Bauskas vidusskolēns Reinis Stiķis starp Sony Pasaules fotogrāfijas balvas laureātiem

Foto: Reinis Stiķis

2018. gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvas žūrija godina Latvijas fotogrāfa Reiņa Stiķa darbu, kura attēls Reflections atzīts par vienu no 50 pasaulē labākajiem brīvās kategorijas konkursa uzlabotā attēla apakškategorijā.

Brīvās kategorijas konkursā apbalvo labāko attēlu autorus 10 apakškategorijās. Reinis Stiķis savā atzinību guvušajā attēlā Reflections notvēris skaistos Latvijas kviešu laukus Ceraukstē.
Reinis Stiķis ir no mazpilsētas Bauskas apvidū. Fotokamera Reinim pieder jau kopš četru gadu vecuma. “Šī atzinība ir ļoti labs novērtējums, meklējot savu ceļu dzīvē. Noskaidrojot, kas varētu būt
darbs, kas – aizraušanās. Man interesi fotografēt rada iespēja iemūžināt mirkli, iespēja meklēt kaut ko skaistu, savdabīgu, neparastu. Man paveicās ar vizuālās mākslas skolotājiem Olitu Dzelzkalēju un Bruno Bahu. Viņu stundās var atrast, izpētīt un izmēģināt dažādus mākslas darbības veidus. Ļoti lielu iespaidu radījušas citu foto mākslinieku izstādes, kas veicinājušas vēlēšanos radīt kaut ko tikpat skaistu.”

Pasaules fotogrāfijas organizācijas rīkotā Sony Pasaules fotogrāfijas balva ir pasaulē plašākais un daudzveidīgākais fotogrāfiju konkurss. Tas savā 11. norises gadā pieredzējis rekordlielu iesniegumu skaitu – 320 000 iesniegtus attēlus no vairāk nekā 200 valstu un teritoriju fotogrāfiem – atlase ietver dažus no pasaules labākajiem fotoattēliem, kas uzņemti pagājušajā gada laikā. Starptautiskais iesniegumu klāsts atspoguļo ļoti daudzveidīgas tēlu žanra, stila un tēmas izteiksmes konkursa 4 kategorijās: profesionālajā, brīvajā, jaunatnes un studentu.

Atlasē iekļuvušo un atzinību guvušo fotogrāfu darbi būs apskatāmi 2018.gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvas izstādē Londonā no 20. aprīļa līdz 6. maijam. Brīvās kategorijas konkursa
uzvarētāji tiks paziņoti 20. martā, bet pārējo kategoriju un profesionālā konkursa uzvarētāji tiks atklāti 2018. gada 19. aprīlī.

2018.gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvas atlases saraksts priecē ar izcilu kvalitāti, dažādību un rekordlielu pieteikumu skaitu

Paziņojums liecina, ka pasaulē plašākajam starptautiskajam fotomākslas konkursam gaidāms iespaidīgs gads.

● Visas atlasītās fotogrāfijas apskatāmas worldphoto.org/press
● Konkursā tika iesniegti teju 320 000 attēli no visas pasaules – salīdzinot ar 2017. gadu,
pieteikumu skaits palielinājies par 40%.
● Uzvarētāji tiks paziņoti 2018. gada 19. aprīlī un no 20. aprīļa līdz 6. maijam Londonas
Somerset House būs apskatāma īpaši noformēta izstāde.

tiek izziņoti fotogrāfi, kas atlasīti 2018. gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvas – pasaules visplašākā fotogrāfiju konkursa – finālā.
Fotogrāfi no vairāk nekā 200 valstīm kopumā visās kategorijās iesniedza teju 320 000 attēlu – sasniedzot iespaidīgāko pieteikumu skaitu konkursa vēsturē un par 40% pārsniedzot pagājušā gada
rādītājus. Tiesneši augstu novērtēja iesniegto darbu kvalitāti un atlasīto fotogrāfu spēju sniegt ieskatu mūsdienu fotogrāfu darba galvenajās tendencēs un sastopamajās problēmās.
Sony Pasaules fotogrāfijas balvai, kuru rīko Pasaules fotogrāfijas organizācija, šobrīd rit vienpadsmitais partnerības gads ar galveno sponsoru Sony. Konkursa atlases sarakstā (10 populārākie
iesniegumi katrā kategorijā) un izteikto atzinību sarakstā (50 populārākie katrā kategorijā) ir iekļauta daļa no pasaules labākajām mūsdienu fotogrāfijām, kas uzņemtas pēdējā gada laikā.
Starptautiskais pieteikumu klāsts četros konkursos – profesionālajā, brīvajā, jaunatnes un studentu – atspoguļo ļoti daudzveidīgu žanra, stila un tēmas uztveri. Profesionālais konkurss ietver 10
kategorijas, starp kurām ir arhitektūra, mūsdienu problēmas, ainavas, pasaules un savvaļas daba, portreti un, kopš šī gada, arī divas jaunas kategorijas: radošums un atklājums. Savukārt brīvās tēmas konkurss piedāvā 10 kategorijas, tostarp kultūra, uzlabotie attēli, kustība, ielu fotogrāfijas un ceļošana.
Šogad profesionāļu konkurss, kurā tiek vērtētas darbu sērijas, saņēma iespaidīgu pieteikumu skaitu visās 10 jomās. Tiesneši atzina, ka iesniegumi ir ārkārtīgi spēcīgi, jo īpaši konkursa divās jaunajās– radošajā un atklājuma – kategorijās. Atlasītās sērijās ietver elegantus attēlus kuru stāsti mijas caur dažādām tēmām – sākot no cilvēces apsēstības ar bagātību un neapstrādātiem, sirdi plosošiem attēliem ar Rohingijas bēgļu krīzi, līdz pat amizantiem suņu un to saimnieku portretiem. Atlasītie dalībnieki tagad cīnīsies par savas kategorijas uzvarētāja slavu kā arī par Gada Fotogrāfa titulu.

