Foto: Paziņoti pasaulē lielākā fotokonkursa – Sony Pasaules fotogrāfijas balvu absolūtie uzvarētāji

Foto: Paziņoti pasaulē lielākā fotokonkursa – Sony Pasaules fotogrāfijas balvu absolūtie uzvarētāji
Author: Martin Parr

• Par 2017. gada labāko fotogrāfu un 25 000 ASV dolāru naudas balvas ieguvēju izraudzīts beļģietis Frederiks Beikss (Frederik Buyckx) par savu izcilo fotogrāfiju sēriju
• Galvenā balva par gada labāko atsevišķo fotogrāfiju piešķirta fotogrāfam no Krievijas – Aleksandram Vinogradovam
• Profesionāļu kategorijā balvas piešķirtas vēl desmit fotogrāfiem
• Balva par izcilu ieguldījumu fotogrāfijā piešķirta britu fotogrāfam Martinam Parram
• Uzvarētāju darbu izstāde notiks Somerseta namā Londonā no 21. aprīļa līdz 7. maijam
• Bildes publicēšanai pieejamas šeit: press.worldphoto.org
Par pasaulē labāko atzītajā Frederika Beiksa fotosērijā “Viss balts” (“Whiteout”) uzņemtas dabas izmaiņas, iestājoties ziemai. Žūrija atzinusi šo sēriju par ļoti skaistu un cer, ka tā iedvesmos citus fotogrāfus pievērsties daiļumam un novērtēt, cik svarīgs ir skaistums, ko varam novērot ikdienā.

 

Londona, 2017. gada 20. aprīlis. Pasaules Fotogrāfijas organizācija par Sony Pasaules Fotogrāfijas balvu konkursa 2017. gada labāko fotogrāfu šodien pasludināja Frederiku Beiksu no Beļģijas. Konkursa žūriju, kuras uzdevums bija izraudzīties labākos fotodarbus, aizkustināja Beiksa fotosērijas skaistums, izcilā kvalitāte un ieguldītās pūles, kas atspoguļojas uzņēmumos.

Šogad konkursā bija iesūtīti vairāk nekā 227 000 fotodarbi no 183 valstīm, un tas ir lielākais fotogrāfijai veltītais konkurss pasaulē. Visi laureātu un finālistu darbi kopā ar reti redzētiem leģendārā britu dokumentālo fotogrāfiju meistara un balvas par izcilu ieguldījumu fotogrāfijā saņēmēja Martina Parra darbiem būs apskatāmi izstādē Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition Somerseta namā Londonā no 21. aprīļa līdz 7. maijam.

Žūrijas vadītāja Zelda Čītla (Zelda Cheatle) par Frederika Beiksa sēriju, kas atzīta par visizcilāko no desmit profesionāļu kategorijas uzvarētāju darbiem, saka: “Es izraudzījos ainavu sēriju, jo vēlējos, lai mēs atgrieztos pie fotogrāfiju skatīšanās būtības. Ainavu bieži neievēro, tomēr tai ir centrālā loma mūsu dzīvē. Šīs ir skaistas forogrāfijas, ko uzņēmis nopietns fotogrāfs, un tās nevar nepatikt. Ceru, ka šī balva iedvesmos daudzus forogrāfus uzņemt ne tikai tādas bildes, kas šajos nemierīgajos laikos aptver dzīves briesmīgos aspektus, bet arī iemūžina prieku un to jauko, kas sastopams jebkur.”

Par gada labāko fotogrāfu un 25 000 ASV dolāru naudas balvas ieguvēju Beikss tika pasludināts ceremonijā Londonā, kur bija pulcējušies nozares eksperti. Šajā pašā ceremonijā līdz ar profesionāļu kategorijas uzvarētājiem tika paziņoti arī vispārējie uzvarētāji atvērtajā, jauniešu un studentu kategorijās.

Pasaules Fotogrāfijas organizācijas vadītājs Skots Grejs saka: “Šogad man ir īpašs lepnums par gada labākā fotogrāfa izvēli. Man šķiet, ka daudzos gadījumos ir viegli šokēt, tomēr uzņemt izsmalcinātu skaistumu, kas patiešām ir tik skaists, ka parāda fotogrāfijas kā medija labākās iespējas, ir ārkārtīgi grūti.”

Visi uzvarējušie fotogrāfi pulcējās balvu pasniegšanas ceremonijā Londonā un saņēma Sony jaunāko attēlveidošanas aprīkojumu.

Mišelai Daianai Jentilei ir 21 gads, viņa mācās fotokolā Escuela de Fotografía Motivarte un šogad izraudzīta par gada labāko fotogrāfi studentu kategorijā par savu izcilo fotosēriju “Vienīgi cerība”. Jaunā fotogrāfe atbilstoši dotajai tēmai “Emocijas” uzņēmusi iespaidīgu fotosēriju desmit dienu laikā, ko pavadījusi kopā ar vecas papīrfabrikas strādniekiem Argentīnā.

