Tuvāko gadu laikā «Pfizer/BioNTech» sola radīt vakcīnas pret vēzi

Tuvāko gadu laikā «Pfizer/BioNTech» sola radīt vakcīnas pret vēzi
Foto: FatCamera/Getty Images

Precētais zinātnieku pāris, kas izstrādāja pirmo apstiprināto vakcīnu pret Covid-19 “Pfizer/BioNTech”, uzsver, ka viņu vakcīna ir pilnībā droša. Tās pamata bāzē pielietota tehnoloģija, ko viņi pētījuši 20 gadu, lai atrastu vakcīnu pret vēzi. Tagad, kad vakcīna pret Covid-19 izstrādāta, viņi drīzumā atgriezīsies pie onkoloģijas izpētes. Zinātnieki pieļauj, ka jau pāris gadu laikā sabiedrībai būs pieejamas arī vakcīnas pret onkoloģiskām saslimšanām, vēsta ziņu aģentūra AP.



Vācijas kompānijas “BioNTech” izpilddirektors Ugurs Sahins ar kompānijas valdes locekli, sievu Ozlemu Tureci pēdējo 20 gadu laikā strādā pie onkoloģijas pētījumiem, lai izstrādātu antivielas vēža slimniekiem.

Ņemot vērā plašo Covid-19 izplatību, abi laulātie pērn nolēma, ka ir laiks ķerties klāt jaunā vīrusa pētīšanai un vakcīnas radīšanai, par pamatu izmantojot jau gūto tehnoloģiju.

Vācijas kompānijas “BioNTech” izpilddirektors Ugurs Sahins ar sievu Ozlemu Tuereci. (Foto: AFP/Scanpix)

“Mums ir vairākas dažādas vēža vakcīnas, kuru pamatā ir RNS jeb mRNS,” skaidro Tureci. Viņa norāda, ka RNS pārnes organismam informāciju par sintezējamo olbaltumvielu struktūru. Šādi tiek ievadītas instrukcijas, lai uzbruktu noteiktajam vīrusam. To pašu principu varot piemērot, lai imūnsistēma pārņemtu audzējus.

Tā kā pandēmijas laikā uzņēmuma vērtība ir strauji augusi, tad tas palīdzēšot turpināt darbu pie kompānijas sākotnējā nolūka – izstrādāt tehnoloģiju pret vēzi.

Atbildot uz jautājumu, kad šāda terpija varētu būt pieejama, Ozlema Tureci pieļauj, ka tas varētu notikt jau tuvāko gadu laikā. “To ir grūti paredzēt inovatīvā attīstībā, bet mēs sagaidām, ka tas varētu notikt jau pāris gadu laikā.”

Vācijas kompānijas “BioNTech” izpilddirektors Ugurs Sahins ar sievu Ozlemu Tuereci. (Foto: AFP/Scanpix)



Pagaidām abi vēl strādā, lai nodrošinātu vakcīnu piegādes pret Covid-19.

Tureci arī norāda, ka gan viņa, gan visi kompānijas darbinieki esot saņēmuši izstrādāto vakcīnu.

Komentējot sabiedrībā izskanējušās šaubas par “AstraZeneca”, Tureci skaidro, ka ir ieviests ļoti stingrs process, lai vakcīnu apstiprinātu. Tiekot piesaistīti daudzi eksperti, tāpat novērošanas process nebeidzas pēc apstiprināšanas.

“Pfizer/BioNTech” izstrādāto vakcīnu visā pasaulē saņēmuši desmitiem miljonu cilvēku.

Kompānija piekritusi paātrināt desmit miljonu vakcīnas devu piegādi Eiropas Savienībai.

Devas, ko sākotnēji bija plānots piegādāt 2021.gada trešajā un ceturtajā ceturksnī, tiks piegādātas līdz jūnija beigām.

Tādejādi līdz jūnija beigām ES tiktu piegādātas 200 miljonu “BioNTech” un “Pfizer” vakcīnas devu.



Avots