Ar Covid-19 inficējies skolēns spiests karantīnu pavadīt viesnīcā: “Mums neteica, ka par ēdināšanu jāmaksā pašiem!”

Ar Covid-19 inficējies skolēns spiests karantīnu pavadīt viesnīcā: “Mums neteica, ka par ēdināšanu jāmaksā pašiem!”
Foto: Unsplash

Raidījumā “Bez Tabu” vērsās kādas profesionālās vidusskolas audzēkņa vecāki, kuri ļoti vēlējās palikt anonīmi. Vecāki pēkšņi saņēmuši ziņu no kopmītnēm, ka nepilngadīgo bērnu skāris Covid-19. Karantīnas apstākļus mājās nodrošināt neesot iespējams, tāpēc vecāki piekrīt, ka bērnu izmitina vienā no Rīgas viesnīcām. Pēc tam sekoja nākamā pārsteidzošā vēsts.



“Viesnīcā pavadīto karantīnas laiku daļēji apmaksās valsts, bet tikai dzīvošanu. Un ēdinašana?! Piezvanīju uz viesnīcu, kur man paskaidroja, ka par ēdināšanu esot jāmaksā skolēnam pašam vai viņa vecākiem. Mūs neinformēja par to! Mums neteica, ka šajā viesnīcā ēdināšana ir ļoti dārga. Esam sašutuši,” rakstīts vecāku vēstulē.

Skolēns arī šobrīd atrodas karantīnā viesnīcā Āgenskalnā. Pamest numuriņu nedrīkst, pretējā gadījumā draud bargs naudassods. Uzdodoties par Covid-19 slimnieku, “Bez Tabu” skaidroja, cik izmaksātu 10 dienu karantīna ar ēdināšanu.

“Jūs ņemat standarta numuriņu. Tur ir tā, ka jums ir 20% jāsedz tā kā uz vietas. Un tie būs septiņi eiro par nakti. Ir šī programma. Un tad valsts, jā, sedz 80%. Un jums tā kā sanāks par standarta numuriņu būs septiņi eiro jāpiemaksā,” stāstīja “Bellevue Park Hotel Riga” darbiniece.

“Bez Tabu”: “Un, kā ir ar ēdināšanu – brokastis, pusdienas un vakariņas?”

Viesnīcas darbiniece: “Par brokastīm ir 8 eiro jāpiemaksā. Par dienu. Un tad, ja jūs vēlaties, mums ir divu ēdienu ēdienkarte – 10 eiro no personas. Bet arī jūs variet izvēlēties no ēdienkartes kaut ko, ja jūs ko citu vēlaties.”

10 dienu karantīna šajā viesnīcā izmaksātu 350 eiro. Atņemot valsts atbalstu 80% apmērā, dzīvošana izmaksātu 70 eiro. Taču, pierēķinot 10 brokastis, 10 pusdienas un 10 vakariņas, summa atkal kļūst iespaidīga – 350 eiro. Un ar to skolēna vecāki nebūt neesot mierā.

“Bez Tabu” noskaidroja, ka dažās viesnīcās un arī hosteļos ēdināšana pat vispār netiek nodrošināta – tikai numuriņš dzīvošanai. Ir pat apartamenti ar virtuvi. Līdz ar to cenas svārstās no 10 līdz pat 50 un vairāk eiro par diennakti.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja norāda, ka ēdināšanas kompensācija valsts atbalsta programma neparedz. Izņēmums esot bijusi divas repatriantu grupas, kurām tika pilnībā apmaksāta gan uzturēšanās viesnīcā, gan arī ēdināšana.

No janvāra sākuma līdz sižeta tapšanas brīdim Izglītības kvalitātes valsts dienests ir saņēmis informāciju no piecām profesionālās vidējās izglītības iestādēm par 12 audzēkņu saslimšanu. Covid-19 skāris arī sešus pedagogus.



Atklājies, ka koronavīrusa otrais vilnis nopietni skāris Bulduru Dārzkopības vidusskolas dienesta viesnīcu. “Bez Tabu” izdevās noskaidrot, ka septiņas personas karantīnu un pašizolāciju pavada tieši pieminētajā viesnīcā Āgenskalnā.

“Izglītojamo vecākiem 12 stundu laikā ir jānodrošina izglītojamo izņemšana no dienesta viesnīcās. Protams, dzīvē situācijas ir dažādas. Mēs sastopamies, ka mūsu bērnu vecāki nereaģē 24 stundas,” norādīja Bulduru Dārzkopības vidusskolas direktore Ieva Vincovska.

“Mēs tā kā sākotnēji domājām, ka mēs noizolēsim vienu stāvu tikai ar tiem, kas ir kontaktpersonas. Bet, tā kā mums bija arī darbinieki [kontaktpersonas], tad mēs izmantojām šo te tūrisma mītnes piedāvājumu. Un, protams, ka izvēlējāmies lētāko piedāvājumu, tuvāk izglītības iestādei. Mēs šajā gadījumā tiem, kas bija mūsu dienesta viesnīcas izglītojamie, radām iespēju caur stipendiju nolikumu izmaksāt šo gadā vienreizējo paaugstināto stipendiju [150 eiro], lai viņi varētu šo te 20% līdzmaksājumu samaksāt, jo viņiem nav māju, uz kurieni aizbraukt un šo te karantīnu pavadīt,” teica Vincovska.

Direktore atklāja, ka stipendijas apmērs pietiekot gan tiem 20%, gan vidēji tiem septiņiem līdz astoņiem eiro ēdināšanai. Skolai neesot 16 gadus vecam pusaudzim jāfinansē ēdināšana, bet tas ir jāfinansē vecākiem.

Karantīnai un pašizolācijai pieejamo apartamentu saimnieki ēdināšanas jautājumos galvenokārt esot pretimnākoši. Ēst numuriņā varot gan ar kurjeriem piegādāto ēdienu, gan radinieku, draugu vai paziņu atvesto pārtiku.

Skolēna vecāki dzīvojot visai tālu no Rīgas, lai nogādātu pārtiku. Iespējams, šeit varētu izlīdzēt skolasbiedri vai arī kāds cits tuvāks vai tālāks paziņa.

Video: “Bez Tabu” sižets



Avots