Jelgavā ierīko vakcinācijas centru

Jelgavā ierīko vakcinācijas centru
Foto: Jelgavas pašvaldība

Līdz ar gatavošanos Latvijā nodrošināt masveida vakcināciju pret Covid-19 Jelgavas pilsētas pašvaldība liela mēroga vakcinācijas centra izveidei kā tam atbilstošāko vietu ir piedāvājusi Zemgales Olimpisko centru (ZOC).



Vakcinācijas projekta biroja un vakcinācijas veicēju AS “Veselības centru apvienība” pārstāvji šonedēļ apmeklēja ZOC, lai ar pilsētas un centra vadību pārrunātu organizatoriskus jautājumus par iekārtojumu un nodrošinājumu, kā arī turpmāko darba procesu. Vakcinācijas centram ZOC ir jābūt iekārtotam līdz 1. aprīlim, taču tas nenozīmē, ka šajā dienā tas arī sāks darbu – darba uzsākšana atkarīga no vakcīnu piegādes Latvijai. Taču vakcinētāji gatavi darbu sākt jebkurā brīdī, informē Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldē.

Jelgavas pašvaldība šobrīd organizē telpu aprīkošanu ar visu nepieciešamo, lai varētu nodrošināt vakcinācijas centra darbu, un tas ir ļoti apjomīgs process. Lielajā sporta zālē jau ir ieklāts linolejs, ievērojot distanci, izvietoti galdi, uz kuriem vēl jāizvieto organiskā stikla starpsienas, krēsli, drīzumā tiks piegādāti aizslietņi, no kuriem tiks būvēti vakcinācijas kabineti, tāpat vēl jānodrošina elektrības pieslēgums ar noteiktu rozešu skaitu, jāizvieto informatīvās norādes, jānodrošina bezkontakta dezinfekcijas ierīces pie ieejas un izejas. Tāpat pašvaldībai jāsagādā vienreizlietojamās medicīniskās maskas gadījumiem, ja kāds cilvēks to būs aizmirsis mājās, un pašvaldībai arī jāiegādājas dezinfekcijas un tīrāmie līdzekļi, jo ZOC būs atbildīgs par telpu tīrīšanu un dezinficēšanu pēc vakcinācijas centra darba laika. ZOC valdes loceklis Armands Ozollapa norāda, ka līdz ar vakcinācijas centra izveidi ZOC telpās nekādas sporta sacensības, kamēr vakcinācijas centrs šeit strādās, nedrīkstēs notikt, taču stadionu un BMX trasi joprojām varēs izmantot.

Vakcinācijas projekta biroja pārstāvis Raivis Pelšs skaidro, ka ZOC telpas atbilst visām prasībām: tās ir plašas, kas ļauj nodrošināt distanci, ar augstiem griestiem, centram ir veiksmīgs plānojums attiecībā uz ieeju, rezerves izejām un labierīcībām, šeit var nodrošināt vienvirziena plūsmu, kas ir ļoti būtiski. “Turklāt pašvaldība spēj nodrošināt visus nosacījumus, lai šeit izveidotu lielo vakcinācijas centru,” tā R.Pelšs.

Ieeja vakcinācijas centrā tiks organizēta pa galvenajām durvīm. Ieejot centrā, tiks mērīta temperatūra, un, ja temperatūra nebūs paaugstināta, cilvēks tiks novirzīts uz sporta zāli. Bet, ja konstatēs paaugstinātu temperatūru, personai pa blakus ieeju vajadzēs doties prom. Sporta zālē būs izveidotas sešas vakcinācijas vietas jeb tā sauktie vakcinācijas koridori, kas sadalīti četros etapos: reģistratūra, kur tiks pārbaudīta personas identitāte, vai cilvēks jau nav saņēmis vakcīnu un vai ir ieradies noteiktajā laikā, skrīnings jeb ārsta pārbaude, vakcinēšanas kabīne, kur notiks vakcinēšanas process, un pēcvakcinācijas novērošanas zona, kur persona uzturēsies līdz 15 minūtēm. Pēc vakcīnas saņemšanas iedzīvotāji no ZOC izkļūs pa durvīm zāles otrā galā, līdz ar to pilnībā būs nodrošināta vienvirziena kustība. Sabiedrisko kārtību un cilvēku plūsmas koordināciju ZOC nodrošinās Nacionālo bruņoto spēku karavīri, bet nepieciešamības gadījumā tiks piesaistīta arī Jelgavas pilsētas Pašvaldības policija.

