Mākslīgais intelekts viedtālruņos – ko tas nozīmē realitātē

Mākslīgais intelekts viedtālruņos – ko tas nozīmē realitātē

Tehnoloģija ir mainījusi mūsu pasaules darbību, un katrā nozarē dažādu tehnoloģiju adaptācijas tempi kļūst arvien straujāki. Piemēram, viedtālruņi jau tiek aprīkoti ar virtuālajiem asistentiem, kas radīti, lai padarītu mūsu dzīvi vieglāku un ietaupītu laiku. Tiek lēsts, ka jau 2020. gadā vismaz vienā no trim viedtālruņiem tiks piedāvātas MI funkcijas. Lai noskaidrotu, kas slēpjas aiz šā termina, tehnoloģiju uzņēmums Huawei uzrunāja RTU Mākslīgā intelekta un sistēmu inženierijas katedras asociēto profesoru Egonu Lavendeli.

Mākslīgā intelekta būtiskākās funkcijas

“Mākslīgais intelekts dod iespējas veikt personalizēšanu, respektīvi, telefons spēj pielāgoties konkrētajam lietotājam ļoti dažādos veidos – tas iegaumē lietotāja prioritātes un ieradumus un piedāvā atbilstošu funkcionalitāti. Otrkārt, tas spēj asistēt lietotājam tādās lietās kā parametru izvēle kamerai, tekstu automātiska tulkošana, kā arī spēj saņemt lietotāja balss komandas,” stāsta asoc.prof. Egons Lavendelis.

Viedtālruņu ražotāji ir ieinteresēti padarīt lietotāju dzīvi vieglāku un palīdzēt iepazīt MI priekšrocības. Piemēram, viena no MI inovācijām, kas pieejama Huawei ražotajos telefonos, ir īpaši veidots neironu procesors, kas atpazīst vidi, piemēram, saulainu dienu, un pielāgo atbilstošus kameras uzstādījumus. Šādi MI potenciāli palielina iespēju ar tālruni uzņemt kvalitatīvu attēlu un atbrīvo mūsu prātus no ikdienišķu lēmumu pieņemšanas, kas dažreiz aizņem pārāk daudz laika, lietojot parasto fotokameru.

Mākslīgā intelekta attīstība

Mašīnmācīšanās un mākslīgā intelekta lietojumprogrammas telefonos sākušas parādīties vien 2017. gada otrajā pusē. E. Lavendelis skaidro: lai telefons būtu spējīgs darbināt MI lietojumprogrammu, tam ir nepieciešamas skaitļošanas elementa arhitektūras izmaiņas.

“Ja paskatāmies vēsturē, tad neironu tīklu modeļi, balstoties cilvēka smadzeņu uzbūvē, tika izgudroti pirms vairāk nekā 50 gadiem. Tomēr tajos laikos pieejamie skaitļošanas resursi bija pārāk mazi nopietnu problēmu risināšanai, un 1980. gados uzskatīja, ka šie modeļi neko vairāk nesasniegs. Turpretim pēdējo desmit gadu laikā neironu tīklos balstītie tā saucamie dziļās mašīnmācīšanās modeļi ar salīdzinoši nelieliem papildinājumiem ir sasnieguši apbrīnojamus rezultātus visdažādākajās jomās – attēlu atpazīšanā, pašbraucošajās automašīnās, spēļu spēlēšanā un citur,” stāsta eksperts.

Vai gaisma var skanēt? Mākslīgais intelekts demonstrē, ka var

Viņš skaidro: lai spētu iemācīties konkrētas lietotāja darbības, telefona aparatūrai ir jāspēj darbināt tāds neironu tīkla modelis, kas sastāv no daudziem vienkāršiem skaitļošanas elementiem, un tādēļ priekšrocības ir tādai aparatūrai, kas spēj paralēli izpildīt lielu skaitu vienkāršu darbību. Lai telefons būtu spējīgs darbināt MI, lielākie telefonu ražotāji sākuši ražot speciālus čipus.