Ceremonijā Jentilei pasniedza 30 000 eiro vērtu Sony foto aprīkojumu, kas paredzēts viņas skolai.

BALVA PAR IZCILU IEGULDĪJUMU FOTOGRĀFIJĀ – MARTINAM PARRAM
Balvu par izcilu ieguldījumu fotogrāfijā šogad saņēma britu fotogrāfs Martins Parrs. Viņš izpelnījies ievērību ar savu unikālo vizuālo valodu un fotogrāfijas kā mēdija robežu paplašināšanu.

Balvu par izcilu ieguldījumu fotogrāfijā iepriekšējos gados saņēmuši tādi slaveni fotogrāfi kā Mērija Elena Mārka, Viljams Eglstons, Eva Arnolda, Brūss Deividsons, Marks Ribū, Viljams Kleins, duets RongRong&inri, Eliots Ervits un Fils Sterns.

2017. GADA SONY PASAULES FOTOGRĀFIJAS BALVU KONKURSA LAUREĀTU UN FINĀLISTU UN MARTINA PARRA DARBU IZSTĀDE UN GRĀMATA
Visi uzvarētāju un finālistu darbi būs izstādīti apskatei Somerseta namā Londonā laikā no 21. aprīļa līdz 7. maijam. Vienlaikus speciālā izstādē būs apskatāmi reti redzēti Martina Parra melnbaltie fotouzņēmumi no viņa karjeras agrīnajiem gadiem, kā arī daži no viņa leģendārajiem darbiem, grāmatas un filmas.

Uzvarētāju un finālistu darbi tiks apkopoti grāmatā, ko varēs iegādāties www.worldphoto.org

Ja nepieciešams vairāk informācijas par Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkursu, lūdzu, sazinieties:

Jill Cotton, PR Director / Kristine Bjørge, PR Manager
press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043 or + 44 (0) 7838 144 992

PIEZĪMES REDAKTORIEM

2017. gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkursā pavisam tika iesūtīti 227 596 darbi.
• Profesionāļu kategorijā: 110 270
• Atvērtajā kategorijā: 105 692
• Jauniešu kategorijā: 11 634
• Kopš konkursa sākuma 2007. gadā kopumā saņemti vairāk nekā miljons pieteikumu.

2017. gada konkursa žūrija
• Profesionāļu kategorijā: Zelda Čītla (žūrijas vadītāja, kuratore (Lielbritānija)); Aida Muluneha (Addis Foto Fest dibinātāja un direktore (Etiopija)); Allegra Kordero di Montezemolo (kuratore un izstāžu vadītāja Centro de la Imagen (Meksika)); Deniss Kurtis (kurators un žurnālists (Itālija)); Rass O’Konels (žurnāla The Sunday Times fotoredaktors (Lielbritānija)) un Fransuāza Kaljē (festivāla Angkor Photo Festival & Workshops programmas direktore (Francija)).
• Atvērtajā un jauniešu kategorijā: Damjens Demolders (žūrijas vadītājs, fotogrāfs un žurnālists (Lielbritānija)).
• Studentu Focus: Andera Kurlenda (Huck galvenā redaktore (Lielbritānija)); Dens Rubins (fotogrāfs un mākslinieciskais vadītājs (Lielbritānija)) un Dženifera Šova (PhotoNOLA dibinātāja un radošā direktore (ASV)).

Par pasaules fotogrāfijas organizāciju
Pasaules fotogrāfijas organizācija (World Photography Organisation) ir globāla fotoprojektu platforma. Organizācija aptver 180 valstis, un tās mērķis ir veicināt kvalitatīvas diskusijas par fotogrāfiju un godināt labākos fotouzņēmumus un fotogrāfus visā pasaulē. Organizācija lepojas ar spēju izveidot ilgstošas un noturīgas attiecības gan ar individuāliem fotogrāfiem, gan nozares vadošajiem partneriem pasaulē. Organizācija visu gadu rīko fotogrāfijai veltītus pasākumus, kuru vidū ir Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkurss (Sony World Photography Awards), kas ir lielākais pasaulē un šogad atzīmē jau desmito gadskārtu, kā arī dažādi mazāki pasākumi, sanāksmes un sarunas, un starptautiskie fotogrāfijai veltītie gadatirgi PHOTOFAIRS Šanhajā un Sanfrancisko.

Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkurss notiek jau desmito gadu, un tajā tiek izraudzīti un godalgoti labākie no labākajiem mūsdienu fotogrāfiem. Konkursā var piedalīties ikviens fotogrāfs, un ar savu autoritāti un prestižu fotogrāfu aprindās šis konkurss spēj veicināt uzvarējušo un finālā iekļuvušo fotogrāfu karjeru. Fotogrāfiju iesūtīšana 2018. gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkursam sāksies 2017. gada 1. jūnijā.

