“Crew Dragon” kapsula ar NASA astronautiem nolaidusies Meksikas līcī

“Crew Dragon” kapsula ar NASA astronautiem nolaidusies Meksikas līcī
FOTO: EPA/Scanpix

ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronauti Bobs Bēnkens un Daglass Hērlijs, kas maija nogalē ar privātā uzņēmuma “SpaceX” kosmosa kuģi “Crew Dragon” tika nogādāti Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS), svētdien kapsulā “Endeavour” atgriezušies no vēsturiskās misijas, plkst.21.48 pēc Latvijas laika nolaižoties Meksikas līcī uz dienvidiem no Pensakolas Floridas štatā.



Tur viņus uzņēmis NASA atbalsta kuģis “Navigator”, kur Bēnkena un Hērlija veselības stāvokli novērtēs mediķu komanda, kas pirms tam divas nedēļas pavadījusi karantīnā, lai pasargātu astronautus no iespējamas inficēšanās ar Covid-19.

Šī ir pirmā reize kopš ASV un Padomju Savienības kopīgās misijas “Apollo-Sojuz” 1975.gadā, kad amerikāņu astronauti, atgriežoties uz Zemes, nolaižas ūdenī.

Ceļā no SKS astronauti pavadīja aptuveni 19 stundas. Četri milzīgi izpletņi palīdzēja kapsulas ātrumu pirms nolaišanās palēnināt līdz 24 kilometriem stundā. Kapsula nolaidās Meksikas līča mierīgajos ūdeņos, kamēr Atlantijas okeānā Floridas pussalas austrumu piekrastei tuvojas tropiskā vētra “Jesaja”.

ASV prezidents Donalds Tramps apsveicis astronautus ar atgriešanos. “Paldies visiem! Lieliski, ka NASA astronauti atgriezušies uz Zemes pēc ļoti veiksmīgas divu mēnešu misijas,” viņš ierakstījis tviterī.

FOTO: Reuters/ScanPix

Tas bija pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Šo gadu laikā ASV astronauti uz SKS tika nogādāti ar Krievijas kosmosa kuģiem “Sojuz”.

Pirmais “SpaceX” pilotējamais lidojums Vašingtonai ir būtisks divu iemeslu dēļ – pirmkārt, lai pārtrauktu NASA atkarību no Krievijas, un, otrkārt, lai gūtu ietekmi privātajā Zemes zemās orbītas tirgū, kas atvērts tūristiem un uzņēmējiem.

Kā norādījusi NASA, pāreja uz privātu kompāniju pakalpojumiem palīdzēs ietaupīt miljardiem dolāru, ko varēs novirzīt lidojumiem uz Mēnesi un Marsu.



Avots