NRA: Latvijā nosaka komandantstundu, ārkārtējo situāciju pagarina līdz 7.februārim

NRA: Latvijā nosaka komandantstundu, ārkārtējo situāciju pagarina līdz 7.februārim
Foto: xtv.lv

Valdība otrdien konceptuāli ir vienojusies, ka Jaungada svētku un pareizticīgo Ziemassvētku laikā varētu ierobežot iedzīvotāju pārvietošanās iespējas un noteikt komandantstundu. Gala lēmums tiks pieņemts trešdien, 30.decembrī.

Ministru kabinets konceptuāli vienojās līdz 7.februārim pagarināt ārkārtējo situāciju, iekļaujot papildu nosacījumu par komandantstundu, ko valdība sauc par “brīvdienu mājsēdi”.

Visiem Latvijas iedzīvotājiem laikā no 30.decembra līdz 4.janvārim, kā arī 8. un 9.janvārī no plkst.22 līdz 5 būs jāuzturas savā dzīvesvietā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien preses konferencē informēja, ka “brīvdienu mājsēde” tiks ieviesta ar mērķi, lai vēl vairāk samazinātu cilvēku iespējas kontaktēties.

Valsts kancelejā uzsvēra, ka patlaban nav plānots ierobežot pārvietošanās iespējas pa dienu. Līdz ar to tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas drīkstēs strādāt no plkst.6 līdz 21, lai darbinieki varētu nokļūt no mājām uz darbu un atpakaļ, nepārkāpjot noteikumus. Darba laika ierobežojums attiektos arī uz sabiedriskās ēdināšanas vietām, joprojām ēdienu un dzērienus izsniedzot tikai līdzņemšanai.

Ministru kabinets un eksperti turpina darbu, lai vienotos par skaidrām regulējuma detaļām. Nākamā Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēde plānota trešdien, 30.decembrī.

Latvijā ir jānovērš augstā iedzīvotāju mirstība no Covid-19, paziņoja Kariņš.

Premjers pauda pateicības vārdus gan mediķiem par pašaizliedzīgo darbu, gan “lielākajam vairumam” iedzīvotāju, kuri ievēro valstī noteiktos ierobežojumus, izprot situācijas nopietnību un samazina kontaktēšanos.

Vienlaikus Kariņš pauda nožēlu, ka paveiktais Covid-19 izplatības ierobežošanā nav pietiekams un situācija neuzlabojas. Premjers norādīja uz jaunāko statistiku, kas liecina, ka pēdējo septiņu dienu laikā no Covid-19 vidēji dienā mirst 17 cilvēki.

“Tie ir 17 cilvēki, kuri neatgriezīsies mājās, kuri ir zaudējums savām ģimenēm, draugiem, tuviniekiem un valstij kopumā. Tās ir 17 traģēdijas, kuras ir jānovērš, lai tas neturpinātos,” uzsvēra Ministru prezidents.

Situācijas nopietnību uzsvēra arī epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, paužot, ka ir stingri jāturpina ievērot noteiktie ierobežojumi.

Pašlaik Latvijā veidojas “apburtais loks”, kad aug ar Covid-19 saslimušo skaits, kļūst grūtāk izsekot, kur un kā cilvēki inficējušies, līdz ar to saslimšanas pieaugums turpinās, šodien preses konferencē pauda Perevoščikovs.

SPKC turpinot strādāt ar katru inficēto cilvēku.

Eksperta vērtējumā, pēdējo dienu datu analīze diemžēl uzrāda, ka šķietamā saslimstības stabilizācija skaidrojama ar to, ka ir samazinājies veikto Covid-19 testu skaits. Viņš pauda, ka testu samazinājums saistīts ar to, ka brīvdienās un svētku dienā cilvēki mazāk vērsās pēc palīdzības. Tomēr arī pie samazināta testu skaita ir saglabājusies saslimšanas pieauguma tendence, uzsvēra SPKC.

Perevoščikovs vērsa uzmanību, ka pozitīvo testu īpatsvars pagājušajā nedēļā sasniedza jau 10,5%, savukārt cilvēku grupā ar attiecīgiem simptomiem tie bija ap 12% vai 13%.

Viņš akcentēja, ka jau pašlaik ir grūti nodrošināt nepieciešamo aprūpi saslimušajiem, un uzsvēra, ka “statistika ir nežēlīga”, jo, pēc saslimšanas paejot nedēļai vai pusotrai, stacionārā nokļūst ap 15% no ar Covid-19 saslimušajiem.

Pašlaik ir sasniegts līdz šim lielākais ar Covid-19 pacientiem aizņemto slimnīcu gultu skaits un nav redzams, ka šī tendence mazinātos, norādīja SPKC pārstāvis.

