Elektroniskās cigaretes ir divreiz efektīvākas par citām smēķēšanas atmešanas metodēm

Elektroniskās cigaretes ir divreiz efektīvākas par citām smēķēšanas atmešanas metodēm

Lai arī daudzi smēķētāji ir varējuši veiksmīgi atmest smēķēšanu, pārejot uz elektroniskajām cigaretēm, tomēr ārsti līdz šim nevarēja to oficiāli ieteikt pierādījumu trūkuma dēļ. Tagad, jaunā pētījumā, apstiprināts, ka elektroniskās cigaretes patiesi ir efektīvs veids, kā atmest smēķēšanu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “New England Journal of Medicine”, gandrīz 900 smēķētāju, kuri vēlējās atmest smēķēšanu, tika sadalīti divās grupās.

Vienas grupas dalībniekiem bija jāiziet nikotīna aizstājterapija, kad cilvēkam jālieto nikotīna plāksteri kombinācijā ar nikotīna košļenēm un inhalatoru. Savukārt otras grupas dalībniekiem tika iedota elektroniskā cigarete ar nepieciešamo uzpildāmo šķidrumu. Tad viņiem ļāva izvēlēties papildu piederumus ar tādu nikotīna daudzumu un garšu, kāda katram patika individuāli. Abu grupu pārstāvjiem arī pirmās četras pētījuma nedēļas bija pieejams psihologa atbalsts.

Parasti, kad smēķētāji cenšas atmest kaitīgo ieradumu, kādu brīdi viņi jūtas nožēlojami, cīnoties ar vēlmi uzsmēķēt, aizkaitinātību un sliktu garastāvokli. Tās grupas locekļi, kuri izmantoja elektroniskās cigaretes, izjuta šos simptomus mazāk nekā tie, kuri lietoja nikotīna plāksterus un līdzīgas metodes. Tiesa, neviens no pētījuma dalībniekiem elektroniskās cigaretes neatzina par pilnvērtīgu cigarešu aizstājēju.

Gada beigās elektronisko cigarešu smēķētāju grupā bija gandrīz divreiz vairāk cilvēku, kas parasto cigarešu smēķēšanu bija atmetuši, nekā otrajā grupā.

Pētījuma sākumā visi dalībnieki atmešanas metodes izmantoja gandrīz katru dienu, tomēr vēlāk pieauga atšķirība starp abām grupām. 40% no elektronisko cigarešu smēķētāju grupas pēc gada joprojām tās smēķēja, kamēr vairs tikai 4% no pretējās grupas izmantoja nikotīna aizstājējus.

Starp tiem smēķētājiem, kuriem atmest smēķēšanu neizdevās, daudzi samazināja smēķēšanas biežumu par vismaz 50%.

Lai arī elektroniskās cigaretes nav ideālais risinājums smēķēšanas atmešanai, tomēr tās nekaitē veselībai tik nopietni kā parastās cigaretes.

Avots: nejm.org