ASV negatavojas palīst zem tepiķa, ja Krievija veiks kodoluzbrukumu kādai Eiropas valstij

ASV negatavojas palīst zem tepiķa, ja Krievija veiks kodoluzbrukumu kādai Eiropas valstij
FOTO: AFP/SCANPIX

ASV Gaisa spēku bāzē Nebraskas štatā šajā nedēļas nogalē notikušas mācības, kurās izspēlēts scenārijs ar iespējamu Krievijas kodoluzbrukumu kādam NATO objektam Eiropas Savienībā. Mācībās piedalījušies armijas virsnieki, kuru uzdevums ir koordinēt atbildes pasākumus ar ASV Aizsardzības ministru un prezidentu.



Pentagons apstiprinājis, ka mācības paredz atbildes triecienā pret Krieviju pielietot kodolieročus, neizslēdzot arī ballistisko raķešu izmantošanu. Mācībās ASV Nebraskas štatā piedalījies arī aizsardzības ministrs Marks Espers.

Reaģējot uz Maskavas vairākkārtējiem draudiem izmantot kodolieročus pret Rietumu valstīm, ASV jau vairākus mēnešus tiek apspriesta iespēja izmantot aizsardzībai arī kodolarsenālu, tai skaitā arī ierobežotas jaudas kodolraķetes, kas jau izvietotas uz vairākām ASV jūras spēku zemūdenēm. Janvārī ASV Kongresā nolasīts ziņojums, kurā norādīts, ka ASV sava kodolarsenāla izmantošanā atpaliek no Krievijas, tādēļ prezidenta Donalda Trampa administrācijai nosūtīts pieprasījums piešķirt četrus miljardus ASV dolāru, lai modernizētu ASV kodolarsenālu un pienācīgi uzturētu jau esošo bruņojumu.

Par scenārijiem, kā rīkoties, ja Krievija pret rietumvalstīm izmanto savus kodolieročus, domā ne tikai ASV. Raidsabiedrība “Deutsche Welle” pagājušā gada rudenī vēstīja, ka līdzīgas mācības rīkotas arī Vācijā un Itālijā.



Avots: tvnet.lv

Leave a Reply