Tiešsaistes kameras Rīgā

Brīvības pieminekļa laukums

Brīvības piemineklis atrodas Latvijas galvaspilsētas Rīgas centrā netālu no vecpilsētas. To aptver Brīvības pieminekļa laukums, kas ir daļa no Brīvības bulvāra, pilsētas galvenās ielas. Tas, neapšaubāmi, ir nozīmīgākais Latvijas valsts neatkarības simbols, veltīts Latvijas brīvības cīņās kritušajiem.
1935. gadā atklātais Brīvības piemineklis sava nozīmīguma, atrašanās vietas un izmēra dēļ ir kļuvis par vienu no galvenajiem apskates objektiem Rīgā. Brīvības pieminekļa laukums gadu gaitā ir kļuvis par populāru satikšanās vietu.

Pieminekļa ievērojamākā daļā ir Milda: sievietes figūra, kas atrodas obeliska virsotnē, paceltās rokās turot trīs zvaigznes. Katra no zvaigznēm simbolizē vienu no Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem: Kurzemi, Vidzemi un Latgali. Kopējo kompozīciju veido trīspadsmit dažādas skulptūras un bareljefi. Ikvienā no tiem ir attēlota Latvijas valsts vēsture un kultūra.
Pieminekļa veidošanā ir izmantots sarkans un pelēks granīts, varš, dzelzsbetons un travertīns.
Brīvības pieminekļa laukums ir Brīvības bulvāra daļa, kas atrodas starp Aspazijas bulvāri un Raiņa bulvāri. 1990. gadā tas tika slēgts autotransporta satiksmei. Aptuveni 200 metrus garo Brīvības pieminekļa laukumu tagad izmanto gājēji un riteņbraucēji. Laukums savieno Vecrīgu ar pārējo pilsētu.

Pieminekļa simboli

Pieminekļa kompozīciju veido vairāk nekā 10 dažādas skulptūras un bareljefi. Kompozīcijā izmantotie simboli ataino Latvijas vēsturi un kultūru. Tie, kas zina šos simbolus, iegūst labāku izpratni par Latvijas Brīvības pieminekļa nozīmi.
Latvija: pieminekļa centrā atrodas Māte Latvija, priekšpusē labajā rokā turot zobenu, kas dod aizsardzību Tēvzemei. Labajā rokā Māte Latvija tur vārpu saišķi, kas simbolizē darbu, dienišķo maizi un labklājību.

Važu rāvēji: Pieminekļa otrā pusē atrodami Važu rāvēji. Trīs muskuļoti vīri sarauj važas, kas turējušas viņus verdzībā. Šī skulptūra skaidri simbolizē cīņu par brīvību.
Lāčplēsis: Vienā no sāniem izveidots Lāčplēša tēls, cīnoties ar lāci. Tā kā viņš ir satvēris lāča žokli, ir skaidrs, kurš uzvarēs šajā cīņā.
Vaidelotis: Pieminekļa otrā pusē ir attēlots cits eposa “Lāčplēsis” tēls. Vaidelotis rokās tur kokli, bet viņam blakus uz viena ceļa nometies jauneklis ar zobenu. Eposā “Lāčplēsis” Vaidelotis izsaka zīmīgo pareģojumu, kas simbolizē tuvojošos cīņu par brīvību.

Brīvības pieminekļa apkārtne

No kameras paveras skats uz labi pazīstamo viesnīcu Radisson Blu Hotel Latvia, ko parasti dēvē vienkārši par “Latviju”. Kopējais ēkas augstums ir 98,26 metri, tajā ir 27 stāvi. Ar kopējo platību 24 000 kvadrātmetri tā ir lielākā viesnīca valstī.
Ievērības cienīgā viesnīca ir viens no apliecinājumiem tam, ka Brīvības piemineklis atrodas vietā, kuras apkaimē ir atrodams viss, kas pilsētas viesus var interesēt.
Tāpat netālu atrodas arī slavenais Laimas pulkstenis, kas tika uzbūvēts1924. gadā. Pulkstenis ir plašāk pazīstams kā populārākā satikšanās vieta.