Pirmajā kosmosa viesnīcā apmesties varēs jau 2027. gadā

Pirmajā kosmosa viesnīcā apmesties varēs jau 2027. gadā
Foto: Ekrānšāviņš no youtube video

Organizācija “The Gateway Foundation” ir paziņojusi, ka pirmo kosmosa viesnīcu ar nosaukumu “Voyager Station” plāno atvērt 2027. gadā.



“Voyager Station” būvēs būvniecības uzņēmums “Orbital Assembly Corporation”, kas sevi dēvē par pasaulē pirmo liela mēroga kosmosa būvniecības uzņēmumu. Kā norāda organizācija, 50 000 kvadrātmetru lielā objekta celtniecība tiks sākta 2026. gadā.

“The Gateway Foundation” izveidotajā datorsimulācijā komplekss attēlots kā izplatījumā dreifējošs panorāmas rats ar 24 “vagoniņiem” jeb moduļiem.

Foto: ekrānšāviņš no youtube video

“The Gateway Foundation” savu kosmosa viesnīcas dizainu prezentēja jau 2019. gadā, taču toreiz to sauca par “Von Braun Space Station”. Tobrīd tā vecākais dizaina arhitekts Tims Alatorre skaidroja, ka projekta mērķis ir padarīt ceļošanu uz kosmosu pieejamāku.

“Došanās uz kosmosu būs tikai vēl viens galamērķis, ko cilvēki izvēlēsies atvaļinājumam, gluži tāpat kā doties kruīzā vai apmeklēt Disneja pasauli.

Tā kā kopējās izmaksas joprojām ir ļoti augstas, lielākoties cilvēki uzskata, ka kosmosa tūrisms būs pieejams tikai ļoti, ļoti bagātiem cilvēkiem, un, lai arī es domāju, ka tā tas tiešām būs tuvākajos gados, “Gateway Foundation” mērķis ir padarīt kosmosa ceļojumus pieejamus visiem,” sacījis Alatorre.

Kopš projekta izstrādes sākuma “Orbital Assembly Corporation” ir atklājuši vairāk informācijas par struktūru un tās uzbūvi.

Foto: ekrānšāviņš no youtube video

Kosmosā rotējošajās viesnīcas numuriņos varēs izmitināt līdz 440 cilvēkiem. Tims Alatorre norāda, ka rotācija gaisa kuģī stimulēšot gravitāciju.

Pirmais uzbūvējamais elements būs centrālā gredzena konstrukcija, kuras vidū paredzēta dokstacija. Pēcāk tiks montēta 200 metru diametra ārējā gredzena kopne, kuru ar centrālo gredzenu savienos spieķu tīkls.

Viesnīcā būs arī restorāni, bāri un sporta zāles.



Foto: ekrānšāviņš no youtube video

Interjerā tiks izmantoti dabīgi materiāli un krāsas. Kā norāda organizācija, “Voyager Station” viesnīca tiks veidota tā, lai radītu greznības sajūtu un neatgādinātu gludo, futūrisko kosmosa kuģu dizainu, kas nereti tiek attēlots filmās.

Piemēram, kā norāda Alatorre: “Stenlija Kubrika filmā “2001: Kosmosa odiseja” kosmosa stacija ir balta, sterila, muzejam līdzīga viesnīca. Lai gan filmā tā radīja nepārprotami futūriskas izjūtas, tā nebija diez cik viesmīlīga telpa. Mēs kā cilvēki dabiski mijiedarbojamies ar dabīgiem materiāliem”.

Foto: ekrānšāviņš no youtube video

Viesnīcā būs pieejamas dažādas apmešanās ērtību iespējas, tostarp 500 kvadrātmetru lielas “luksusa villas”, kuras būs iespējams noīrēt uz nedēļu, mēnesi vai pastāvīgi. Šajās villās būs 16 guļvietas, kā arī trīs vannas istabas un nepieciešamās iekārtas ēdiena pagatavošanai.

Līdzās villām kosmosa stacijā būs vairāki 30 kvadrātmetrus plaši numuri ar divvietīgām gultām un privātām vannas istabām.

Foto: ekrānšāviņš no youtube video

Pēc “Gateway Foundation” teiktā, viesiem vajadzētu sagaidīt līdzīgu pieredzi kā augstas klases viesnīcās un restorānos uz Zemes. Organizācija plāno nodrošināt pilna servisa ēdināšanu. Pārtikas loģistikas jautājumus pirms pāris gadiem jau izstrādājuši kruīza kuģu nozares pārstāvji.

Sākotnēji tika plānots, ka “Voyager Station” viesnīcā apmesties varēs jau 2025. gadā, taču ar Covid-19 saistīto kavēkļu dēļ tās atvēršana pārcelta par diviem gadiem.



Avots