Pētījumā noskaidrots, ka sekss patiesi padara dzīvi labāku, pat vecumdienās!

Pētījumā noskaidrots, ka sekss patiesi padara dzīvi labāku, pat vecumdienās!
Foto: Unsplash

Sekss ir viens no veidiem, kā vecāka gadagājuma cilvēki var padarīt savu dzīvi baudāmāku un sajusties labāk, noskaidrots kādā pētījumā.

“Lai arī ir skaidrs, ka vecāki cilvēki nav tik seksuāli aktīvi kā jaunāki pieaugušie vai vispār ar seksu nenodarbojas, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēks, kļūstot vecāks, pārvēršas par pilnīgu aseksuāli,” atklāja pētījuma autors Lī Smits.

Patiesībā ir zināms, ka daudziem ASV senioriem ar seksuālo dzīvi viss ir kārtībā, proti, 40 procenti no aptaujātajiem 65 līdz 80 gadu vecajiem cilvēkiem apgalvoja, ka sekss tiem ir regulāri.

Savukārt jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Sexual Medicine”, zinātnieki izanalizēja datus, kas iegūti, aptaujājot teju 7000 Lielbritānijas iedzīvotāju vecuma grupā no 50 līdz 89 gadiem. Balstoties uz aptaujāto atbildēm uz jautājumiem par viņu dzīvi un sajūtām, zinātnieki no 0 līdz 15 ballēm novērtēja katra cilvēka dzīves kvalitāti.

Tie aptaujātie, kuri bija seksuāli aktīvi, bija arī laimīgāki un apmierinātāki ar dzīvi. Seksuāli aktīvu vīriešu laimes līmenis bija vidēji 9,75 balles, savukārt tiem, kuri ar seksu nenodarbojās, tas bija 9,44 balles. Sievietēm tās bija 9,86 pret 9,67 ballēm. Lai arī starpība ir maza, tomēr statistiski zīmīga un ļauj veikt secinājumus.

Pētījums liek domāt, ka jebkāda veida seksuāla aktivitāte vecumdienās ir svarīga, jo tādā veidā smadzenēs izstrādājas endorfīni jeb laimes hormoni, kas uzlabo pašsajūtu. Protams, sekss nav vienīgā lieta, kas var dzīvi padarīt patīkamāku, kā arī sekss var būt laimīgas dzīves rezultāts, nevis otrādi.

Avots