GADA LABĀKAIS FOTOGRĀFS – FREDERIKS BEIKSS NO BEĻĢIJAS
Dzimis 1984. gadā Antverpenē, strādā par ārštata fotogrāfu Beļģijas laikrakstam De Standaard. Beiksa fotogrāfijas ir publicētas un izstādītas daudzās valstīs, un nesen viņš izpelnījies ievērību arī ZEISS Fotogrāfijas balvas konkursā.

Par izcilāko atzītā sērija “Viss balts” ir uzņemta Balkānos, Skandināvijā un Vidusāzijā nomaļos apvidos, kur cilvēki mēdz dzīvot savrup un ciešā kontaktā ar dabu. Beikss stāsta: “Daba piedzīvo īpašas pārmaiņas, kad pienāk ziema, kad ainavā sāk dominēt sniegs un ledus un kad cilvēkiem un zvēriem ir jāsastopas ar ekstremāliem laikapstākļiem. Šī sērija parāda cīņu ar izzušanu.”

PROFESIONĀĻU KATEGORIJAS UZVARĒTĀJI UN FINĀLISTI
Starptautiskās žūrijas locekļu uzdevums bija izraudzīties labākās fotogrāfiju sērijas (5 līdz 10 uzņēmumi) visās desmit profesionāļu apakškategorijās. Uzvarētāji un finālisti:

o Arhitektūra. Uzvarētājs: Donni, Ķīna
2. Vieta – Žiljens Šatelēns, Francija; 3.vieta – Djego Maijons, Itālija
o Konceptuālā fotogrāfija. Uzvarētāja: Sabīne Kataneo, Šveice
2. Vieta – Gao Pens, Ķīna ; 3. Vieta – Aleksandrs Anufriejvs, Krievija
o Mūslaiku problēmas. Uzvarētājs: Tasnems Alsultans, Saūda Arābija
2. Vieta Li Soni, Ķīna ; 3. Vieta – Lorenco Makota, Itālija
o Aktualitātes&ziņas. Uzvarētājs: Alesio Romenci, Itālija
2. Vieta – Džo Reidls, ASV; 3. Vieta – Aivors Prikets, Īrija
o Ikdiena. Uzvarētājs: Sandra Hoina, Vācija
2. Vieta – Kristina Simonsa, Īrija
o Ainava. Uzvarētājs: Frederiks Beikss, Beļģija
2. Vieta – Kurts Tuns, Lielbritānija; 3. Vieta – Pēters Franks
o Dabas pasaule. Uzvarētājs: Vils Bareds-Lukass, Lielbritānija
2. vieta – Eimi Vitale, ASV; 3. vieta – Kristians Vizls, Meksika
o Portretējums. Uzvarētājs: Georgs Maijers, Krievija
2. vieta – Homina Hessia, Argentīna; 3. vieta – Žeņs Šī Čeņs, Ķīna
o Klusā daba. Uzvarētājs: Henrijs Agudelo, Kolumbija
2.Vieta – Šinija Masuda, Japāna; 3. Vieta – Kristofers Askmens, Dānija
o Sports. Uzvarētājs: Juaņs Pens, Ķīna
2.Vieta – Eduards Kornijenko, Krievija; 3. Vieta – Džeisons O’Braiens, Austrālija

GADA LABĀKAIS FOTOGRĀFS ATVĒRTAJĀ KATEGORIJĀ – ALEKSANDRS VINOGRADOVS, KRIEVIJA
Par gada labāko vienas atsevišķas fotogrāfijas autoru atzīts Krievijas fotogrāfs Aleksandrs Vinogradovs ar darbu “Matilda”, un viņam kopā ar atvērtās kategorijas uzvarētāja titulu piešķirta arī 5000 ASV dolāru naudas balva.

Vinogradovs ir fotogrāfs amatieris, kurš dzīvo Maskavā. Uzvarējušajā fotogrāfijā uzņemta jauna meitene ar atsauci uz franču kinofilmu “Leons”. Vinogradovs tika izraudzīts kā labākais no pavisam desmit atvērtās kategorijas laureātiem, kuri tika paziņoti jau 28. martā. Žūriju vadīja britu žurnālists un fotogrāfs Damjens Demolders.

LABĀKĀ FOTOGRĀFA TITULS JAUNIEŠU KATEGORIJĀ – KEITLINAI VANGAI NO ASV
Labākā fotogrāfa titulu jauniešu kategorijā saņēma sešpadsmit gadus vecā Keitlina Vanga no Losandželosas Kalifornijā. Jauniešu kategorijā tika vērtēti 12 līdz 19 gadus vecu fotogrāfu iesūtītie atsevišķie fotodarbi par tēmu “Skaistums”.

Vangas fotogrāfija “Pasaules virsotnē” uzņemta Čīlē, Torres del Paine nacionālajā parkā.

GADA LABĀKĀ FOTOGRĀFA TITULS STUDENTU KATEGORIJĀ – MIŠELAI DAIANAI JENTILEI NO ARGENTĪNAS

Iesūtīja: Sony.net