JAUNDZIMUŠĀ DROŠĪBAS NOZĪMĪGUMS

Melānija Īsta (Melanie East) ir jaundzimušo fotogrāfe ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi. Tāpat viņa apmāca jaunos fotogrāfus par jaundzimušo fotogrāfijas mākslu un biznesa pamatiem. Lai sazinātos sīkāk par jaundzimušo fotogrāfijas apmācību, lūdzu, rakstiet uz epastu: melanie@theartofthenewborn.co.uk.

Aizvien vairāk fotogrāfu nodarbojas ar šo žanru, tomēr šokējoši ir redzēt, cik bieži jaundzimušie tiek pakļauti riskam fotosesijas laikā. Lielā vairumā gadījumu fotogrāfs vēlas iemūžināt iedomāto kadru, bērna drošību atstājot otrajā plānā.

Daži fotogrāfi labāk izvēlas zīdaini bez atbalsta atstāt vannā, kamēr kāds blakus pieskata. Patiesībā bērniņa galva ir jāatbalsta, tomēr fotogrāfi vai nav raduši šādi strādāt vai arī tiem pietrūkst laika, ko veltīt pēcapstrādei, lai atbrīvotos no pieaugušā roku silueta.

Manā studijā un patiesībā jebkurā fotostudijā, kurā tiek fotografēti jaundzimušie, bērniņam nepastāv nekādi riski. Vai mana iepriekšējā pieredze jurista amatā padara mani par paranoiķi, kas attiecas uz veselību un drošību? Protams, bet tas taču nav slikti! Nepavisam.

Man personīgi pāri visam stāv bērniņa drošība. Es pārbaudu istabas temperatūru, bērniņa ādas krāsu, gaisa plūsmu un, ietinot bērniņu, cenšos atstāt mazo pirkstiņu, lai mezgliņš ap bērna kakliņu nav pārāk ciešs. Fotografējot zīdaini vannā vai spainītī (kā paraugā), bērniņa galviņa tiek atbalstīta visu laiku, un spaiņa apakšā tiek pievienots smagums, lai nodrošinātos pret risku, ka tas varētu apgāzties.

Spaiņa malas ir pamatīgi polsterētas, lai bērniņam būtu pēc iespējas ērtāk. Lai zīdaiņa rociņas nekļūtu violetas, īpaša uzmanība tiek pievērsta pozai.

Jaundzimušais ir nenovērtējams dārgums, brīnums un lielākais prieks vecākiem. Viņi ir tik trausli un vairumā gadījumu jaundzimušo fotosesijas laikā pat nesasniedz 2 nedēļu vecumu. Fotosesijas laikā lielākā cieņa jāvelta bērniņam, kā arī vecākiem, jo tomēr viņi fotogrāfam uzticējuši savu lielāko dārgumu.

Uzņemoties kaut mazākos riskus, fotogrāfs riskē netikai ar bērniņa veselību un drošību, bet pastāv arī risks tikt iesūdzētam tiesā, kas būtu vislielākās necieņas izrādīšana bērniņam un ģimenei. Vēl vairāk, ja bērniņš, esot Jūsu apgādībā, izbīstas, nokrīt un gūst traumu Jūsu fotostudijā, visa atbildība gulstas uz Jums un Jūsu biznesu, jo vecāki pavisam noteikti par notikušo izstāstīs visiem paziņām un radiem.

Šobrīd Youtube klejo video par fotogrāfu, kurš gan nav no Apvienotās Karalistes, kurš praktizē vardīšu pozu. Darot savu darbu, fotogrāfs bērniņu atstāj pilnībā bez atbalsta. Bērniņš līdzsvaru notur uz saviem mazajiem elkonīšiem. To skatīties bija ļoti, ļoti neērti – pat tik ļoti, ka video līdz beigām noskatīties nespēju.Vardīšu poza nav mana darba sastāvdaļa, bet, ja to praktizē, tam jābūt veiktam maksimāli droši, atbalstot bērniņu visa procesa laikā.

Fotogrāfijas meistaru asociācija „MPA” (The Master Photographers Association) ar manu līdzdalību un padomu ir izstrādājuši noteikumus kvalifikācijai jaundzimušā fotogrāfijā ar lielākajām rūpēm par drošību. Mēs esam pirmā organizācija, kas ieviesusi īpašu kvalifikāciju jaundzimušo fotogrāfijas žanram. Fotogrāfam, kas vēlas iegūt kvalifikāciju, bez iesniedzamas fotogrāfijas izvērētēšanai jāiesniedz arī pierādījumi drošai darba videi. Lai uzzinātu sīkāk par pieteikšanos jaundzimušo žanra kvalifikācijai, lūdzu, sazinieties ar Amandu galvenajā birojā uz epastu membership@thempa.com.

Vēlos izteikt lūgumu visiem jaundzimušo fotogrāfiem – lūdzu, neriskējiet ar bērniņa drošību.

Melānija Īsta būs viena no „I AM Photographer 2017” fotogrāfijas konkursa kvalifikācijas posma žurijas loceklēm. Melānijas Īstas meistarklase norisināsies 2017.gada 24.maijā Tallinā.

Avots: iamphotographer.eu

Leave a Reply