Jo lielāks bļauris, jo mazāki rieksti

Amerikas tinējastpērtiķi ir skaļākie uz Zemes dzīvojošie dzīvnieki. Tie spēj izdot pat 140 decibelu skaļas skaņas, kas ir pielīdzināms ieroča šāvienam vai salūta raķetes sprādzienam. Nav nekāds pārsteigums, ka pērtiķu tēviņi bieži vien izmanto savu skaļo rīkli, lai piesaistītu pretējā dzimuma pārstāvju uzmanību. Tomēr zinātnieki noskaidrojuši – jo skaļāka ir pērtiķa balss, jo mazāki ir tā sēklinieki.

Kembridžas Universitātes pētnieku komanda to secināja, salīdzinājuši dučiem pērtiķu sēklinieku ar to mēles kaula lielumu, kas atrodas balsenē. Rezultātā atklājās, ka pastāv negatīva korelācija starp decibelu līmeni un sēklinieku lielumu. Pētījuma rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā “Current Biology”.

“Mēs noskaidrojām, ka pērtiķu tēviņi ar lielākiem mēles kauliem spēj veidot zemāka toņa skaņas un ir apveltīti ar mazākiem sēkliniekiem. Šie īpatņi vieni dzīvo harēmos, kuros ir vairāk mātīšu. Bet pērtiķi, kuriem ir mazāks mēles kauls, ir lielāki sēklinieki un klusāka balss. Tie savukārt dzīvo harēmos, kuros ir vairāki tēviņi,” stāstīja antropoloģe Leslija Knapa.

Pētnieki atklāj, ka šie ir pirmie pierādījumi par balss skaļumu un auglību; kā arī tas izskaidro, kontrastus to sociālajās struktūrās.

Kā atzīmē Knapa, skaļākie, ar mazākiem sēkliniekiem apveltītie pērtiķi daudz biežāk izveido mātīšu harēmus, gūstot neierobežotas pārošanās iespējas. Savukārt klusākie pērtiķi ar brangākiem sēkliniekiem biežāk nonāk lielākos harēmos ar vairākām mātītēm un tēviņiem, kur konkurence ir daudz lielāka un iespēju pāroties burtiski nodrošina sēklinieku izmērs.

Tādā veidā šī pērtiķu suga ir attīstījusi divas seksuālās stratēģijas – balss stiprumu un sēklinieku lielumu. Skaļākajiem pērtiķiem ir nepieciešama brīva pieeja mātītēm, jo tie nevar spēkoties ar tiem tēviņiem, kuri apveltīti ar brangākiem sēkliniekiem. Savukārt klusākajiem pērtiķiem ir mazāka iespēja pievilināt mātītes ar savas balss spēku, tomēr to aizstāj sēklinieku lielums, kas mātītes acīs ir vilinošs auglības pierādījums.

Avots: cell.com