Aglonas pašvaldība Dievmātes svētkos “slēdz” novadu: nevarēs ne iepirkties, ne atpūsties

Aglonas pašvaldība Dievmātes svētkos “slēdz” novadu: nevarēs ne iepirkties, ne atpūsties
30. jūlijā izdots rīkojums, kas nosaka, ka 14. un 15. augustā Aglonas novadā aizliegta āra tirdzniecība un cilvēkiem netiks izsniegts aktīvās atpūtas inventārs, lai pasargātu katoļu dievlūdzējus no inficēšanās ar koronavīrusu. (Foto: Gatis Dieziņš/LETA)

Katru gadu 15. augstā uz Aglonas baziliku plūda desmitiem tūkstošu ticīgo, lai piedalītos Latvijas katoļu vienos no galvenajiem svētkiem – atzīmētu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanu. Tiem gatavojas arī uzņēmēji, kas ap baziliku ierīkoja desmitiem āra ēstuvju un tirgotavu. Šoreiz nekā tāda nebūs! Līdz vakardienai valsts un baznīcas pārstāvji tikai brīdināja, ka tā būs, bet nu stājies spēkā oficiāls rīkojums.



Jau pirms mēneša gan laicīgās, gan garīgās varas pārstāvji teica, ka dievlūdzēju skaits Aglonas bazilikas teritorijā Covid-19 pandēmijas dēļ nedrīkstēs pārsniegt trīs tūkstošus, bet, lai nokļūtu izredzēto skaitā, vajadzēs sarūpēt īpašus ielūgumus. Ticīgajiem nebūs pieejami nekādi pakalpojumi – ne ēdināšana, ne dzirdināšana, būs arī ierobežots apmešanās jeb nakšņošanas vietu skaits. Visu pastiprināti uzraudzīs zemessargi un policija. Tādēļ svētceļojumos šogad neviens netika aicināts.

Līdz šim gan neviens oficiāls valsts vai pašvaldības varas dokuments par ierobežojošajiem pasākumiem Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos nebija izdots, bet nu tāds ir tapis. Ceturtdien, 30. jūlijā, Aglonas novada dome izdeva rīkojumu Nr. 2.-1.2/27 “Par darbību Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku laikā”, kas nosaka, ka vietvara 14. un 15. augustā neizsniegs nekāda veida tirdzniecības atļaujas, kā arī pārtrauks pašvaldības tūrisma inventāra (katamarāni, ūdens velosipēdi, sup dēļi, velosipēdi) izsniegšanu.

Jāteic, ka šīs rīkojums ierobežos ne tikai ticīgos, bet arī “parastos mirstīgos”, kuri, piemēram, 15. augustā, gribēja izbaudīt ūdenspriekus Cirīša ezera pludmalē. Jāpiebilst, ka Aglonas pašvaldība pilngadīgajiem atpūtniekiem uz ierobežotu laiku bez maksas izsniedz sup dēļus, ūdens veleosipēdus, katamarānus un velosipēdus. Pirms tam gan jāuzrāda dokuments un jāparaksta pieņemšanas–nodošanas akts.



Avots