Brīvās kategorijas konkurss, kurā tiek vērtēti atsevišķi attēli, arī piedzīvoja unikālu tēmu un žanru maisījumu tā 10 kategorijās. Ielu fotogrāfija un ainavu & dabas kategorijas saņēma augstākos iesniegumu skaitus. Atlasītie darbi ietver skaistas aizsalušu ezeru, saulainu tuksnešu un grandiozu mežu ainavas; apburošus portretus ar sejām no visas pasaules un unikālu ieskatu kultūrās un tradīcijās, kas citādi varētu palikt neredzamas. Vesela virkne brīvās kategorijas konkursa iesniegumu saņēma atzinības kā top 50 darbi savās kategorijās – sākot ar industriālu spēkstaciju un gulbju deju attēliem, līdz pat iespaidīgiem kadriem ar atlētiem – invalīdiem, kas sacenšas lietū.

Visi atlasītie profesionālā un brīvās kategorijas konkursa fotogrāfu darbi turpinās sacensties, lai kļūtu par kategorijas uzvarētājiem, ar iespēju autoriem tikt pie gada fotogrāfa titula un 25 000 ASV dolāru balvas vai gada brīvās kategorijas fotogrāfa titula un 5 000 ASV dolāru balvas. Jauniešu konkursā tika iesniegti dažādi darbi no 12-19 gadus vecajiem fotogrāfiem, kuri iesniedza
katrs vienu attēlu par tēmu “mana vide”, ar teju par 8000 iesniegumiem vairāk nekā pērn. Visbeidzot, Studentu konkurss saņēma pieteikumus no universitātēm visā pasaulē. Atlasē iekļuva
desmit studenti no Apvienotās Karalistes, Indijas, Francijas, Jaunzēlandes, Dienvidāfrikas, Argentīnas, Kanādas un Ķīnas, kas tagad turpinās darbu, ar iespēju laimēt Sony fotografēšanas aprīkojumu savai universitātei 30 000 eiro vērtībā.

Uzvarētāji tiks paziņoti balvu pasniegšanas ceremonijā Londonā 19. aprīlī. Gada fotogrāfa un gada brīvās kategorijas fotogrāfa titula saņēmēji, profesionālās un jaunatnes kategoriju uzvarētāji, kā arī desmit studentu konkursa kandidāti tiks aicināti uz Londonu apmeklēt apbalvošanu. Kategorijas uzvarētāji saņems arī jaunāko Sony fotografēšanas aprīkojumu, kā arī tiks iekļauti 2018. gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvas grāmatā.

Sony Pasaules fotogrāfijas balvas žūrija ietver starptautiski atzinīgi novērtus nozares profesionāļus un vērtēšana notiek anonīmi. 2018. gada konkursa profesionālās kategorijas žūriju vadīja Maiks Trovs (Britu Vogue bijušais attēlu redaktors) kopā ar starptautisku muzeju, izdevēju un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.

Filips Tinari (Žūrijas loceklis un Ullens Laikmetīgās mākslas centra direktors, Ķīna) komentēja: ” Mūs iespaidoja iesniegto darbu dziļums un dažādība, bija iespaidīgi vērot, kā fotogrāfi no visas pasaules ataino problēmas, kas skar mūs visus”. Naomī Kassa (Žūrijas locekle un Mūsdienu fotogrāfijas centra direktore Melburnā, Austrālijā) atzina: “Vērtēto darbu daudzveidība bija elpu aizraujoša, un žūrijas locekļu dažādība garantēja skarbas diskusijas, kas galu galā noveda pie patiesi izciliem uzvarētājiem. Mani pārsteidza pieeju daudzveidība katrā kategorijā”.

Klēra Grafika (Žūrijas locekle un Izstāžu vadītāja “The Photographers’ Gallery” Londonā, Apvienotajā karalistē) atzīmēja: “No jaunām pieejām portretēšanā līdz radošiem skatījumiem uz vidi, kurā mēs dzīvojam, attēli ilustrēja to, cik plaša un novatoriska kļuvusi fotografēšanas māksla. Tā kā veidi, kā varam piedzīvot fotogrāfijas kļūst aizvien daudzveidīgāki, Sony Pasaules fotogrāfijas balva sniedz iespēju pievērst uzmanību jauniem talantiem un svarīgiem projektiem, kas citādi varētu palikt neredzami”.

Komentējot šī gada konkursu, Skots Grejs (Pasaules fotogrāfijas organizācijas izpilddirektors) piezīmēja: “Šogad iesniegto materiālu kvalitāte bija ļoti iespaidīga, un visu kategoriju atlases sarakstā iekļauti izcili mākslas darbi. Sony Pasaules fotogrāfijas balva visā tās 11 gadu vēsturē godina fotogrāfus un fotogrāfijas mākslu, un mēs turpinām strādāt, lai nodrošinātu, ka fotogrāfija tiek atzīta par dinamisku, aizraujošu un pieejamu informācijas nesēju.” Visi atlasītie darbi un kategoriju uzvarētāji tiks eksponēti kā daļa no 2018 Sony Pasaules fotogrāfijas
balvas izstādes Somerset House Londonā. Šajā izstādē tiks iekļauta īpaša sadaļa, kurā būs skatāmi 2018. gada balvas “Izcils ieguldījums fotogrāfijā” saņēmēju darbi. Izstāde būs atvērta no 20. aprīļa līdz 6. maijam. Biļetes ir pieejamas: www.worldphoto.org/2018exhibition

Iesūtīja: Sony Latvija

Dalies: