Astronomi pirmo reizi pasaules vēsturē nofotografējuši melno caurumu

Astronomi pirmo reizi pasaules vēsturē nofotografējuši melno caurumu
Foto: NSF

Astronomi no projekta “Event Horizon Telescope” trešdien demonstrējuši pirmo melnā cauruma fotogrāfiju, sniedzot jaunas zināšanas par vienu no noslēpumainākajiem objektiem kosmosā.

Fotogrāfijā redzams melns kodols, kuru apņem oranžs nokaitētas gāzes un plazmas vainags, un tas līdzinās mākslinieku pēdējos 30 gados radītajiem melno caurumu zīmējumiem.

Nofotografētais melnais caurums atrodas 50 miljonu gaismas gadu attālumā galaktikā M87 un attēls uzņemts ar plašu radioteleskopu tīkla palīdzību.

“Mēs ar prieku paziņojam, ka mēs esam redzējuši to, ko uzskatījām par nesaskatāmu,” preses konferencē Vašingtonā pavēstīja “Event Horizon Telescope” astrofiziķis Šeps Dēlemens.

Pēc viņa teiktā, projektā darbojās vairāk nekā 200 cilvēki 20 valstīs.

2017.gada aprīlī astoņi radioteleskopi Havaju salās, Arizonas štatā, Spānijā, Meksikā, Čīlē un Dienvidpolā fokusējās uz M87 un mūsu Piena ceļa galaktikas centrā esošo melno caurumu “Sagittarius A*”, kas no Zemes atrodas 26 000 gaismas gadu attālumā.

Sasaistīti kopā kā “gigantiska spoguļa fragmenti”, radioteleskopi izveidoja virtuālu observatoriju 12 000 kilometru jeb aptuveni Zemes diametrā.

“Sagittarius A*” bija pārāk aktīvs, lai uzņemtu skaidru attēlu, un melnais caurums galaktikā M87 galu galā izrādījies fotogēniskāks, paziņoja zinātnieki.

Kā norādīja Eiropas kosmosa aģentūras astrofiziķis Pols Maknamara, teleskopi nav novērojuši pašu melno caurumu, bet gan tā sagūstītos materiālus – nokaitētu gāzi un plazmu ap to.

Avots: cbc.ca

Leave a Reply