Viņš arī pauda, ka vairāk nekā puse saslimušo savu saslimšanu nespējot sasaistīt ar kādu infekcijas avotu.

Pagājušajā nedēļā 150 cilvēki inficējušies privātajos pasākumos. Eksperts uzsvēra, ka ir ļoti vienkārši pārtraukt infekcijas izplatīšanos, šajos pasākumos nepiedaloties.

Viņš atzina, ka ne visi ar Covid-19 saslimušie ar epidemiologiem runā atklāti, tomēr tas būtu jādara, jo epidemiologi nav tie, kuri soda, bet ekspertiem ir svarīgi noteikt saslimšanas avotus.

Valdība ir izšķīrusies par komandantstundas ieviešanu, jo slimnīcas ir pārpildītas ar Covid-19 pacientiem – vairāk nekā 1000 cilvēki slimnīcās cīnās par savu veselību, pussimts cīnās par dzīvību, bet medicīnas aprūpes darbinieki strādā uz spēku īzsīkuma robežas, otrdien preses konferencē žurnālistiem uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Politiķe atzīmēja, ka Latvija jau nedēļām atrodas Covid-19 “nesamazināšanās līknē”. Lai kopīgiem spēkiem novērstu kārdinājumu Jauno gadu sagaidīt draugu un radu pulkā, ieviesti salīdzinoši radikāli ierobežojumi.

Vienlaikus ministre uzsvēra, ka cerību stars, kas ir vakcīna pret Covid-19, kļuvusi par realitāti un Latvijā vakcinācija ir sākusies. Viņķele norādīja, ka pagaidām ir jāiztur un jāsamazina cilvēku inficēšanās, kamēr vakcinēšanās apjomi būs tādi, kad varēs runāt par imunitātes rašanos “frontes pirmajās līnijās strādājošajiem” un tiem, kas atrodas riska grupās.

Viņas vērtējumā, vakcinēšanās gaita Latvijā ir uzsākta veiksmīgi un pirmdien vakcinēti 573 medicīnas darbinieki. Viņķeles rīcībā esošie dati no Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas liecina, ka vakcinēto mediķu skaits sasniedzis 300 dienā. Plānots, ka nākamā vakcīnu piegāde provizoriski notiks 4.janvārī, vai 6.janvārī, kad ar nepieciešamajām vakcīnām apgādās tās slimnīcas, kurās strādājošais ārstniecības un aprūpes personāls ikdienā nav intensīvā saskarsmē ar Covid-19 pozitīviem pacientiem.

Ministre vērsa uzmanību, ka slimnīcās uzņemot Covid-19 pozitīvu pacienu skaits pieaug, tāpēc mediķu, līdz pat pirmā līmeņa slimnīcām, veselības sargāšana ir svarīgs uzdevums.

Viņķele aicināja izmantot brīvdienas, lai iepazītos ar informāciju par vakcīnām, kam drošs informācijas avots ir Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) tīmekļvietnē speciāli izveidotais šķirklis par vakcīnām.

Valsts policija komandantstundas ievērošanas kontrolei pievērsīsies ļoti rūpīgi un policijai palīdzību sniegs arī vairāki simti Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvju, šovakar žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Viņš skaidroja, ka policija joprojām pieķer daudzas personas, kas neievēro epidemioloģiskās drošības prasības. Īpaši daudz pārkāpēju konstatēts aizvadītajās Ziemassvētku brīvdienās.

Jauno ierobežojumu kontrolei Valsts policija plāno piesaistīt visus iespējamos resursus sadarbībā ar pašvaldību policijām, NBS un Valsts robežsardzi.

“Valsts policijā strādājošajiem svētku nebūs, jo darbinieki tiek atsaukti no atvaļinājumiem,” piebilda Ruks.

Valsts policijas priekšnieks skaidroja, ka ierobežojumu kontrolei piesaistīts vairākus simtus bruņoto spēku pārstāvju, pamatā tie būšot Zemessardzes spēki. Patlaban Valsts policija vēl nodarbojas ar plānošanu sadarbībā ar iesaistītajām institūcijām, un šis darbs trešdien turpināsies.

Ruks solīja, ka policija katru gadījumu vērtēs atsevišķi un uzreiz necentīsies cilvēkus sodīt. Ja cilvēks spēs paskaidrot saprotamu iemeslu, kāpēc atrodas uz ielas, un nebūs devies izklaidēs, “tad nebūs tā, ka uzreiz piemēros sodu ikvienam, ko ieraudzīs uz ielas.”

“Šie ierobežojumi nav, lai nopelnītu uz valsts rēķina. Tas ir vispārējā labuma un drošības labā,” uzsvēra Ruks.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 11.janvārim ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Avots