Dānijā no 1. janvāra aplikācijā “iConsent” jāsniedz abpusēja piekrišana par seksu

Dānijā no 1. janvāra aplikācijā “iConsent” jāsniedz abpusēja piekrišana par seksu
Foto: Unsplash

Ņemot vērā Dānijā jaunpieņemto likumu, kas, sākot ar 1. janvāri, kriminalizē seksu bez iepriekšējas abu pušu vienošanās, izveidota speciāli šim nolūkam paredzēta aplikācija “iConsent”, ziņo “The Irish Times”.



Lietotnes izstrādātāji sola, ka ar vienu klikšķi varēs padarīt digitālo piekrišanu par normu, novēršot pārpratumus un ļaunprātīgu izmantošanu.

Aplikācija savieno lietotājus, izmantojot tālruņa numurus, un ļauj viņiem veikt “darījumu”, kas atļauj seksu.

Šis savstarpējās piekrišanas apliecinājums derīgs tikai vienreizējam dzimumaktam, turklāt tā derīgums beidzas pēc 24 stundām. Ja nepieciešams, to iespējams atcelt.

Lietotne šifrē un saglabā digitālo līgumu.

Vai sarkastisks joks?

Dānijas vadošā dienas laikraksta “Politiken” komentētājs uzskata, ka, viņaprāt, lietotne ir sarkastisks joks.

Arī dāņu laikraksts “Berlingske” jokoja par aplikāciju, ka ” tā beidzot ir klāt – lietotne, kas padara seksu tikpat neseksuālu kā Covid-19 preses konference”.

Savukārt juridiskie eksperti norādījuši lietotņu izstrādātājiem, ka maz ticams, ka viņu piekrišanas “sertifikāts” varētu vispār tikt pielietots tiesā.

Tikmēr Kopenhāgenas Biznesa skolas profesors Mikels Flaiverboms paudis, ka lietotne esot izcils mūsdienu sabiedrības “naivās ticības uz tehnoloģijām” paraugs. Tas saglabā “skumjo skatu”, kas cilvēku savstarpējo mijiedarbību pārvērš par datiem un pogām.

Ja abas puses nepiekrīt, tad tā ir izvarošana

Kā iepriekš vēstīja “Reuters”, Dānijā 1. janvārī stājās spēkā likums, kas kriminalizē seksu bez skaidras abpusējas piekrišanas.

Jaunais parlamenta likums tika pieņemts, ņemot vērā lielo izvarošanas skaitu. Saskaņā ar ministrijas datiem Dānijā gadā tiek izvarotas vai pakļautas izvarošanas mēģinājumiem aptuveni 11 400 sieviešu. Saskaņā ar veco likumdošanu prokuroriem bija jāpierāda, ka izvarotājs ir izmantojis vardarbību vai uzbrucis kādam, kurš nespēj pretoties.

“Tagad būs skaidrs, ja abas puses nepiekrīt seksam, tad tā ir izvarošana,” iepriekš teica tieslietu ministrs Niks Hekkerups.



Avots