BITES 4G tīkls pārklāj jau 75% Latvijas teritorijas

BITES 4G tīkls pārklāj jau 75% Latvijas teritorijasŅemot vērā aizvien pieaugošo interneta patēriņu mobilajās ierīcēs, mobilo sakaru operators BITE aktīvi attīstīja tīkla infrastruktūru, īpašu uzmanību pievēršot 4G pārklājuma paplašināšanai – pērn ar šo tehnoloģiju aprīkotas 125 bāzes stacijas visā Latvijā, tādējādi šobrīd BITES 4G pārklājums veido jau 75% Latvijas teritorijas, taču šā gada laikā to plānots būtiski paplašināt.

Kopumā BITE pērn uzbūvēja 41 jaunu 3G/4G bāzes staciju un aprīkoja ar 4G tehnoloģiju 84 esošās 3G bāzes stacijas, tā nodrošinot 4G pārklājumu 75% Latvijas teritorijas, tostarp uz valsts lielākajiem autoceļiem.

“Mūsu mērķis ir nodrošināt gan esošajiem, gan potenciālajiem klientiem pozitīvu mobilo sakaru lietošanas pieredzi, tālab nepārtraukti attīstām tīkla infrastruktūru – paplašinām pārklājumu, palielinām tīkla kapacitāti u.tml. Pērn tīkla infrastruktūras attīstībā investējām aptuveni 10 miljonus eiro. Vairāk nekā 30% investīciju apjoma tika ieguldīti tieši 4G tīkla paplašināšanā,” norāda BITES Tīkla nodaļas vadītājs Aigars Sprukulis.

Viņš arī atklāj, ka, domājot par tīkla paplašināšanu, uzņēmums īpaši fokusējas uz Latvijas reģioniem, jo mobilā interneta patēriņš pieaug ne tikai Rīgā, bet arī mazpilsētās. Piemēram, pērn reģionos interneta patēriņš mobilajos telefonos uz vienu lietotāju BITES tīklā ir palielinājies par vidēji 73%.

Deviņas jaunākās 3G/4G bāzes stacijas BITE atklāja īsi pirms gadu mijas. Tās nodrošina mūsdienīgus, kvalitatīvus mobilos sakarus Apes novada Virešos, Dagdas novada Andzeļos, Krāslavas novada Grāveros un Izvaltā, Limbažu novada Bīriņos un Lēdurgā, Madonas novada Madonā, Strenču novada Sedā, Valkas novada Vijciemā un šo pilsētu tuvākajā apkārtnē.

Tāpat gada nogalē palielināta jauda un kapacitāte 19 esošajās 2G/3G bāzes stacijās, aprīkojot tās ar mūsdienīgo 4G tehnoloģiju. Tagad BITES 4G internets pieejams arī Brocēnu novada Satiķos, Dagdas novada Ezerniekos, Durbes novada Dunalkā, Jelgavas novada Svētē, Jēkabpils novada Biržos, Kuldīgas novada Ēdolē, Limbažu novada Vidridžos, Līvānu novada Rožupē, Madonas novada Praulienā un Vestienā, Ogres novada Lobē, Saldus novada Pampāļos, Siguldas novada Allažmuižā, Talsu novada Laidzē, Tukuma novada Džūkstē, Raudā, Rideļos un Slampē, Vaiņodes novada Embūtē.

“Šogad plānojam turpināt aizsākto attīstības tempu un vērienu. Piemēram, jau tuvāko pāris mēnešu laikā ar 4G tehnoloģiju tiks aprīkotas visas BITES tīklā esošās bāzes stacijas. Tāpat plānojam uzbūvēt vairāk nekā 60 jaunas bāzes stacijas, kas ļaus mums sasniegt 100% Latvijas teritorijas pārklājumu. Protams, turpināsim attīstīt arī tīkla jaudu, aprīkojot bāzes stacijas ar 4G+ tehnoloģiju un gatavojot tīkla infrastruktūru 5G tehnoloģijai, kas sniegs mūsu klientiem daudz plašākas iespējas,” tā A.Sprukulis.

Vietas jaunu BITES bāzes staciju būvniecībai tiek izvēlētas, ņemot vērā dažādus faktorus, tostarp dažādu Latvijas novadu iedzīvotāju mobilo sakaru lietošanas paradumus. Mobilā interneta patēriņš BITES tīklā iepriekš minētajos novados pēdējā laikā pieaug ļoti strauji. Piemēram, lai arī Krāslavas novadā lietotāju, kuri izmanto internetu mobilajos tālruņos, pieaugums ir salīdzinoši neliels – vien 39%, interneta patēriņš BITES tīklā šajā apkaimē ir gana iespaidīgs– viens lietotājs mobilajā telefonā ik mēnesi iztērē vidēji 4,8GB interneta, kas ir par 105% vairāk nekā 2016.gada nogalē. Savukārt Valkas novadā īpaši aktīvi tiek lietots mobilais internets datoros un rūteros – vidējais interneta patēriņš uz vienu klientu veido 75 GB mēnesī, kas ir 132% vairāk nekā 2016.gada beigās.

Šobrīd visā Latvijā darbojas 750 BITES bāzes stacijas. No tām ar 4G tehnoloģiju ir aprīkotas jau vairāk nekā 600 bāzes stacijas, kas ļauj nodrošināt kvalitatīvus mobilos sakarus un jaudīgu 4G internetu 99% Latvijas iedzīvotāju.

Avots: Bite.lv