KĀ PAREIZI IEMŪŽINĀT BĒRNU FUTBOLA SPĒLI

Ja Jūsu atvase ar lielāko prieku spēlē futbolu, būs tikai dabiski, ja vēlēsieties šos brīžus iemūžināt. Viss kas nepieciešams, ir paņemt līdzi kameru un doties uz futbola laukumu.

Pieņemsim situāciju, ka pēc spēles apskatāt iemūžinātos attēlus un viļaties rezultātos – te daļa attēlu ir izplūduši, te spēles kopplānos nevarat atrast savu bērnu brīdī, kad viņam situācija ļoti padevusies…

Pats ļaunākais ir brīži, kad interesantas spēles situācijas nojaušamas vienīgi aiz spēlētāju mugurām.

Jāsāk gluži vai domāt, kāpēc lietas notiek ne tā, kā plānots. Īpaši smeldzīgi tas varētu būt, ja Jūsu acu priekšā ataust redzētās lielās futbola spēles profesionāļu fotogrāfijas.

Turpmāk centīsimies kopīgi izprast, kā iemūžināt futbola spēli tikpat labi, kā to dara profesionāļi šobrīd notiekošajā Eiropas futbola čempionātā Francijā.
[WRG id=2141]
Lai pareizi sagatavotos fotografēšanai, ņemiet vērā, ka jāsāk ir ar pārliecību, ka ar savu Nikon kameru futbola spēli, īpaši bērnu izpildījumā, Jūs spējat iemūžināt tikpat labi kā profesionāļi ar dārgu aprīkojumu. Kameras cena nav noteicošais faktors attēlu rezultātam.

Ja Jūsu Nikon kamera iespēj iemūžināt 6 kadrus/sekundē, varat sevi jau uzskatīt par karali vai karalieni. Ja tie būs tikai 3 kadri/sekundē, Jums vienmēr būs jābūt gatavībā, lai attēli būtu tikpat labas kvalitātes. Esiet pārliecināti, Jums izdosies iemūžināt labāko iespējamo fotogrāfiju, kurai būsiet liecinieks/-ce.

Sāksim apskatu ar optiku. Standartā iegādājoties Nikon kameru, Jūs to nopirksiet komplektā ar 18-105mm, 18-140mm, 18-200mm vai par 18-300mm objektīvu. Visi šie objektīvi, ieskaitot 55-200mm un 55-300mm, būs pietiekami labi, lai iemūžinātu bērnus, spēlējam futbolu.

Pielāgosim kameras uzstādījumus. Ja Jūsu kamerai ir iespējama fokusa izsekošanas funkcija, lūdzu, izmantojiet to, tādā veidā Jums būs iespēja izsekot savai atvasei uz laukuma. Nākamais svarīgais punkts ir ekspozīcija. Lai izvairītos no attēla izplūšanas, uzstādiet diafragmas atvērumu uzstādījumā ne mazākā par 1/800sek. Papildinot, ja Jums rodas grūtības, fotografējot bez statīva, attiecīgajai situācijai izvēlieties S (aizvara ātruma prioritātes) uzstādījumu, kas ļaus, nemainot ekspozīciju, pielāgot diafragmas atvērumu atbilstoši apgaismojuma apstākļiem uz laukuma. Tāpat, atbilstoši apgaismojumam, pielāgojiet ISO jutīguma līmeni.

Un beidzot spēle ir sākusies. Jums svarīgi ir atrast pareizo vietu fotografēšanai! Ja Jums ir telefoto objektīvs ar 105mm vai 140mm fokusa attālumu, Jums vieta jāieņem uz sānu līnijas aiz pretinieka vārtiem. No šīs pozīcijas Jūs varēsiet iemūžināt uzbrukumu, sitienus pa vārtiem un vārtu guvumu. Lai spētu objektu noturēt fokusā, Nikon inženieri radījuši tam īpaši paredzētu fokusa fiksācijas pogu (AE/F-L). Tā atrodas kameras augšpusē pa labi. Fotografējot futbolu, ir svarīgi paturēt prātā divus aspektus, kādēļ ir vērts nepazaudēt bumbu no skatiena: 1) bumbai būtu vienmēr jābūt kadrā; 2) bumba var trāpīt jums vai vērtīgajai tehnikai. Kaut arī šis ir bērnu futbols, jāņem vērā bumbas svars un ar kādu spēku tā lido. Tāpēc, lai izvairītos no smagiem tehnikas bojājumiem, parūpējieties par savu drošību.

Uz šo brīdi Jums ir visas zināšanas, lai iemūžinātu labākās futbola fotogrāfijas. Izbaudiet savas atvases spēli, tomēr neaizmirstiet fotografēt. Un pats svarīgākais – neaizmirstiet, ar kādu neizmērojamu prieku bērni spēlē šo spēli. Lai Jums izdodas!
Teksts un fotogrāfijas: Sergei Stepanov

Ziņas tapušas sadarbībā ar fotografet.lv

Leave a Reply