Dažu gadu laikā Covid-19 kļūs par kaut ko līdzīgu iesnām, tā Itālijas zinātnieki

Dažu gadu laikā Covid-19 kļūs par kaut ko līdzīgu iesnām, tā Itālijas zinātnieki
Foto: unsplash

Labākie Itālijas zinātnieki pavēstījuši, ka dažu gadu laikā Covid-19 kļūs par kaut ko līdzīgu vienkāršām iesnām, vēstīts izdevumā “Newsweek”.



Itālijas laikrakstam “Corriere della Sera” pētnieks Džuzepe Remuzzi pastāstīja, ka koronavīrusa vakcīna neliks vīrusam pilnībā pazust.

“Nē – vislabāk to ir pateikt skaidri. Visas iespējamās vakcīnas, to skaitā arī “Pfizer” vakcīna, koronavīrusu neizskaudīs. Maigi sakot, vakcīnas kļūs par kaut ko līdzīgu gripas vakcīnām. Tās mūs pasargās no slimības, tomēr neliks tai pazust,” skaidroja Remuzzi.

Šī informācija gan vēl jāpublicē zinātnieku recenzētā zinātniskajā žurnālā, kas nav iespējams, kamēr nav pabeigti klīniskie izmēģinājumi.

Šonedēļ tika paziņots, ka jaunā vakcīna, ko izstrādā starptautiskā kompānija “Pfizer” kopā ar Vācijas kompāniju “BioNTech”, ir vismaz par 90% efektīva. Par to liecina vakcīnas klīnisko izmēģinājumu datu sākotnējā analīze.

Remuzzi lēš, ka dažu gadu laikā vakcinēta tiks liela daļa globālās populācijas, tomēr ir jāatceras, ka spēkā joprojām būs sejas masku valkāšana, sociālā distancēšanās un roku regulāra mazgāšana.

Vakcīnas parādīšanās kopā ar citiem mēriem liks Covid-19 kļūt par “vienkāršām iesnām”, teica Remuzzi, citējot pētījumu, kurā minēts, ka SARS-CoV-2 regulāri cirkulēt cilvēku populācijā varētu sākt jau ap 2024. gadu.

Zinātnieki gan arī atzīmēja, ka pastāv “pārāk daudz mainīgo lielumu”, kā arī pandēmijas nākotnes trajektoriju precīzi “paredzēt nav iespējams”.

Viņi raksta, ka vēl nav skaidrs, vai kāda no vakcīnām būs 100% efektīva, kā arī, visticamāk, nevienu no tām nevarēs saražot pietiekamā daudzumā, lai vakcinētu pilnīgi visu cilvēku populāciju.

“Vairāk nekā vienas vakcīnas iegūšana ļaus mums pietuvoties mērķim, nosegt visu planētu. Tajā pašā laikā tas ļaus zinātniekiem attīstīt prasmes un zināšanas šajā jomā,” teica Remuzzi.

Masu vakcinācija pret Covid-19 varētu palīdzēt pēc iespējas labāk izvairīties no letāliem iznākumiem, kā arī neļaus vīrusam nonākt no viena cilvēka otrā. Pētnieki gan piebilst, ka masku valkāšana un citi mēri joprojām ir un būs svarīgi.

“Šodien mūsu vakcīna ir maska. Kad tiks radīta īstā vakcīna, mēs būsim vēl stiprāki. Tieši tā iemesla pēc tagad kā nekad ir svarīgi neaizmirst piesardzību,” piebilda Remuzzi.




Avots

Dalies: