Labāk uz Krieviju nebraukt: tagad iebraucējus var arestēt un tiesāt!

Labāk uz Krieviju nebraukt: tagad iebraucējus var arestēt un tiesāt!
Foto: Unsplash. Ja kādreiz plānojat doties uz Krieviju, esiet piesardzīgi ar kritikas izteikumiem un savu viedokļu paušanu internetā, un nedraudzējaties ar organizācijām, kas kritizē Kremļa režīmu. Jums var liegt iebraukt lielajā kaimiņvalstī.

Krievijas Valsts dome izskata grozījumus likumos, kas paredz liegt Krievijā iebraukt ārzemju pilsoņiem, kas iesaistīti Krievijas pilsoņu “cilvēka pamattiesību un pamatbrīvību pārkāpumos”, kā arī tiem, kas izdarījuši noziegumus pret Krievijas pilsoņiem. Un, ja viņi kaut kādā veidā tomēr nokļuvuši Krievijā, viņus tur var arestēt un tiesāt pēc vietējiem likumiem. Pagaidām šāda likuma norma attiecas tikai uz ASV pilsoņiem, bet nu to grib piemērot attiecībā uz jebkuras valsts, arī Latvijas, pilsoni.



Krievijas federālais likums “Par ietekmes pasākumiem personām, kas iesaistītas Krievijas Federācijas pilsoņu pamattiesību un pamatbrīvību, tiesību un brīvību pārkāpumos”, kas attiecas uz ASV pilsoņiem, tika pieņemts 2012. gadā un to dēvē par “Dimas Jakovļeva likumu”, jo tas tika pieņemts pēc tam, kad ASV mira mazais Dima, kas uz turieni bija adoptēts no Krievijas. Krievijas likumdevēji šajā likumā iekļāva normu, kas aizliedz aizbildņiem no ASV adoptēt krievu bērnus. Laika gaitā likums tika vairākkārt grozīts un papildināts, tajā iekļaujot aizvien vairāk norāžu, kādi amerikāņi Krievijā nav vēlami.

Likuma normas Krievijas varas struktūrām ir iespējams tulkot visnotaļ plaši. Būtu saprotams, ja kāda valsts liegtu iebraukt savā teritorijā kara noziedzniekam, teroristam, laupītājam un tamlīdzīgi, bet šai gadījumā par Krievijā nevēlamu personu jeb “ārzemju aģentu” var atzīt, piemēram, arī miermīlīgu Jehovas liecinieku, jo šī reliģiskā organizācija Krievijā atzīta par ekstrēmistisku.

Iespējamās sankcijas ietver ne tikai ieceļošanas aizliegumu Krievijā, bet arī finanšu un citu aktīvu arestu Krievijas teritorijā, jebkādu darījumu ar īpašumu un ieguldījumu aizliegumu. Tāpat, ja šī “nevēlamā persona” iekļuvusi Krievijā, viņu pēc vietējiem likumiem var tiesāt ne tikai administratīvi, bet arī ar cietumsodu.

Un par Krievijai nevēlamu personu var kļūt samērā vienkārši, piemēram, atliek vien internetā izveidot mājaslapu, kurā rakstītas Kremlim nepatīkamas lietas un ierakstus tajā iztulkot kādā no Krievijas tautu valodām, ne obligāti krievu – var arī baškīru vai ņencu.

Krievijas oficiālajā likumu portālā Pravo.gov.ru publicēts skaidrojums, ka “informācijas resursa īpašnieku internetā var atzīt par iesaistītu cilvēka pamattiesību un pamatbrīvību pārkāpumos,” balstoties uz likuma “Par ietekmes pasākumiem uz personām, kas iesaistītas Krievijas Federācijas pilsoņu pamattiesību un pamatbrīvību, pilsoņu tiesību un brīvību pārkāpumos” pantiem.

Nu Krievijas valdība ir iesniegusi Valsts domei likumprojektu, kurā ierosināts paplašināt sankciju piemērošanas iespēju attiecināt uz visu valstu, ne tikai ASV pilsoņiem.

Katrā ziņā mūsu kaimiņvalstīs jau ir šādas personas, jo likumprojekta apspriešanas gaitā Valsts domes deputāts Vasilijs Piskarevs teica: “… nevalstiskās organizācijas, kas mūsu valstī ir atzītas par nevēlamām, apejot visus aizliegumus, veiksmīgi īsteno projektus, kas vērsti pret mums, izvietojot savus birojus Austrumeiropas valstu teritorijā – Polijā, Čehijā, Lietuvā, Igaunijā, Ukrainā, Gruzijā un citās valstīs, kur viņi jūtas ļoti, ļoti ērti.”



Avots