Tā, piemēram, 2018. gadā Huawei izsludināja savu pirmo septiņu nanometru čipsetu Kirin 980. “Mēs vēlējāmies spert soli uz priekšu mākslīgā intelekta evolūcijā, tādēļ Kirin 980 piedāvā labāko veiktspēju, savienojamību un energoefektivitāti, kas sniedz telefonam nepieciešamo jaudu, lai tas varētu darbināt MI. Savukārt divkāršā neironu procesora daļu sinerģija čipsetā ļauj telefonam atpazīt 4500 attēlus minūtē un veikt daudzas citas cilvēkiem neiedomājamas funkcijas,” stāsta Huawei Consumer Business Group Baltijas reģiona ģenerāldirektors Jaņs Fejs.

Sejas atpazīšanas funkcija – drošībai un ērtībai

E. Lavendelis stāsta, ka sejas atpazīšana ļauj veidot tālākas funkcijas telefonā. Šīs funkcijas var skart gan drošības jautājumus, gan cilvēka atpazīšanu fotogrāfijās, videomateriālos un citur.

“Rezultātā, piemēram, varat atrast savā fotoattēlu bibliotēkā fotogrāfijas, kurās ir konkrēts cilvēks. Ir iespējami arī dažādi sejas atpazīšanā balstīti drošības risinājumi. Arī dažādi papildinātās realitātes risinājumi kļūst iespējami,” tā Lavendelis.

Inovatīvas sejas atpazīšanas tehnoloģijas ir arī pieejamas jaunākajos tālruņu modeļos. Arī Mate 20 Pro tālruņa modelis piedāvā uzlabotu Face Unlock versiju jeb 3D sejas atbloķēšanas iespēju. Izmantojot 3D dziļuma noteikšanas kameru, viedtālrunis precīzi identificē lietotāja seju, lai ātri un droši atbloķētu telefonu.

Mākslīgā intelekta nākotne viedtālruņos

Profesors Lavendelis uzskata, ka nākotnē telefons kļūs par cilvēka digitālo sekretāru, kas pildīs lielāko daļu asistenta darbu. “Telefons atlasīs un caurskatīs ienākošos e-pastus, sakārtos tos prioritāšu grupās, ar daļu no tiem arī veiks darbības lietotāja vietā. Līdzīgi telefons piedāvās lietotāja interesēm atbilstošas ziņas, piemēram, ja interesē hokejs, bet neinteresē beisbols, tad sporta ziņās cilvēkam vispirms parādīs hokeja jaunumus.”

Eksperts tāpat papildina: “Viedtālrunis ieplānos tikšanās, balstoties uz citu lietotāju pieprasījumiem un ievērojot tādas lietotāja prioritātes kā ne vairāk kā četras stundas tikšanos konkrētajā dienā, lai būtu laiks sagatavot prezentāciju nākamajai dienai. Tāpat asistents atgādinās, kad ir jāizbrauc uz konkrēto tikšanos, ņemot vērā personas atrašanās vietu, tikšanās vietu, tikšanās laiku un satiksmes situāciju.”

Vismaz nelielu ieskatu tajā, kā MI telefonos tiks izmantots nākotnē, var gūt, apskatot tos risinājumus, kurus pašlaik piedāvā jaunākie viedtālruņi. Viena no iespaidīgākajām MI kameras funkcijām ir atrodama Mate 20 sērijas tālruņos, kur pieejama funkcija AI Camera ar video filtriem, kas ar MI palīdzību atpazīst cilvēku un padara fonu pelēcīgu, lai uzņemtie videoklipi pārvērstos par īstiem mākslas šedevriem. Viedtālrunis tāpat var pārvērsties par enciklopēdiju lietotāja kabatā, ar tā palīdzību iespējams noskenēt preci, ainavu vai pat mākslas darbu un saņemt detalizētu informāciju par to.