Vakcinācijas centriem pilnībā iekārtotiem un aprīkotiem jābūt jau 1. aprīlī. Līdz 28. martam ZOC, vadoties pēc Vakcinācijas projekta biroja vadlīnijām, jāiekārto telpas un jāveic nepieciešamie drošības pasākumi, pirms telpas apseko arī Veselības inspekcija. Tiesa, lai arī centram jābūt gatavam darbam līdz noteiktajam datumam, tas nenozīmē, ka tas uzreiz sāks strādāt, turklāt ar pilnu jaudu.

“Visu nosaka vakcīnu piegādes Latvijai. Ja, kā solīts, Latvija 2. aprīlī saņems lielu daudzumu vakcīnu pret Covid-19 un mums būs cilvēki, ko vakcinēt, jau 3. vai 4. aprīlī esam gatavi uzsākt darbu,” atzīst AS “Veselības centru apvienība”, kas izraudzīta konkursa kārtībā un nodrošinās vakcinēšanu ZOC, valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa. Viņa norāda, ka vienā brigādē strādās trīs cilvēki – reģistrators, ārsts un medicīnas māsa. Jelgavā, ja vakcinācijas centrs strādā ar pilnu jaudu, vienlaikus būs nepieciešamas sešas šādas brigādes. Jāpiebilst, ka uzņēmums vakcināciju nodrošinās arī citos Latvijas pilsētās izveidotajos vakcinācijas centros un kopumā šobrīd nokomplektētas 32 brigādes. “Praktiski visa komanda šobrīd ir no Rīgas, bet mēs labprāt piesaistītu arī vietējos cilvēkresursus. Varbūt ir medicīnas māsas, ārsti, kas pēc pamatdarba vēlas papildu nopelnīt, tāpat komandā noderētu cilvēki, kas var strādāt reģistratūrā. Interesenti lūgti ar mums sazināties,” tā S.Lapiņa. Pieteikties darbam vakcinācijas centrā Jelgavā var, zvanot S.Lapiņai pa tālruni 29630840.

Lielajā vakcinācijas centrā ZOC plānots vakcinēt tās personas, kuras, piesakoties vietnē manavakcina.lv vai pa tālruni 8989, kā vēlamos vakcinēšanās vietu ir norādījušas Jelgavu. Šobrīd gan Latvijā norit tikai četru prioritāro grupu vakcinācija: ārstniecības iestāžu darbinieku, sociālo aprūpes centru klientu un darbinieku, senioru vecumā virs 70 gadiem un iedzīvotāju ar hroniskajām saslimšanām vakcinēšana, kas nupat sākta. Šobrīd šo procesu Jelgavā nodrošina Jelgavas poliklīnika, Jelgavas pilsētas slimnīca, slimnīca “Ģintermuiža”, Zemgales Veselības centrs, kā arī daļa ģimenes ārstu. Nav pieejama informācija par to, cik daudz iedzīvotāju šobrīd ir pieteikušies vakcinēties Jelgavā. Vakcinētāji gan cer, ka līdz ar vakcinēšanas centru darba uzsākšanu tiks noteiktas papildu iedzīvotāju grupas, kas varēs saņemt vakcīnu.

S.Lapiņa norāda: lai nodrošinātu darbu vienai brigāde, ir jābūt vismaz 100 vakcinējamiem dienā. “Skaidrs, ka sākotnēji mēs nestrādāsim ar pilnu jaudu. Plānojam, ka iesākumā būs viena divas brigādes, kas strādās līdz četrām stundām dienā. Viss ir atkarīgs no vakcīnu pieejamības un cilvēku, kuri vēlas vakcinēties, skaita. Esam elastīgi un pielāgosimies situācijai,” skaidro S.Lapiņa, norādot, ka sarakstu ar personām, kuras izteikušas vēlmi vakcinēties Jelgavā, uzņēmums saņems no Vakcinācijas projekta biroja. Pēc tam darbinieki sazināsies ar katru personu individuāli, lai vienotos par konkrētu laiku vakcinēšanai. Vakcinācijas projekta birojs iecerējis, ka sākumā lielais vakcinēšanas centrs varētu būt atvērts līdz astoņām stundām dienā katru dienu, taču brīdī, kad Latvija saņems lielu apjomu vakcīnu, darba laiks var tikt pagarināts arī līdz 16 stundām.

Visas izmaksas, kas saistītas ar telpu īri, komunālajiem maksājumiem, dezinfekcijas līdzekļiem, ZOC tiks segtas no valsts budžeta. ZOC gan šobrīd vēl aprēķina provizoriskās kopējās izmaksas.



Avots