CAK jeb Cilvēks ar kameru pēc deviņiem virtualiātē pavadītiem gadiem pārdod savu youtube kanālu

CAK jeb Cilvēks ar kameru pēc deviņiem virtualiātē pavadītiem gadiem pārdod savu youtube kanālu
Foto: i.ytimg.com
Vietējās “YouTube” platformas blogeru vidi pametis Jānis Ābele, kurš tiek uzskatīts par pionieri Latvijas jūtūberu saimē, jo aizsāka šo rūpalu pirms apmēram deviņiem gadiem kā “Cilvēks ar kameru” (CAK).

Kā liecina pieejamā informācija, Jānis, kurš savus video publicēja ar segvārdu “Cilvēks Ar Kameru” savu kontu kā savu ir likvidējis. Daudzo video vietā “YouTube” redzams tukšums, taču prāvais sekotāju skaits – to viņam bija 36 000 – gan saglabājies.

Populārais konts pārdots “neciešamās slavas dēļ”
Dramatiskais pavērsiens vietējo jūtūberu saimē noticis trešdien. CAK jeb Jānis Ābele šajā platformā nolēmis vairs nedarboties, un internetā izskanējusī informācija liecina, ka pats konts jau pārdots. Tas savukārt nozīmē, ka Ābeles abonētāji drīz savā laikjoslā ieraudzīs citu saturu, kas nāks no CAK konta.

Sarunā ar citu jūtūberi – Edgaru no Crazy latvian blog konta – Ābele atzīst, ka beigt jūtūbera karjeru nolēmis tālab, ka traucējusi neciešamā popularitāte. Viņš esot gājis ikdienas darīšanās pie klientiem, taču tie viņā atpazinuši Cilvēku ar kameru, kas esot apgrūtinājis tālākas sadarbības veidošanos.

https://www.youtube.com/watch?v=nKEpLaOBrAw

Ābele nenosauc konkrētu summu, par kādu savu raženo kanālu pārdevis, taču atzīst, ka summa bijusi simboliska. Zinātāji lēš, ka tie varētu būt apmēram 850 eiro, taču pats jūtūberis šādu informāciju nedz apstiprina, nedz noliedz.

Vienlaikus jaunais vīrietis iepriekš intervijā Edgaram gaudās, ka neko daudz Latvijas “YouTube” platformā nopelnīt nevar, jo neviens īsti neskatās video, kurus Ābele radījis nopirktam saturam, – tie nav interesanti un saistoši. Bijuši šādi tādi izņēmumi, kad sakrīt gan interesants saturs, gan reklamējamais produkts, un attiecīgi tos ļaudis skatījušies, taču tādu gadījumu bijis maz. Viņš atzinis, ka kopumā darbošanās “YouTube” platformā nekādus lielos ienākumus nenes, tāpēc sava konta uzturēšanai regulāri lūdza ziedojumus. Ilgu laiku, šķiet, tie arī nāca – pa kādam dažam eiro no bērniem, kas jaunāki par 15 gadiem.

Pēdējā laika saturs
CAK jeb Jānis kopš jaunā gada sākuma nav radījis vērā ņemamus interesantus video, taču bieži organizējis “YouTube” tiešraides, kur vairāk kā stundas garumā pļāpājis ap un par neko. Viņa pēdējā laika skatītākais video bija autoservisa reklāma, kurā Jāņa “toijotai” mainīja kādu detaļu. To, ka viss rūpals iet lejup, varēja manīt jau senāk, un nu CAK’s “YouTube” pametis. Viņš pats gan nenoliedz, ka varētu arī atgriezties, taču pagaidām savai deviņus gadus ilgušajai jūtūbera karjerai metis mieru.

Īsumā par Jāni – Cilvēku Ar Kameru
Jānis vietējā “YouTube” videoblogu veido kopš 2010.gada un uzskatāms par vienu no pašiem pirmajiem jūtūberiem. Vēlāk saimei viņam pievienojās skolnieces, piemēram, Evelīna Pārkera, Sindija Lo, Patrīcija Meldere un citas personas. Tagad vietējo jūtūberu kopiena mērāma jau daudzos desmitos videoblogeru, no kuriem gan tikai dažiem ir vērā ņemams sekotāju skaits.

Jānim Ābelem gadu gaitā uzkrājies 34 000 liels sekotāju pulks. Šie cilvēki noskatās katru video, ko savā profilā publicē Jānis. Laika gaitā blogošana viņam izvērtēs saimnieciskajā darbībā, proti, nav noslēpums, ka “YouTube” maksā par publicētajiem video – pasaulē populārākie jūtūberi ar šo nodarbi pelna naudu, savos vēstījumos integrējot produktu reklāmas un tamlīdzīgi.

Arī Latvijas jūtūbā daži (!) cilvēki ar šādu pseidodarbu pelna naudu. 31 gadu vecais “Cilvēks Ar Kameru” jeb Jānis satura ražošanai izsenis lūdz skatītāju ziedojumus – tas ir veids, kā gūt apmaksu par to laiku, kuru viņš velta video tapšanai un interesantam saturam. Būdams viens no populārākajiem jūtūberiem, Jānis savā kanālā regulāri testējis dažādu zīmolu produkciju, sniedzis atsauksmes un tādejādi veicinājis konkrētu patēriņa produktu noietu.

Avots