Fotografēšana aukstos laikapstākļos ir pārbaudījums gan fotogrāfam, gan fototehnikai

Visbeidzot piedzīvojam laikapstākļus, kas raksturīgi mūsu platuma grādiem. Zemi klāj sniegs un ārā uzturas aukstums. Neviens nevar pateikt, cik ilgi mēs šādus laikapstākļus vēl redzēsim, tāpēc tieši šobrīd ir īstais brīdis, lai vēl iemūžinātu šo ziemu fotogrāfijās.

Sāksim ar pašu galveno – kas šajos laikapstākļos notiek ar mūsu tehniku?

Viena no galvenajām problēmām ir strauji sarūkošā baterijas uzlāde. Tas ir iemesls paņemt līdzi papildus uzlādētu bateriju nomaiņai, ko Jūs varētu glabāt siltumā, piemēram, sava mēteļa iekškabatā. Aukstumā turēta baterija pēc sasildīšanas spēs nodrošināt ievērojamu fotogrāfiju skaitu.

-20 un zemākā temperatūrā jūtami samazinās arī spilgtums un uzstādot ekspozīciju, Jums drīzāk vajadzētu uzticēties histogrammai, nevis ekrānam. Tāpat ekrānā varētu kļūt grūti izlasīt simbolus.

Atpūšoties fotografēšanas pauzē, es noteikti neieteiktu sildīt Jūsu kameru zem jakas. Jakas iekšpusē varētu būt pat +30 grādi un diezgan mitrs, kas nozīmē, ja ārā sals rada -20 grādu aukstumu, starpība grādos var sasniegt pat veselus 50. Šādas siltā un aukstā svārstības liek mitrumam kondensēties. Šis kondensāts attiecīgi, izņemot kameru ārā, sasals uz kameras virsmas un iekšpusē, kas var radīt tehnikas bojājumus. Ja attiecīgajā mirklī neizmantosiet savu kameru, labāk to glabāt foto somā. Svarīgi atcerēties, ja no aukstuma dosieties siltā mašīnā vai telpās, kamera būtu jāpatur somā un tai jābūt aizvērtai.

Ja vēlaties, kā pirmo varat izņemt atmiņas karti, lai pārliktu saturu uz datoru, tāpat varat izņemt bateriju, kurai iespējams nepieciešama uzlāde. Ja Jūs ienākat siltā telpā, kameru nesot sev piestiprinātu ap kaklu, mitrums nekavējoši sasalst apkārt kamerai un tās iekšpusē. Vēlāk, kad tas sāk kust, uz optikas un elektronikas radīsies ūdens piles, kas var rezultātā neatgriezeniski sabojāt Jūsu dārgo tehniku. Kameras soma kalpo kā termoss, tāpēc, ja ievietosiet tajā savu kameru, tā tiks lēni sasildīta, un problēmām nevajadzētu rasties. Kameras somā vajadzētu turēt silikona gēlu, kas vajadzības gadījumā iesūks mitrumu.

Šajos laikapstākļos fotogrāfa apģērbam ir svarīga nozīme – tam jābūt siltam un vēja necaurlaidīgam, tajā pašā laikā elpojošam, lai mitrums, kas rodas ķermeņa ietekmē, tiktu novadīts prom no ķermeņa. Piemērots ir vairāku slāņu apģērbs, un mūsdienu tehnoloģiskie audumi tiek īpaši izmantoti apģērbam cilvēkiem, kas dodas pārgājienos vai strādā ārā un medniekiem. Fotogrāfa arodā var gadīties, ka jāuzturas kādā vietā ilgāk, tāpēc nav tik viegli saglabāt siltumu. Tādēļ Jums īpaši jāpadomā par savu apavu izvēli, jo īpaši, kad stāvat nekustīgi, un nepareiza apavu izvēle liek cilvēkiem salt. Zeķēm, ko valkāsiet, jābūt sausām un pietiekoši biezām. Kopā ar zeķēm apavi nedrīkst spiest kāju, citādāk no siltu zeķu valkāšanas nav liela ieguvuma, jo apģērbā un apavos mazās brīvās nišas siltā gaisa cirkulācijai ļauj saglabāt siltumu.

Paturiet prātā, ka ir svarīgi, lai apavu zoles būtu augstas kvalitātes un neslīdētu, pretējā gadījumā briesmas draudētu gan jums, gan pašai tehnikai. Cits svarīgs apģērba aspekts ir cimdi. Tā kā fotogrāfam bieži nākas spiest pogas uz kameras korpusa, pirksti ātri vien var sākt salt. Jums būtu nepieciešami cimdi un papildus vērtīgi būtu dūraiņi, kurus uzvilkt pa virsu cimdiem vai arī dūraiņi ar atveramo daļu pirkstiem, kad tie nepieciešami darbam. Ja iespējams, lietojiet platas šalles vai apkakles, ko var izmantot, lai no aukstuma noslēptu muti un degunu. Problēma, ar ko jāsastopas ziemā, ir tā, ka Jūsu elpa uz dioptrijas vai ekrāna sasalst. No tā varētu izvairīties, lietojot sejas vai mutes aizsegu, tāpat siltumā labi jutīsies arī Jūsu deguns. Arīdzan bez siltas cepures Jums neiztikt.

Vēl viens svarīgs padoms – ir svarīgi siltumu saglabāt arī iekšķīgi, tāpēc dzeriet karstos dzērienus no termosa, tas aukstumā ļoti palīdz. Dažreiz iesakāms pat ir arī alkohols, tomēr jāuzmanās, jo alkohols liek justies silti, kamēr ķermenis tomēr nav sasildījies. Lietojot alkoholu, asinsvadi paplašinās un Jūsu ķermenis atdod uz āru vairāk siltumu. Alkohola lietošana bargas ziemas un liela aukstuma apstākļos nav ieteicama un var pat izrādīties bīstama!

Kopsavilkums

Fotografējot ziemas apstākļos Jums būtu jāpaņem līdzi:

Ziņas tapušas sadarbībā ar fotografet.lv

Leave a Reply