Fotogrāfija tiek radīta Jūsu iztēlē. Jozeps Martinsons par fotogrāfēšanu.

© Joosep Martinson© Joosep Martinson - Taureņstils 16mm Fisheye. Nikon D810, f8, 1/160s, iso 800© Joosep Martinson - Taureņstils 110mm f4, 1/3200s, iso1000© Joosep Martinson - Taureņstils Ūdens šļakatas un spēcīgā roku pozīcija piedāvā vizuālu baudījumu. Kad iztēlojos attēlu dimensijās, es sapratu vietu, kurai jāpievieno vairāk gaismas, lai radītu vairāk dimensiju. Esmu pierakstījis zibspuldžu atrašanās vietas.© Joosep Martinson - Peldētājs ielec ūdenī, viņu pavada burbuļi Nikon D810, f4, 1/250s, iso 1100Es vienkārši paņemu rokās savu kameru un sāku fotografēt. Rezultātus redzu vēlāk tikai pēc tam, kad ielieku atmiņas karti lasītājā. Tāda bija mana fotogrāfijas izpratne pirms 10 gadiem. Jūs vienkārši fotografējat un pēcāk apskatāties, kas no tā ir sanācis. Mirkļa iemūžināšana un fotogrāfijas radīšana ir divas pavisam atšķirīgas lietas. Gadiem ejot, es „iemūžināju mirkļus” un sāku attīstīt savu vizuālo domāšanu.  Kad ilgu laiku biju raudzījies cauri kameras acij, man nebija vairs nepieciešams, lai kamera manā vietā ieraudzītu īsto fotogrāfiju. Mana iztēle attīstījās tik tālu, ka iztēlojos attēlus pirms vēl biju paņēmis rokās kameru. 

Parasti sāku ar personīgo prāta vētru, kuras laikā situāciju iztēlojos 3D modelī, sākot ar kādu darbības brīdi. Tad apstādinu iedomāto kadru un paskatos uz to no visiem iespējamajiem leņķiem caur katru iespējamo objektīvu. Tad ir tas mirklis, kad jau precīzāk apsveru kompozīciju, kontrastu un apgaismojumu. Kā pēdējo es izvēlos labāko leņķi fotografēšanai, īsto mirkli un uzzīmēju skices, kuras ņemu līdzi uz fotografēšanu. Uz skicēm pierakstu iespējami daudz detaļu, kuras man fotografēšanas laikā noderēs.

Pēdējos mēnešos man izvērtusies ražīga sadarbība ar daudziem Igaunijas labākajiem peldētājiem. Par to, kas tad īsti ir peldēšana, uzzināju, fotografējot „Kalev Open” Igaunijas čempionātā. Ieguvu tik daudz informācijas, lai spētu iztēloties peldētāju ikvienā iespējamajā stāvoklī no ikviena leņķa. Pat pirms es dodos uz baseinu, šī informācija palīdz iztēlē izveidot dažādus kadrējumus maniem nākamajiem darbiem (peldēšanas paraugdemonstrējumiem Kalevas Peldēšanas skolā un Igaunijas Peldēšanas federācijā). (A photo of the sketches)

Kopsavilkums
Tā vietā, lai vienkārši censtos uzņemt fotogrāfiju un pēcāk lūkotos uz rezultātu, ir vērts iepriekš attēlus iztēloties savās galvā. Centieties piefiksēt ar acīm un attīstiet savas iztēles spējas. Domājiet dimensijās un strādājiet ar apgaismojumu. Visbeidzot paņemiet savu kameru un īstenojiet sākotnēji plānoto baudāmā rezultātā – fotogrāfijā, kurai piemīt saspīlējums, spēks, gaisma, ēnas un dziļums.

Par fotogrāfu
Jozeps Martinsons (Joosep Martinson) aizsāka savu sporta fotogrāfa karjeru 12 gadus atpakaļ, kad strādāja laikrakstā „ Õhtuleht” un vēlāk „Eesti Päevaleht”. Pēc savas veiksmīgās karjeras Igaunijā (apbalvojumi par labāko sporta fotogrāfiju 2007., 2009. un 2010.gadā) un līguma noslēgšanas ar pasaulē lielāko redakcionālo fotoaģentūru „Getty Images”, Jozeps nolēma pamest dzimteni un doties uz Sidneju, Austrāliju, lai apskatītos uz dzīvi no cita skatu punkta. Pēc šī nozīmīgā lēmuma un iegūtās pieredzes (apbalvojums „Getty Images” APAC Gada Ziņu fotogrāfija 2014) fotogrāfs atgriezās Igaunijā, lai kļūtu par vienu no labākajiem ārštata fotogrāfiem Eiropā. Uz šo brīdi Jozeps Martinsons veic pasūtījuma darbus sporta federācijām Igaunijā (to skaitā – futbola, basketbola, volejbola, peldēānas, golfa, paukošanas, slēpošanas un citām) un fotografē arī priekš „Getty Images”.

Ziņas tapušas sadarbībā ar fotografet.lv

Leave a Reply