Covid-19 vakcīnas “Johnson & Johnson” derīguma termiņam tuvojoties uz beigām, ASV to pagarina uz sešiem mēnešiem

Covid-19 vakcīnas “Johnson & Johnson” derīguma termiņam tuvojoties uz beigām, ASV to pagarina uz sešiem mēnešiem
Foto: medium.com

ASV federālie medicīnas regulatori trešdien pagarināja uzņēmuma “Johnson & Johnson” (J&J) ražotās Covid-19 vakcīnas derīguma termiņu līdz sešiem mēnešiem, dodot veselības nozarē strādājošajiem vēl sešas nedēļas vairāku miljonu šīs vakcīnas devu izmantošanai.



ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) vēstulē J&J pavēstīja, ka vakcīnas devas ir drošas un efektīvas vismaz sešus mēnešus, ja tās tiek pienācīgi uzglabātas un sasaldētas.

Šī ir otrā reize, kad FDA pagarinājusi šīs vakcīnas derīguma termiņu. Jūnijā FDA paziņoja, ka šī vakcīna ir izmantojama četrarpus mēnešus. Kad FDA februārī apstiprināja J&J vakcīnu, tā toreiz atzina, ka šīs vakcīnas devas var uzglabāt trīs mēnešus normālos sasaldēšanas līmeņos.

Veselības iestādes daudzos ASV štatos nesen brīdināja, ka var būt spiestas izmest tūkstošiem J&J vakcīnas devu, ja netiks pagarināts tās derīguma termiņš.

FDA ir pārskatījusi derīguma termiņus visām trim ASV apstiprinātajām Covid-19 vakcīnām, ražotājiem turpinot šo vakcīnu testēšanu. Decembrī apstiprinātās “Pfizer”/”BioNTech” un “Moderna” vakcīnas var uzglabāt sešus mēnešus.

Vairāk nekā 150 miljoni amerikāņu jau ir pilnībā vakcinēti ar “Pfizer” vai “Moderna” vakcīnas abām devām. Pilnīgai vakcinācijai ar J&J vakcīnu vajadzīga tikai viena deva, bet to saņēmuši tikai 13 miljoni amerikāņu.



Avots