas ir sastopama dabā. Ķērpis uzlabo visas hormonu sistēmas darbību, normalizē vielmaiņas procesus, veicina kaitīgo vielu izvadīšanu un atjaunina organismu. Tā labākais ievākšanas laiks ir jūnijā un jūlijā, bet to var darīt visu gadu.



Veselībai

  • Pret pneimoniju: 2 ēdamkarotes sasmalcināta ķērpja aplej ar ½ litru karsta ūdens vai piena, 5 minūtes vāri uz lēnas uguns, 30 minūtes nostādini. Dzer pa ½ glāzei 3 reizes dienā.
  • Pret tuberkulozi, bronhiālo astmu, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, gastrītu ar pazeminātu skābes līmeni: 4 ēdamkarotes sasmalcinātu ķērpju aplej ar 3 glāzēm verdoša ūdens, 30 minūtes vāri noslēgtā emaljētā katliņā, atdzesē un izkās. Izdzer dienas laikā 3 reizēs pirms ēšanas.
  • Pret aizcietējumiem: glāzi sausu sasmalcinātu ķērpju aplej ar 2 litriem auksta ūdens, diennakti nostādini, pēc tam pievieno vēl ūdeni – pusi no tilpuma. Dzer pa ½–1 glāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ja iedarbība būs pārāk spēcīga, devu samazini. Kurss – 10–15 dienas.
  • Pret brūcēm, čūlām, strutojošiem izsitumiem, furunkuliem, apdegumiem: ēdamkaroti sausu sasmalcinātu ķērpju aplej ar glāzi verdoša ūdens, 30 minūtes vāri uz lēnas uguns, atdzesē, izkās. Lieto kompresēm (maini 3–4 reizes dienā) un problemātisko vietu apmazgāšanai.
  • Pret alerģiju: sauju svaigu ķērpju aplej ar aukstu ūdeni, 2 stundas nostādini, izkās, nomazgā tekošā ūdenī un izžāvē. Pēc tam aplej ar ½ litru verdoša ūdens, 20–25 minūtes vāri uz lēnas uguns, atdzesē, izkās un izdzer dienas laikā 3 reizēs pusstundu pirms ēšanas.
  • Organisma attīrīšanai no sārņiem un toksīniem: 2 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu ķērpju aplej ar glāzi ābolu etiķa un 2 dienas nostādini. Tējkaroti izvilkuma atšķaidi ar ¼ glāzes silta ūdens un izdzer pirms gulētiešanas. Kurss 2 nedēļas.
  • Mundrumam un labsajūtai: 2 ēdamkarotes svaigu vai 1,5 ēdamkarotes žāvētu ķērpi aplej ar ½ litru verdoša ūdens, 10 minūtes vāri uz lēnas uguns, nostādini, izkās un dzer pa ⅓ glāzes 3 reizes dienā pēc ēšanas.

Skaistumam

Veselīgai sejas ādai

  • Pagatavo želeju – 100 g ķērpju aplej ar 1 litru ūdens, nostādini 2–3 stundas un pievieno 1 tējkaroti dzeramās sodas. Tad ūdeni nolej un otrreiz pārlej ar ½ litru vāroša ūdens, vāri 30 minūtes, izkās un atdzesē. Ar iegūto želeju iezied ādu 2–3 reizes nedēļā pa 20 minūtēm.
  • Pagatavo uzlējumu – 4 ēdamkarotes ķērpju aplej ar glāzi degvīna, nostādini 2 nedēļas, ik palaikam saskalo. Izkās un lieto pa 15 pilieniem 3 reizes dienā, atšķaidot ar nelielu ūdens daudzumu.
  • Pret pinnēm: 2 ēdamkarotes ķērpju aplej ar glāzi verdoša ūdens, vāri 10–15 minūtes un dzer pa ½ glāzei 3 reizes dienā.

Sejas aizsardzībai no sala un vēja

Pirms došanās laukā pieri, vaigus un degunu norīvē ar marlīti, kurā ietīti ķērpju novārījuma biezumi. Vari izmantot arī ledus gabaliņu, kas iegūts no sasaldēta ķērpju novārījuma.

Kāju vanniņas

Pagatavo novārījumu un lieto pēc vajadzības. Pelde mīkstina ādu, iznīcina kaitīgās baktērijas, dziedē mikroplaisiņas. Ieteicamas tiem, kuriem plaisā papēži vai ir problēmas ar nagu veselību.

Ievēro!

  • Ķērpju uzlējums nav ieteicams cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa skābes daudzumu.
  • Lietojot daudz ķērpju novārījuma, var rasties caureja. Tā mazinās, samazinot devu.



Avots: kasjauns.lv

Leave a Reply